Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-11-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Το χαρακτηρισμό "τσαπατσουλιές" χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να αναφερθεί σε λάθη και προχειρότητες από διάφορες πλευρές σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο θέμα αγνοουμένων.

Το θέμα, τόνισε ο Μιχάλης Παπαπέτρου, είναι σοβαρότατο και όλοι φέρουν ευθύνες.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πάντες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την διαδικασία εκταφής λειψάνων και να διερευνήσει κάθε ισχυρισμό για το θέμα των αγνοουμένων.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντούσε σε καταιγισμό ερωτήσεων, υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων για ευθύνες και ελλειπή ενημέρωση όσον αφορά το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Ανέφερε ότι ο σημερινός αριθμός αγνοουμένων είναι 1,491 υπό το φως των ερευνών που συνεχίζονται και μετά την αφαίρεση 126 ατόμων που, σύμφωνα με τα στοιχεία των φακέλων τους, έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Από τον κατάλογο έχουν αφαιρεθεί επίσης, τα ονόματα του Ανδρέα Κασάπη και του Ζήνωνα Ζήνωνος.


Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η κυπριακή χρηματαγορά.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ ενισχύθηκε πέραν των σαράντα-δύο μονάδων, κλείνοντας στις επτακόσιες-είκοσι-δύο κόμμα σαράντα.

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος έφθασε τα σαράντα- δύο κόμμα δύο εκατομμύρια λίρες.

Στη σημερινή συνάντηση παρέμειναν εκτός πατώματος τα χρηματιστηριακά γραφεία Σεβέρη και Αθηαινίτη, και Touch Share.

Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί στη μεθεπόμενη συνεδρία της να εγκρίνει τις πρώτες σημαντικές τροποποιήσεις στη λειτουργία του χρηματιστηρίου.

Το θέμα συζήτησε το πρωί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών.

Ανάμεσα στα θέματα στα οποία υπήρξε συμφωνία, είναι ο διαχωρισμός των χρηματιστηριακών γραφείων σε τρείς κατηγορίες, καθώς επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που καθίσταται δημόσια από 600 χιλιάδες σε ένα εκατομμύριο λίρες.

Επίσης η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής συμφωνεί κατ αρχήν στην επιβολή τέλους ύψους ένα τοις εκατόν επί των χρηματιστηριακών πράξεων.

Τα μέλη της επιτροπής διατύπωσαν επίσης προβληματισμό κατά πόσον θα μπορούσε να περιορισθεί το δικαίωμα παροχής μετοχών σε δημόσια πρόσωπα με την μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.


Σημαντικές αδυναμίες και παρατυπίες στα συστήματα ελέγχου της διεύθυνσης, επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επέδωσε το πρωί την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 1998, στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στην έκθεση περιέχονται πληροφοριακά δεδομένα, παρατηρήσεις και εισηγήσεις για τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους, τους Δήμους, τα Συμβούλια Βελτιώσεως και τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η κυρία Γιωρκάτζη τόνισε, πάντως, ότι πολλές εισηγήσεις και παρατηρήσεις της Υπηρεσίας της υλοποιούνται, ενώ, όπως σημείωσε, υπάρχει σημαντική βελτίωση στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, μόνο, όμως, οσον αφορά τον λογιστικό έλεγχο.


Σε σοβαρές καταγγελίες που αφορούν παρατυπίες και παρανομίες στη διάθεση και εκμετάλλευση Τουρκοκυπριακών περιουσιών, προέβη το πρωί ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου.

Σε συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κύριος Γιάγκου έθεσε υπόψη του κυρίου Χριστοδούλου στοιχεία για πέντε περιπτώσεις στη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι καταγελίες αυτές είναι γνωστές από το 1984 χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό για αποκατάσταση των παρανομιών.

Ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε την σοβαρότητα των καταγγελιών, λέγοντας ότι θα πάρουν το δρόμο της διερεύνησης.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στην Λεμεσό όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε τουρκοκυπριακή γή ανηγέρθησαν υποστατικά τα οποία στη συνέχεια, κατά παράβαση του νόμου, ενοικιάσθηκαν σε πρόσφυγες.


Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες βράδυ τη νότια και δυτική Ελλάδα.

Στην Κορινθία, την Αργολίδα και τη Λακωνία εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους.

Κοντά στο Γύθιο, μιά ογδοντάχρονη παρασύρθηκε από τα νερά και πνίγηκε.


Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Μιχάλη Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κλείσει το δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αλλά αντιθέτως θα ήταν ευτυχής και πιό ασφαλής εάν δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία να πλησιάσει την Ευρώπη.

Ο Εκπρόσωπος είπε, ακόμη, ότι η διαβούλευση μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών είναι διαρκής και ήδη ο

ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης έχει ενημερωθεί για τις τοποθετήσεις των κόμματων, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου επανέλαβε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν έχει υπόψη της ο,τιδήποτε συγκεκριμένο για το άν η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητα της να προσέλθει σε συνομιλίες.


Η μνήμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη Αγίου της πολεμικής αεροπορίας, γιορτάστηκε στην αεροπορική βάση της Λακατάμειας, στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος, ευκαιρίας δοθείσης, αναπόλησε την περίοδο της θητείας του στη Βρετανική Αεροπορία.

Στην ημερήσια διαταγή που διαβάστηκε από το Διοικητή της Αεροπορίας Ταξίαρχο Ηλία Πετρόπουλο, τονίστηκε ότι όσο ο Πενταδάκτυλος βρίσκεται υπό κατοχή, οι προσπάθειες δεν θα ελαττωθούν, και πως όσο υπάρχουν τουρκικές προκλήσεις, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα συνεχίσει να υποστηρίζεται.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και άλλοι επίσημοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της βάσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εντυπωσιακές επιδείξεις από αεροσκάφος Πί-Σί Εννέα της πολεμικής αεροπορίας.


Mε μόνο τρείς λίρες κα ογδόντα σεντ, τριαντα-οκτάχρονη από την Λευκωσία κέρδισε στη χθεσινοβραδυνή κλήρωση του Τζόκερ το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων χιλιάδων λιρών.

Η υπερτυχερή, η οποία θέλησε να μείνει ανώνυμη, κατοικεί στη Λευκωσία, είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Το τυχερό κουπόνι κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο πρακτορείο της Γιούλας Οδυσσέως.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που κερδίζει Κύπριος σε παιγνίδια του ΟΠΑΠ.


Σε απευθείας δίκη στο κακουργιοδικείο παραπέμφθηκαν οι Γιώργος Αθανασίου και Κλεάνθης Κλεάνθους, γνωστός ως Αθως, από τη Λεμεσό, σε σχέση με την υπόθεση προαγωγής 15χρονης σε πορνεία.

Η δίκη αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου και το δικαστήριο διέταξε όπως ο Αθανασίου παραμείνει υπό κράτηση, ενώ ο Κλεάνθους αφέθη ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Εναντίον των δύο απαγγέλθηκαν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν απαγωγή ανήλικης και προώθησης της στην πορνεία και αποζείν από κέρδη πορνείας.


Λιβάνιος που καταζητείται στην Γερμανία για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τον περασμένο Αύγουστο, συνελήφθη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Αρχισε η διαδικασία έκδοσης του στις γερμανικές αρχές.


Επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ μεταξύ τριών Γάλλων τουριστών και υπαλλήλων του μουσείου του Αποστόλου Βαρνάβα, στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι κατοχικές αρχές έχουν μετατρέψει παράνομα την Μονή σε μουσείο και για την είσοδο σε αυτό απαιτούν εισιτήριο.

Οι τρεις τουρίστες πήραν τα εισιτήρια τους και εισήλθαν στη Μονή, αλλά επειδή δεν υπήρχε φωτισμός, δεν μπόρεσαν να δουν τίποτα στο σκοτάδι.

Αμέσως επέστρεψαν στο ταμείο και ζήτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν, αλλά ο ταμίας και οι φύλακες, όχι μόνο αρνήθηκαν να τους τα επιστρέψουν, αλλά πρόταξαν και τα όπλα τους.

Παράλληλα, ειδοποιήθηκε η ψευδοαστυνομία των κατεχομένων, ενώ οι Γάλλοι έκπληκτοι επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως και αποχώρησαν.

Η παράνομη αστυνομία των κατεχομένων τους συνέλαβε αργότερα και τους απέλυσε το βράδυ.


Και τώρα η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα παράλια και στους 14 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Σήμερα η πιο ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στη Λεμεσό 25 με 14, στην Αμμόχωστο και τη Λαρνακα 24 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 7 βαθμούς.

Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Μια ματιά τώρα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Αθήνα ο καιρός είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία ανέρχεται στους 23 βαθμούς.

Στο Λονδίνο υπάρχει συννεφιά και η θερμοκρασία φθάνει τους 12 βαθμούς.

Στις Βρυξέλλες ο καιρός είναι επίσης συννεφιασμένος και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 12 βαθμούς.

Στο Παρίσι ο καιρός είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία φθάνει τους 12 βαθμούς.

Στη Ρώμη ο καιρός είναι επίσης κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17 βαθμούς και τέλος στην Μόσχα ο καιρός είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία βρίσκεται στους πλην 6 βαθμούς.


Εδώ, ολοκληρώθηκε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΑ.

Αναλυτικά οι ειδήσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8 και μισή.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 8 November 1999 - 16:27:21 UTC