Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΑΠΑΤΣΙ ΠΤΩΣΗ
  • [02] KΛΙΝΤΟΝ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [03] ΤΣΕΡΝΟ ΜΟΣΧΑ
  • [04] ΠΑΦΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [05] ΑΡΑΦΑΤ ΚΡΑΤΟΣ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΡΙΛ
  • [07] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [08] ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΑΠΑΤΣΙ ΠΤΩΣΗ

    Νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι του Αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβη στη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής στην Αλβανία, σε περιοχή εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου Ρίνας των Τιράνων. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανοί πιλότοι χάνουν τη ζωή τους αφότου άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο Απάτσι συνετρίβη τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι το ελικόπτερο προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Πρόκειται για το δεύτερο ελικόπτερο Απάτσι που συνετρίβη στην Αλβανία. Το πρώτο είχε συντριβεί στις εκοσιεπτά Απριλίου. Το διμελές πλήρωμά του είχε διασωθεί.

    [02] KΛΙΝΤΟΝ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Νάτο Χαβιέρ Σολάνα είχε σήμερα στις Βρεξέλες, έδρα της συμμαχίας, ο πρόεδρος Κλίντον. Είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με το διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλάρκ, καθώς και το Γερμανό στρατηγό, Κλάους Νάουμαν, πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας. Τον πρόεδρο Κλίντον συνοδεύουν η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολπράιτ και ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο πρόεδρος Κλίντον έδειξε κάποια συμβιβαστική διάθεση στο ενδεχόμενο να τερματιστούν οι νατοικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία αλλά υπό την προυπόθεση να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις απο το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί οτι είναι συζητήσιμη η σύνθεση και τα όρια της δύναμης ασφαλείας, που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος Κλίντον φέρεται πλέον διατεθειμένος να αποδεχθεί την υπαγωγή της δύναμης αυτής στα Ηνωμένα Εθνη με βασικό πυρήνα το ΝΑΤΟ.

    [03] ΤΣΕΡΝΟ ΜΟΣΧΑ

    Ο Ρώσος απεσταλμένος για το γιουγκοσλαβικό Βίκτωρ Τσερνομύρτιν επέστρεψε σήμερα στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενημερώσει τον πρόεδρο Γέλτσιν για τις μαραθώνιες συνομιλίες που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση για επίλυση της κρίσης. Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο κύριος Τσερνομύρτιν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν μειώσει την μεταξύ τους απόσταση όσον αφορά τους τρόπους τερματισμού της κρίσης, η οποία, πρόσθεσε, έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Τώρα, είπε, Ηνωμένες Πολιτείς και Ρωσία κατανοούν πραγματικά τι συμβαίνει στα Βαλκάνια και τί πρέπει να γίνει. Νωρίτερα σε δηλώσεις ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσερνομύρτιν και ότι τώρα αναμένει πληρέστερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του.

    Στην Ουάσιγκτον ο Τσερνομύρτιν είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Κλίντον, στον οποίο επέδωσε επιστολή του Ρώσου προέδρου, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει απόρρητο. Είχε επίσης δύο γύρους συνομιλιών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ στην παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Μανλτίν Ωλμπραϊτ και του ανώτερου συμβούλου του προέδρου Κλίντον για θέματα ασφαλείας Σάντυ Μπέργκερ. Μετά τις συνομιλίες στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής των νατοϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά μόνον σε περίπτωση που το Βελιγράδι αποδεχθεί τους βασικούς όρους της Συμμαχίας για το Κοσσυφοπέδιο.

    [04] ΠΑΦΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Εφ-Δεκαέξι πέταξαν το πρωί στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Τα αεροπλάνα πραγματοποίησαν εικονικές βυθίσεις πάνω από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Τρόοδος και ακολούθως προς τη Λάρνακα. Στον εναέριο χώρο της Κύπρου παρέμειναν για δεκαπέντε περίπου λεπτά και ακολούθως επέστρεψαν στη βάση τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    [05] ΑΡΑΦΑΤ ΚΡΑΤΟΣ

    Ο Γιάσερ Αραφατ διαβεβαίωσε τους Παλαιστινίους ότι το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος θα αποτελεί σύντομα πραγματικότητα,τονίζοντας ότι ουδέποτε ο Παλαιστινιακός λαός βρισκόταν εγγύτερα προς αυτό. Η ημέρα της ανεξαρτησίας, είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης,σε χθεσινό διάγγελμά του, δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα, καθώς ποτέ προηγουμένως ο παλαιστινιακός λαός δεν είχε τόσο ευρεία διεθνή υποστήριξη,όσο σήμερα. Αναφερόμενος στην τετάρτη Μαίου, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν η επίσημη ανακήρυξη Παλαιστιανικού κράτους, ο Γιάσερ Αραφατ είπε ότι η ημέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε σύμβολο των εθνικών προσπαθειών των Παλαιστινίων.

    Η παλαιστινιακή ηγεσία, ύστερα από έντονες διεθνείς πιέσεις και κυρίως εκ μέρους της Ουάσιγκτον, αποφάσισε να αναβάλει για μετά τις ισραηλινές εκλογές την ανακήρυξη του παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ είχε απειλήσει με προσάρτηση εδαφών σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης προχωρούσε στη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΡΙΛ

    Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με το Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι σύμβουλοι του Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο η συζήτηση Ντενκτάς - Μπρίλ συνεχίστηκε και σε γεύμα που παρέθεσε ο κατοχικός ηγέτης προς τιμήν του Αμερικανού πρεσβευτή και της συνοδείας του. Δεν ανακοινώθηκε ο,τιδήποτε για τα συζητηθέντα. Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε επίσης χθες συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Αυστραλίας, Χάουαρντ Μπράουν, παρουσία του Αυστραλού Συντονιστή για το Κυπριακό Τζον Σπεντ.

    [07] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε τα ξημερώματα στη Γενική Κλινική Αθηνών, όπου νοσηλευόταν, ο γνωστός ηθοποιός θιασάρχης και καθηγητής δραματικής σχολής Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ηταν ογδονταενός ετών. Ο Διαμαντόπουλοσ διέπρεψε σε ρόλους κλασικού δραματολογίου, στον κινηματογράφο, αλλά και στην Τηλεόραση, στον ρόλο του "Λουκά" στο "Εκείνος και Εκείνος".

    [08] ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Διεξάγεται απόψε στις εννέα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα θα μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 1999 - 15:45:44 UTC