Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΒΟΒΜΑΡΔΙΣΜΟΙ
  • [02] ΚΟΣΟΒΟ ΜΑΧΕΣ
  • [03] ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [04] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΟΚΤΩ
  • [05] ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΜΙΛΟ
  • [06] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΠΑ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΟΚ
  • [08] ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΝΕΟ
  • [09] ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  • [10] ΑΜΚΕ
  • [11] ΔΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΒΟΒΜΑΡΔΙΣΜΟΙ

    Τα νατοικά αεροπλάνα συνέχισαν να βομβαρδίζουν στόχους σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια της νύκτας και σήμερα το πρωί. Χθές βράδυ έριξαν περισσότερες από πενήντα βόμβες στο Κοσσυφοπέδιο. Τα ξημερώματα δύο νατοϊκοί πύραυλοι έπληξαν το αρχηγείο της σερβικής αστυνομίας στο Βελιγράδι, που στεγάζεται σε περιοχή όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και δυτικές πρεσβείες. Πυκνές υπήρξαν στη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα οι πτήσεις των μαχητικών της Συμμαχίας πάνω από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, όπως πυκνά ήταν και τα πυρά της γιουγκοσλαβικής αντιαεροπορικής άμυνας. Γύρω στις πέντε το πρωί ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στην περιφέρεια της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Πύραυλος έπεσε και στο όρος Στραζέβιτσα, στο προάστειο της Ρουγκόβιτσα, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Πολλές εκρήξεις ακούσθηκαν στη Μπατάνιτσα, δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις στρατιωτικού αεροδρομίου.

    [02] ΚΟΣΟΒΟ ΜΑΧΕΣ

    Στο μεταξύ, παρά τους ισχυρισμούς του Νάτο ότι κάμπτεται η αντίσταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας μπήκαν στον τρίτο μήνα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είναι έτοιμος να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Δύση. Αγγλόφωνο ειδησεογραφικό έντυπο, ανέφερε ότι σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε αρκετά σημεία του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το ίδιο έντυπο, οι πλέον σκληρές μάχες διεξάγονται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, όπου οι σερβικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο θέσεων που έχασαν τις τελευταίες εβδομάδες.

    [03] ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Τουλάχιστον σαρανταπέντε φυλακισμένοι στις φυλακές του Ιστοκ, στο Κοσσυφοπέδιο, σκοτώθηκαν τις τελευταίες πέντε μέρες από σειρά νατοϊκών βομβαρδισμών, δήλωσε γιουγκοσλάβος δικαστής από την κοντινή πολή Πετς, ενώ οι αρχές της Πρίστινα μιλούν για διακόσιους νεκρούς κάτω από τα ερείπια της φυλακής. Οι συνεχιζόμενες επιδρομές, ανέφεραν, δεν επιτρέπουν έρευνες για τυχόν επιζώντες κάτω από τα ερείπια της φυλακής, στην οποία ήταν κλεισμένοι τόσο Σέρβοι όσο και Αλβανόφωνοι κατάδικοι. "Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος φυλακισμένων στην ιστορία της σύγχρονης πολιτισμένης ανθρωπότητας", δήλωσε ο δικαστής. Το Νάτο υποστήριξε ότι οι σερβικές δυναμεις χρησιμοποιούν τις φυλακές ως στρατιωτική βάση, πράγμα που διέψευσε η σερβική πλευρά.

    [04] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΟΚΤΩ

    Ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε οκτώ ημέρες το πολύ, οι αεροπορικές επιδρομές του Νάτο στην Γιουγκοσλαβία θα τερματιστούν και όλα θα έχουν τελειώσει. Απέφυγε, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αμέσως μετά τον τερματισμό των επιδρομών θα πρέπει να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ίδιος θα είναι υποψήφιος.

    [05] ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΜΙΛΟ

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου δήλωσε στο Ρικ ότι δεν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόποταν Μιλόσεβιτς στην Κύπρο. Απο έρευνες που διενεργήθηκαν σε τραπεζικούς οργανισμούς στην Κύπρο είπε ο κύριος Αυξεντίου, διαπιστώθηκε ότι ούτε ο Σλόποταν Μιλόσεβιτς, ούτε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του διαθέτει λογαριασμούς σε τράπεζες στην Κύπρο.

    [06] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει σειρά επαφών και συνομιλίες, με κύριο αντικείμενο την κρίση στη Γιουγκοσλαβία αλλά και για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απόψε θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον αμερικανό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια και για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κύριος Παπανδρέου θα μεταβεί την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψης. Θα συναντηθεί αρχικά με τον αιδεσιμώτατο Τζέσι Τζάκσον και θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάντλιν Ολμπράϊτ σε γεύμα εργασίας στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΟΚ

    Αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΔΕΟΚ συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν την Οργάνωση. Σε δηλώσεις ο κύριος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει το συντομώτερο όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για επίλυση προβλημάτων της ΔΕΟΚ. Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι, αφού ο πρόεδρος Κληρίδη ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, αρχίσει διάλογο με τις επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    [08] ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΝΕΟ

    Εκδήλωση έξω από το προεδρικό οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στις δασικές βιομηχανίες, διαμαρτυρόμενοι για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι απέκοψαν τον δρόμο έξω από το προεδρικό στη λεωφόρο Σεβέρη παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία, και προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν επενέβη η αστυνομία για αποκατάσταση της τάξης. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις Δασικές Βιομηχανίες επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Εκπρόσωποι των Συντεχνιών Σέκ και Πεό σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι για το μέλλον των δασικών βιομηχανιών υπάρχει διγλωσσία από μέρους της κυβέρνησης. Εξέφρασαν επίσης φόβο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι είτε να κλείσει την βιομηχανία, είτε, όπως είπαν, να την παραχωρήσει σε ιδιώτες.

    [09] ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τραπέζας Αυξέντης Αυξεντίου ανέφερε ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει δικαίωμα παρέμβασης στα θέματα της Κεντρικής. Κληθείς να απαντήσει για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να εκδώσει οδηγίες προς τις εμπορικές τράπεζες να αναστείλουν την παροχή στεγαστικών δανείων, ο κύριος Αυξεντίου είπε ότι η οδηγία δεν αφορά τα δάνεια προς τον Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών. Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, δεν καταργεί τα στεγαστικά δάνεια που παραχωρεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, εφόσον έχουν εξαιρεθεί τα δάνεια που παραχωρούνται προς τον Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών.

    [10] ΑΜΚΕ

    Αρχίζει σήμερα στο Λιχτενσταϊν το αγωνιστικό μέρος των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στους οποίους συμμετέχει και η Κύπρος. Το αγωνιστικό μέρος θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Η Κύπρος θα συμμετάσχει σε εννέα αθλήματα: Στίβο, Πετόσφαιρα, σκοποβολή, επιτραπέζια Αντισφαίριση, Τζούντο, Σκουός, Τέννις, Κολύμβηση και Ποδηλασία. Το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι του ΡΙΚ θα μεταδίδει οπτικογραφημένα στιγμιότυπα από τους αγωνες, κάθε βράδυ, από απόψε μέχρι και την Παρασκευή, μετά το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των έντεκα.

    [11] ΔΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το Τμήμα Δασών με ανακοίνωσή του καλεί το κοινό που επισκέπτεται τα δάση και την ύπαιθρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, γιατί, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν σε όλη την Κύπρο, ο κίνδυνος για έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Επίσης πληροφορεί τους αγρότες ότι αναστέλλονται όλες οι άδειες για καψαλίσματα. Οποιοσδήποτε αντιληφθεί πυρκαγιά, μέσα, ή κοντά στα δάση, να τηλεφωνήσει στο 1407.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να πέσουν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ, αλλά νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε μποφόρ, στα νότια παράλια και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές και κυματώδης στις νότιες περιοχές. Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών εως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 10 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 25 May 1999 - 14:56:18 UTC