Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999
  • [01] ΤΑΚΗΣ ΑΡΧΗΓΟΙ
  • [02] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΠΑ
  • [03] ΠΑΠΑ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [04] ΜΙΛΙΕΤ ΟΚΤΩ
  • [05] ΣΕΡΒΟΙ ΜΠΑΙ
  • [06] ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ
  • [07] ΚΙΝΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [09] ΤΟΥΡΚΟΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • [10] ΚΟΚΑ ΛΥΠΗ
  • [11] ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΤΑΚΗΣ ΑΡΧΗΓΟΙ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή Κένεθ Μπριλ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε στις σχέσεις της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών με τα κόμματα Ακέλ και Δήκο.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εδέκ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι προκύπτουν τρία θέματα από το όλο ζήτημα:

    Πρώτον το πολιτειακό ζήτημα, με βάση το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για πρέσβη ξένης χώρας να αρνείται να συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δεύτερον, αυτό της συμπεριφοράς της πρεσβείας έναντι των κυπριακών κομμάτων και τρίτον η συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των ξένων διπλωματών, η οποία δεν τηρεί το πρωτόκολλο.

    [02] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΠΑ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή από τον αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ για το θέμα της αντιπαράθεσης που προέκυψε σχετικά με τις θέσεις του κόμματος στο γιουγκοσλαβικό.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι με την επιστολή, ο κύριος Μπριλ παραθέτει τις δικές του θέσεις και ζητεί εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τις θέσεις του ΔΗΚΟ.

    Ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι στην απάντησή του παραθέτει επιχειρήματα για τις θέσεις του κόμματος στο γιουγκοσλαβικό αλλά και για τον ισχυρισμό περί αντιαμερικανικών αισθημάτων στην Κύπρο τον οποίο απορρίπτει.

    [03] ΠΑΠΑ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα είναι τα θέματα συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Το πρωϊ θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό ενόψει της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσει η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ.

    Το απόγευμα ο κύριος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον Ρόμπιν Κούκ για τα Βαλκάνια.

    [04] ΜΙΛΙΕΤ ΟΚΤΩ

    Η Αγκυρα ανησυχεί για την πρωτοβουλία της Ομάδας των Οκτώ για το κυπριακό, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

    Σύμωνα με την εφημερίδα, η πιθανότητα συζήτησης του κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώ στην Κολωνία, έχει θέσει σε συναγερμό το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα κατεχόμενα και συζήτησαν το θέμα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κι άλλους, λεγόμενους "αρμόδιους" του κατοχικού καθεστώτος.

    [05] ΣΕΡΒΟΙ ΜΠΑΙ

    Οι σερβικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από το νότιο Κοσσυφοπέδιο, καθώς έληξε στη μία μετά τα μεσάνυκτα, η παράταση που είχε δώσει το Νάτο.

    Οι υπόλοιπες σερβικές δυνάμεις υπολογίζεται ότι θα έχουν αποσυρθεί από το κεντρικό και το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως την Κυριακή.

    Πηγές του Νάτο ανέφεραν ότι μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί είκοσι χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες και απομένουν άλλες δεκατέσσερις χιλιάδες.

    Την ίδια ώρα στο Ελσίνκι οι υπουργοί Αμυνας Ηνωμένων Πόλιτειών και Ρωσίας, ύστερα από οκτώ ώρες συνομιλιών κατόρθωσαν να φθάσουν κοντά στην τελική συμφωνία για το θέμα των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και ανανέωσαν τη συνάντησή τους για σήμερα.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ είπε ωστόσο ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη δομή της διοίκησης της ειρηνευτικής επιχείρησης με τη συμμετοχή του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος.

    [06] ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ

    Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για την άρνηση της Δύσης να παραχωρήσει στη Ρωσία μια χωριστή ζώνη ελέγχου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφαξ, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο οποίος συνεχίζει στο Ελσίνκι συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλλιαμ Κόεν, ότι η Ρωσία πρέπει να αποκτήσει χωριστό έλεγχο κάποιας ζώνης στο Κόσοβο.

    Τον κάλεσε δε να προσπαθήσει να βρεί τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    [07] ΚΙΝΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Η Κίνα απέρριψε επισήμως σήμερα τις εξηγήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στο Πεκίνο Τόμας Πίκερινγκ, ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι στις 7 Μαίου ήταν λάθος.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζία Ξουάν δήλωσε στον κύριο Πίκερινγκ ότι οι αμερικανικές εξηγήσεις είναι απαράδεκτες και μη πειστικές.

    Η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός, τόνισε, δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο βομβαρδισμός της πρεσβείας ήταν λάθος.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ο οποίος στοίχισε το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων είκοσι.

    [08] ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Νέα επιδρομή εναντίον θέσεων της φιλο- ιρανικής οργάνωσης Χιζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο πραγματοποίησαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ.

    Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για επίθεση των ανταρτών της Χιζπολλάχ εντός της λεγόμενης ζώνης ασφάλειας του Ισραήλ.

    Νωρίς το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον θέσεων της Χιζπολλάχ.

    Δεν εγνώσθη εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.

    Πριν την αεροπορική επίθεση το ισραηλινό πυροβολικό είχε σφυροκοπήσει με οβίδες τις περιοχές που οι αντάρτες χρησιμοποιούν για κρυσφήγετα.

    Χθες το βράδυ η Χιζμπολάχ είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις με ελαφρά όπλα, αντιαρματικές ροκέτες και όλμους, σε τρία φυλάκια των Ισραηλινών.

    [09] ΤΟΥΡΚΟΑΣΚΗΣΕΙΣ

    Κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας- Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, θα διεξαχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα ανοικτά της Χάιφα, στο τέλος Αυγούστου.

    Οπως γράφουν Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, στην άσκηση αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιορδανία με το καθεστώς του παρατηρητή.

    [10] ΚΟΚΑ ΛΥΠΗ

    Το Διευθυντικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κόκα Κόλα στην Ατλάντα εξέφρασε βαθειά λύπη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε Ευρωπαίους καταναλωτές από προϊόντα της Εταιρείας τις τελευταίες ημέρες.

    Ο επικεφαλής του διευθυντικού συμβουλίου της εταιρίας, Ντάγκλας Αϊβεστερ, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί ώστε να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της ανταποκρίνονται στους υψηλότερους κανόνες ποιότητας.

    [11] ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ

    Πέθανε την αυγή, σε ηλικία εξηντατεσσάρων ετών, η Νίκη Λοίζου Λοϊζίδου από την Κώμη Κεπίρ, σύζυγος του αγωνιστή της Εόκα Λοίζου Λοϊζίδη.

    Η κηδεία της θα γίνει στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Λάρνακας στις τρεις το απόγευμα.

    Η οικογένεια της εκλιπούσης πρόσφερε πλείστες υπηρεσίες στον αγώνα της Εόκα καθώς και κατά την τουρκική ανταρσία του 1963-64.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με νοτιοδυτικούς ως βορειοδυτικούς μέτριους ανέμους τρία έως τέσσερα μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τρία μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη στις βόρειες προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα δυτικά παράλια και στους 18 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 23 June 1999 - 18:22:53 UTC