Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-08-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1999
  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΚΙΝΗΣΗ
  • [02] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  • [03] ΡΙΚΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜ
  • [04] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΗ
  • [05] ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [06] ΧΑΚ ΑΝΑΜΟΝΗ
  • [07] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛ ΟΑΠ
  • [09] ΑΓΙΟ ΧΩΡΑΦΙ
  • [10] ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΓΥΡΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΚΙΝΗΣΗ

    Εντονες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο προεδρικό μέγαρο εν όψει του κυβερνητικού ανασχηματισμού, o οποίος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και με στενούς του συνεργάτες.

    Νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο στις επτά και τριάντα και παρέμεινε για σαράντα πέντε λεπτά.

    Ακολούθησε συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη και Παναγιώτη Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο κύριος Βασιλείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός της ημέρας.

    Η κουβέντα αυτή πρέπει να τελειώσει, είπε ο κύριος Βασιλείου.

    Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα υποψηφίων για υπουργοποίηση, λέγοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση εάν παρέδωσε στον πρόεδρο Κληρίδη κατάλογο με ονόματα, ο κύριος Βασιλείου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι απλώς μετέφερε τις θέσεις των ΕΔΗ όπως εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρία της εκτελεστικής γραμματείας.

    H συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τους κυρίους Αναστασιάδη και Δημητρίου κράτησε μιά περίπου ώρα.

    Δεκαπέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης μετέβη στο προεδρικό και ο υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οι κύριοι Αναστασιάδης και Δημητρίου απέφυγαν να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Δηλώσεις απέφυγε να κάμει και ο κύριος Χριστοδούλου.

    Το πήγαινε-έλα στο προεδρικό συνεχίστηκε με την μετάβαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών Ανδρέα Μουσιούττα και Τάκη Κληρίδη.

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Μουσιούττας απέφυγε να αποκαλύψει τους λόγους που τον οδήγησαν στο προεδρικό.

    [02] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αφορά στα Υπουργεία Αμυνας, Συγκοινωνιών και Υγείας και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του ανασχηματισμού επιταχύνθηκαν με τη χθεσινή αιφνίδια αποχώρηση του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή, που υπέβαλε την παραίτησή του ενοχλημένος από δημοσιεύματα για αντικατάστασή του.

    [03] ΡΙΚΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜ

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι στην απογευματινή συνεδρία του πολιτικού γραφείου του κόμματος πιθανό να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως το θεμα του ανασχηματισμού και ενδεχομένως κάποια ονόματα.

    Επισήμανε ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος βρίσκεται σε συνεχή και στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι σε κομματικό επίπεδο δέν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση ονομάτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατα πόσο ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντός της ημέρας, ο κύριος Ερωτοκρίτου είπε ότι αυτό είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξέφρασε ωστόσο τήν εκτίμηση ότι μέχρι αύριο θα έχουμε νέο υπουργικό Συμβούλιο.

    [04] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΗ

    Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει, εκτός απροόπτου, ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.

    Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν με τη χθεσινή αιφνίδια αποχώρηση του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή, που υπέβαλε την παραίτησή του ενοχλημένος από δημοσιεύματα για αντικατάστασή του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αφορά στα Υπουργεία Αμυνας, Συγκοινωνιών και Υγείας και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Το θέμα του ανασχηματισμού συζήτησε ψές η εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών και σήμερα το πρωϊ ο Γιώργος Βασιλείου μετέφερε στον πρόεδρο Κληρίδη τις θέσεις του κόμματος.

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης δήλωσε ότι έχει συνταχθεί κατάλογος ονομάτων μελών τών Ενωμένων Δημοκρατών και διαβιβάστηκαν στον Πρόεδρο Κληρίδη εισηγήσεις για ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων.

    Ομως, είπε, τον τελευταίο λόγο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα μετακίνησης του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους.

    [05] ΣΥΝΟΔΟΣ

    Συνέρχεται στην Αρχιεπισκοπή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο, ως είθισται, δεν ανακοινώνονται.

    Οι συνοδικοί που συνέρχονται από τις εννιά το πρωί, αναμένεται ωστόσο να ασχοληθούν με το θέμα της αγοράς και διανομής σε οκτώ από τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής μετοχής της εταιρείας Λούης, καθώς και με την ενοικίαση του τηλεοπτικού σταθμού ο Λόγος.

    [06] ΧΑΚ ΑΝΑΜΟΝΗ

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση μετά τη χθεσινή ανωμαλία που προκλήθηκε από την αποχή όλων σχεδόν των χρηματιστηριακών γραφείων από τις συναλλαγές.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε, ύστερα από συνάντηση με όλους τους φορείς του Χρηματιστηρίου, ότι δεν θα ληφθούν σήμερα μέτρα εναντίον των χρηματιστηριακών γραφείων που δεν έχουν ολοκληρώσει την καθυστερημένη εργασία τους που προκύπτει από συναλλαγές.

    [07] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επτά ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην βορειοδυτική Τουρκία, εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

    Στο μεταξύ, η ζωή των σεισμοπαθών γίνεται εξαιρετικά δυσχερής λόγω των βροχοπτώσεων στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, οι νεκροί ανέρχονται στις σαράντα χιλιάδες και οι τραυματίες ξεπερνούν τις τριάντα τρεις χιλιάδες.

    [08] ΙΣΡΑΗΛ ΟΑΠ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο μεσανατολικό.

    Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και χθές, αλλά δεν κατώρθωσαν να συμφωνήσουν όσον αφορά τα βασικά σημεία των διαφορών τους.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ, εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το τέλος της συνάντησης, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται συμφωνία ακόμα και σήμερα.

    [09] ΑΓΙΟ ΧΩΡΑΦΙ

    Οι Ριζοκαρπασίτες αντιδρούν έντονα στην εκμίσθωση σε επιχειρηματίες είκοσι στρεμμάτων γης, στην παραλία της Λάρνακας, που ανήκει στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα.

    Οι Ριζοκαρπασίτες, που με βάση ειδικό καθεστώς διαχειρίζονται μέσω εκλελεγμένης επιτροπής την περιουσία της Μονής, θεωρούν την εκμίσθωση άκυρη και προτίθενται να πάρουν δικαστικά μέτρα για διεκδίκηση της γης, της οποίας η αξία της υπολογίζεται σε δύο εκατομύρια λίρες.

    [10] ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΓΥΡΟ

    Και δεύτερο μετάλλιο, αυτή τη φορά αργυρό, εξασφάλισε η Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Σεβίλης.

    Το μετάλλιο πήρε η Αναστασία Κελεσίδου στη Δισκοβολία με βολή εξήντα έξη μέτρων και πέντε εκατοστών.

    Προχθές, η Κατερίνα Θάνου πήρε το χάλινο μετάλλιο στα εκατο μέτρα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 25 August 1999 - 6:22:39 UTC