Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-08-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1999
  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΟΔΟΣ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ
  • [04] ΑΒΕΡΩΦ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ
  • [05] ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΩΛΩΜΗΣ
  • [06] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
  • [07] ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [08] ΣΕΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑΤΑ
  • [09] ΜΙΛΛΙΕΤ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • [10] ΕΛΑΦΡΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
  • [11] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟΨΕ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

    Οι τρεις νέοι υπουργοί έδωσαν το πρωί τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.

    Οι νέοι υπουργοί είναι οι Σωκράτης Χάσικος, υπουργός Αμυνας, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων και Φρίξος Σαββίδης υπουργός Υγείας.

    Τα καθήκοντά του ανέλαβε επίσης σήμερα και ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Μιλώντας μετά τη διαβεβαίωση ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους νέους υπουργούς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εργαστούν εντατικά, με αντικειμενικότητα και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι υπουργοί θα ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

    Απευθυνόμενος προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κύριος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντά του με αντικειμενικότητα, εκπροσωπώντας τις απόψεις της κυβέρνησης.

    Εκ μέρους των νέων υπουργών ο Σωκράτης Χάσικος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσουν το άπαν των δυνάμεων τους για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος κατά τρόπο αντικειμενικό, προς όφελος του κυπριακού λαού.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΟΔΟΣ

    Η πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τη νέα του σύνθεση, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος.

    Οι υπουργοί μετέβησαν στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος συνοδεύομενοι από τις συζύγους τους. Ντυμένοι, απλά, οι περισσότεροι χωρίς γραβάτες, θα παρακαθήσουν μετά το πέρας της συνεδρίας σε γεύμα που θα τους παραθέσει ο πρόεδρος Κληρίδης στην προεδρική κατοικία.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ

    Παραλαμβάνοντας το υπουργείο ο νέος Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι θα αναλώσει το άπαν των δυνάμεων του ώστε να ενισχυθεί η άμυνα μέσα στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ανέφερε επίσης ότι ο προκάτοχος του επιτέλεσε έργο στο υπουργείο Αμυνας και έθεσε τις βάσεις για πολλά άλλα έργα.

    Παραδίδοντας το υπουργείο στο διάδοχο του ο τέως υπουργός Γιαννάκης Χρυσοστομής, ανέφερε ότι το κυριότερο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Αμυνας είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση και υλοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων λόγω της πολλαπλότητας των διαδικασιών και στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

    Ο κύριος Χρυσοστομής σημείωσε ότι είναι καιρός να υπάρξει σοβαρότητα και να αφεθούν κατά μέρος οι οποιεσδήποτε διαφορές.

    [04] ΑΒΕΡΩΦ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ

    Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου παραλαμβάνονας το Υπουργείο από τον προκάτοχο του Λεόντιο Ιεροδιακόνου διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε σωστή αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος.

    Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του για να φέρει εις πέρας το έργο του.

    Ο αποχωρών Υπουργός Λεόντιος Ιεροδιακόνου, απευθυνόμενος προς τον κύριο Νεοφύτου είπε ότι αναλαμβάνει ένα υπουργείο με πολλές ευθύνες, δυσκολίες και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

    Κάνοντας απολογισμό του έργου του ο κύριος Ιεροδιακόνου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα οδοποιίας, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης των αεροδρομίων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λιμανιών.

    [05] ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΩΛΩΜΗΣ

    Ο νέος Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης παραλαμβάνοντας το Υπουργείο ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και η λειτουργία των νέων νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

    Υποσχέθηκε επίσης πλήρη διαφάνεια σε όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο του και είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει λύπη, ούτε συναίσθημα, για ενόχους στον τομέα της υγείας.

    Ο αποχωρών υπουργός Χρίστος Σολωμής είπε ότι αφήνει αξιόλογο έργο σε εξέλιξη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κύριος Σαββίδης με την εργατικότητα και το ζήλο που τον χαρακτηρίζει θα κατορθώσει να το ολοκληρώσει.

    [06] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

    Το βάπτισμα του πυρός πήρε ήδη, από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Παραλαμβάνοντας από τον Κώστα Σερέζη, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εαν ο διορισμός του, δεδομένων των αιρετικών όπως χαρακτηρίστηκαν θεσεών του στο Κυπριακό, έγινε ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Απέρριψε τον χαρακτηρισμό των απόψεών του ως αιρετικών ο κύριος Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι οι απόψεις του εντάσσονται στην πολιτική φιλοσοφία του Προέδρου.

    Ρωτήθηκε επίσης για το αν το τελευταίο διάστημα υπήρξε διασυρμός προσώπων.

    Η πρώτη αντίδραση ήταν ότι ο διασυρμός αυτό υπήρξε μέσα από τον τύπο και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα εντάσσονται στο πλαίσιο της δημόσιας κριτικής και του πολιτικού παιγνιδιού.

    Ο κύριος Σερέζης παρέδωσε τη θέση, πλέκοντας το εγκώμιο του διαδόχου του, αλλά χωρίς να δώσει συνέχεια στα όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό.

    Αναφερόμενος στον προκάτοχό του, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι ο Κώστας Σερέζης άφησε καριέρα για να αποδεχθεί τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα.

    [07] ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο Αλέξης Γαλανός παρέδωσε το πρωϊ στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού την επιστολή παραίτησης του από το βουλευτικό αξίωμα.

    Μετά από τη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία κράτησε μία περίπου ώρα, ο Αλέξης Γαλανός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του με τον Σπύρο Κυπριανού.

    Τον πίκρανα και με πίκρανε, είπε χαρακτηριστικά, αλλά παραμένουμε φίλοι.

    Ο κύριος Γαλανός σημείωσε ότι μετά την απομάκρυνση του απο την πολιτική ζωή του τόπου παραμένει απλός πολίτης στο χώρο του κέντρου και μέλος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, του οποίου υπήρξε ιδρυτής.

    Ο Σπύρος Κυπριανού από δικής του πλευράς είπε ότι παρ όλες τις διαφωνίες που είχε με τον κύριο Γαλανό, η παραίτηση του απο την πολιτική ζωή του τόπου αποτελεί σημαντικό γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα η απομάκρυνση του απο τα κοινά να μην διαρκέσει για πολύ.

    Τον κύριο Γαλανό θα διαδεχθεί στη Βουλή ως βουλευτής της επαρχίας Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ ο Ζαχαρίας Κουλίας.

    [08] ΣΕΙΣΜΟΣ ΘΥΜΑΤΑ

    Οι τουρκικές αρχές αναθεώρησαν τον αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης, αναφέροντας ότι οι νεκροί ανέρχονται στις δωδεκάμισυ χιλιάδες και όχι στις δεκαοκτώ που είχε ανακοινωθεί επισήμως χθες.

    Σε ανακοίνωση του Κέντρου Κρίσεως στην Αγκυρα, τονίζεται ότι η μείωση του αριθμού των νεκρών οφείλεται σε λάθος υπολογισμό των θυμάτων στην επαρχία Κοτσαελί, η οποία επλήγη περισσότερο.

    Ταυτόχρονα αναθεωρήθηκε και ο αριθμός των τραυματιών, που φθάνουν τώρα στις είκοσι επτά και πλέον χιλιάδες.

    Στο μεταξύ, οπως αναφέρει ο Τουρκικός τύπος, οι αγνοούμενοι κυμαίνονται από τριάντα έως τριάντα πέντε χιλιάδες.

    [09] ΜΙΛΛΙΕΤ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Διακόσιοι- ενενήντα- δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ανεσύρθησαν νεκροί από τα ερείπια της ναυτικής βάσης Γκολτσούκ, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης στη βορειοδυτική Τουρκία.

    Αυτό αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, επικαλούμενη δηλώσεις του αρχηγού του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Σαλίμ Ντερβίσογλου.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντερβίσογλου, οι τραυματίες ανέρχονται στους διακόσιους- τριάντα- επτά, ενώ αγνοείται η τύχη σχεδόν τριών χιλιάδων.

    [10] ΕΛΑΦΡΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

    Οκτώ σεισμικές δονήσεις, έξι ελαφρές και δύο ασθενείς, καταγράφηκαν το εικοσιτετράωρο μεταξύ της εβδόμης και τριάντα πρωϊνής της εικοστής τρίτης Αυγούστου και της εβδόμης και τριάντα πρωϊνής της εικοστής τετάρτης Αυγούστου, με επίκεντρο την περιοχή Γεράσας της Λεμεσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Γεωλογικής Επισκόπησης.

    Οι εξι ελαφρές δονήσεις, ήταν μεγέθους μεταξύ δυο κόμμα πέντε και τριών κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Οι δύο ασθενείς δονήσεις ήταν μεταξύ τεσσάρων και τεσσάρων κόμμα ενός βαθμών.

    Το σύνολο των μετασεισμών πού καταγράφηκαν μέχρι σήμερα το πρωί από τις έντεκα Αυγούστου που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στην περιοχή Γεράσας, είναι εκατόν ογδόντα έξι.

    [11] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟΨΕ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις επτά απόψε στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος τη Γερμανική Χέρτα Βερολίνου, στον επαναληπτικό αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του κυπέλου πρωταθλητριών.

    Το παιγνίδι θα αρχίσει στις επτά και άμεση ραδιοφωνική περιγραφή θα μεταδίδεται από το πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα θα σχηματίζονται τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να πέσουν λίγες μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά και στα βορειανατολικά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και τοπικά ισχυροί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείες δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη με φουσκοθαλασσιά.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 23 στα νότια παράλια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 26 August 1999 - 7:40:51 UTC