Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [02] ΕΔΕΚ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΑ
  • [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΩ
  • [07] ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΥΠΡΟΣ
  • [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [10] ΟΣΚΑΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
  • [11] ΓΙΟΥΡΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο μελετά σήμερα πρόταση για αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά οκτώ μέχρι δεκαπέντε τοις εκατόν, την οποία θα υποβάλει ο Υπουργός Εμπορίου.

    Ωστόσο, η αύξηση που τελικά θα εγκριθεί δυνατό να είναι μικρότερη, αν γίνει δεκτή παράλληλη εισήγηση όπως μέρος της αύξησης για κάλυψη της ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου επωμισθεί το κράτος, με μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων.

    Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης υποστήριξε και πάλι ότι είναι καιρός να ελευθεροποιηθούν οι τιμές των καυσίμων.

    [02] ΕΔΕΚ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υιοθέτηση της πρότασης για αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και της γεωργίας.

    Η ΕΔΕΚ προτείνει την απορρόφηση της αύξησης στην τιμή του αργού πετρελαίου από το κράτος, με προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

    Η κατάσταση, παρατηρεί, μπορεί να επανεξετασθεί σε μερικούς μήνες, εάν δεν υπάρξει μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου.

    [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ

    Η τιμή του πετρελαίου έφθασε στο ανώτατο επίπεδο της από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο και οι διεθνείς αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον θα υπάρξει κάμψη πριν από τα μέσα του χρόνου ακόμη και εάν οι κύριες παραγωγές χώρες αυξήσουν την παραγωγή.

    Η τιμή παράδοσης αργού πετρελαίου για τον Μάρτιο έφθασε στα τριάντα δολάρια και σαράντα πέντε σεντ το βαρέλι.

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά του και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του ειδικού του συμβούλου Αλβάρο Ντε Σότο προς την κατεύθυνση αυτή.

    Τη θέση του Συμβουλίου διατύπωσε ο πρόεδρός του, ύστερα από την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Αλβάρο Ντε Σότο για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη.

    Ο Αργεντινός Πρόεδρος του Συμβουλίου κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

    [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πέντε θα είναι οι υποψήφιοι για τις παράνομες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, όπου χθες άρχισε η λεγόμενη προεκλογική περίοδος.

    Τις ψευδοεκλογές διεκδικούν οι Ραούφ Ντενκτάς ως ανεξάρτητος, αλλά υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού του Σερντάρ, Ντερβίς Ερογλου, ως υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μουσταφά Ακκιντζί ως υποψήφιος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Αρίφ Χασάν Ταχσίν που υποστηρίζεται από το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας.

    Αν το Σάββατο 15 Απριλίου, που διεξάγονται οι λεγόμενες εκλογές, κανένας από τους υποψηφίους δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει το πενήντα τοις εκατό των ψήφων, αυτές θα επαναληφθούν το Σάββατο 22 Απριλίου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα έχουν πλειοψηφήσει.

    [06] ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΩ

    Τάσεις σταθεροποίησης παρουσίασε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά με επιπτώσεις στο Γενικό Δείκτη Τιμών.

    Ο Δείκτης παρουσίασε νέα μικρή υποχώρηση, εννέα περίπου μονάδων, σε σύγκριση με χθες και έκλεισε στις εξακόσιες σαράντα οκτώ μονάδες.

    Μείωση, κατά τέσσερα περίπου εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με χθες, παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος έκλεισε στα δεκαεννέα εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες λίρες.

    Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν μικρή πτώση.

    [07] ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

    Η επενδυτική εταιρεία του Συνεργατισμού Δήμητρα αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τον τρόπο κατανομής των μετοχών της στους επενδυτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλους ανεξαιρέτως του επενδυτές θα παραχωρηθούν πέραν των διακοσίων μετοχών, όχι όμως περισσότερες από τριακόσιες.

    Η απόφαση για την αίτηση της Δήμητρας για ένταξη στο Χρηματιστήριο αναμένεται να ληφθεί σύντομα, εφ' όσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δώσει τη συγκατάθεσή της μετά την εξέταση των πρόσθετων εγγράφων που έχουν ζητηθεί.

    [08] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Δεκαεξαμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο με στόχο τη σύναψη συνεταιρισμών με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, στην αντιπροσωπεία μετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων μεγάλων εταιρειών του τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, του γενικού εμπορίου, του εμπορίου διαμαντιών και της βιομηχανικής και ηλεκτρικής τεχνολογίας.

    [09] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ηγέτης των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Σόιμπλε, βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου της παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος, αφού είχε παραδεχτεί ότι δέχτηκε δωρεά εκατόν χιλιάδων μάρκων σε μετρητά από γερμανοκαναδό έμπορο όπλων το 1994.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι τα χρήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του κόμματος ως δωρεά, αλλά ως ειδικά έσοδα.

    Στο σκάνδαλο αυτό είναι αναμεμιγμένος και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που παραδέχτηκε πως παραβίασε το νόμο όταν δέχτηκε μυστικές δωρεές για τη χρηματοδότηση του κόμματος στα δεκαέξι χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

    [10] ΟΣΚΑΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

    Ανακοινώθηκαν ψες οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Οσκαρ, που θα απονεμηθούν στις εικοσιέξη Μαρτίου σε ειδική τελετή στο Λος Αντζελες.

    Η ταινία Αμέρικαν Μπιούτι, που περιγράφει τη ζωή μίας αστικής οικογένειας, είναι υποψήφια για οκτώ Οσκαρ, περιλαμβανομένων των Βραβείων για Καλύτερη Ταινία και Καλύτερου Πρώτου Ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή Κέβιν Σπέισυ και Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια Ανέτ Μπένιγκ.

    [11] ΓΙΟΥΡΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

    Διεξάγεται απόψε στο νυκτερινό κέντρο "Νέα Λεωφόρος" στη Λεμεσό, η τελική φάση της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

    Στο διαγωνισμό, ο οποίος θα αρχίσει στις εννέα και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ Δύο με ταυτόχρονη σύνδεση και στη Δορυφορική εκπομπή, και ραδιοφωνικά από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, θα διαγωνισθούν έντεκα τραγούδια.

    Φιλοξενούμενη της βραδιάς είναι η περσινή νικήτρια του Διαγωνισμού της Γιουροβίζιον Σιαρλότ Νίλσον, από τη Σουηδία, η οποία συμμετάσχει αφιλοκερδώς, ύστερα από πρόσκληση του ΡΙΚ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Η ζώνη χαμηλών πιέσεων, τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ανώτερη ατμόσφαιρα και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες θα υποχωρήσουν σήμερα και αύριο Πέμπτη, για να δραστηριοποιηθούν ξανά από την Παρασκευή.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις και η βροχή θα περιορισθούν σε λίγες μόνο ορεινές κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στα προσήνεμα.

    Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Παροδικές, ωστόσο, νεφώσεις πιθανό να δώσουν και πάλι ελαφρές βροχές καθώς και λίγα χιόνια σε ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 35 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 30.

    Όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι ολισθηροί και είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

    Στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 16 February 2000 - 17:29:53 UTC