Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ ΝΕΟ
  • [02] ΠΕΤΡΟΛΑΔΑΔΕΣ
  • [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ
  • [04] ΚΟΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [05] ΝΕΡΟ-ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [06] ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΦΑΟ
  • [07] ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΡΔΗ
  • [08] ΧΑΚ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ ΝΕΟ

    Αναγκαστική προσγείωση έκαμε το πρωί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αεροπλάνο της Γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Λουφτχάνσα, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Λάρνακα στη Φραγκφούρτη. Κανένας από τους επιβάτες ή το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτε.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν ενενήντα επιβάτες, περιλαμβανομένων Κυπρίων και εξαμελές πλήρωμα.

    Εξηνταένας από τους επιβάτες πήραν τα εισιτήρια τους από την Κύπρο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Λουφτχάνσα, η εθνικότητά τους δεν μπορεί να γίνει γνωστή καθώς τα διαβατήρια δεν ελέγχονται κατά την αναχώρηση των επιβατών.

    Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το αεροπλάνο κατά την απογείωση έχασε μέρος από ένα τροχό, γεγονός το οποίο, σε κατοπινό στάδιο προκάλεσε πρόβλημα στο υδραυλικό σύστημα του αεροσκάφους.

    Το πλήρωμα αποφάσισε να κατευθύνει το αεροπλάνο προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ως το πιο κοντινό, και από το οποίο οι επιβάτες θα μπορούσαν να διευκολυνθούν για τον τελικό προορισμό τους.

    Η προσγείωση έγινε κανονικά.

    Οι αρχές του αεροδρομίου πήραν, ωστόσο, όλα τα αναγκαία μέτρα για την περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης.

    Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης και θα αναχωρήσουν με κανονική πτήση για τον προορισμό τους. Αναμένεται να φθάσουν στη Φραγκφούρτη στις τέσσερις το απόγευμα.

    [02] ΠΕΤΡΟΛΑΔΑΔΕΣ

    Οι υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών Νίκος Ρολάνδης και Τάκης Κληρίδης άρχισαν το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς η εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης στο θέμα των τιμών των καυσίμων.

    Στις εννέα και δεκαπέντε συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κύριος Αναστασιάδης ανέπτυξε στους δύο υπουργούς την θέση του κομματός του για αναστολή της αύξησης των τιμών για τρεις μήνες.

    Συζήτησαν επίσης εναλακτικές προτάσεις προκειμένου να μην επηρεαστεί η οικονομία.

    Ο κύριος Αναστασιάδης εκτός από την πρόταση για καταβολή των φόρων Νοεμβρίου για την κάλυψη των τιμών από τις αύξησεις είπε οτι υπάρχει ακόμη μία πρόταση την οποία όμως δεν αποκάλυψε γιατί απαιτείται η συναίνεση των άλλων κομμάτων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά ακόμη και τις προτάσεις που επηρεάζουν δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά.

    Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ακέλ Δημήτρη Χριστόφια.

    Ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων τίθενται και οι τρεις προτάσεις, που είχαν υποβληθεί και στο υπουργικό Συμβούλιο.

    Με βάση τις προτάσεις αυτές, είτε δεν θα επιβληθεί οποιαδήποτε αύξηση και η διαφορά θα καλυφθεί με επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων, είτε η αύξηση θα καλύψει εξ ολοκλήρου τη διαφορά με την τρέχουσα τιμή, είτε θα υπάρξει μικτή λύση.

    Παράλληλα το υπουργείο Εμπορίου είναι έτοιμο να μελετήσει και οποιαδήποτε αντιπρόταση.

    [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι ύστερα από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι αν η πρόταση για αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών δεν εγκριθεί από τη Βουλή, αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

    Ο κύριος Ρολάνδης χαρακτήρισε αδικαιολόγητο των πανικό που κατέλαβε τον κόσμο και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων.

    Ανέφερε επίσης ότι στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα εγείρει και το θέμα του προϋπολογισμού του ΚΟΤ.

    [04] ΚΟΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών τόσο από μαθητές όσο και από εθνοφρουρούς είναι σοβαρό και θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν λύσεις για αντιμετώπισή του.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    Ο κύριος Κόσης επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας περιληπτική έκθεση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορετική

    εκτίμηση μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αμυνας σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά και τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία.

    Αποκάλυψε εξάλλου ότι σχεδόν στα περισσότερα εγκλήματα ενέχονται χρήστες ναρκωτικών.

    [05] ΝΕΡΟ-ΣΥΣΚΕΨΗ

    Άρχισε στις έντεκα και τριάντα το πρωί στο προεδρικό, σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου Κληρίδη, με αντικείμενο θέματα που σχετίζονται με την υδατική κατάσταση της νήσου καθώς και τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης.

    Στη σύσκεψη παρίστανται ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου οι οποίοι ενημερώνουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα αυτά.

    Στο μεταξύ η Αρχή Ηλεκτρισμού παρέδωσε χθες βράδυ στον υπουργό Εμπορίου προκαταρκτική έκθεση για την πιθανότητα ανέγερσης και λειτουργίας εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό.

    [06] ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΦΑΟ

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, Φάο, θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των διακοσίων ογδόντα-τεσσάρων χιλιάδων δολαρίων έρευνα που θα γίνει για αξιολόγηση της υδατικής κατάστασης της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της ΦΑΟ στην Κύπρο, χαρακτήρισε σημαντική την έρευνα για το θέμα του νερού.

    Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα καταγράψει την κανούργια εικόνα της υδατικής κατάστασης της Κύπρου, πως έφθασε έως εδώ και πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

    Την έρευνα θα διεξαγάγουν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

    [07] ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΡΔΗ

    Εντυπωσιακά αποτελέσματα για το 1999 ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

    Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά εκατόν τρία τοις εκατόν και έφθασαν στα εκατόν τριάντα δύο, κόμμα έξη εκατομμύρια λίρες.

    Μετά την αφαίρεση της φορολογίας τα κέρδη παρουσιάζουν αύξηση εκατόν σαράντα εννιά τοις εκατόν και φθάνουν στα εβδομήντα επτά κόμμα έξη εκατομμύρια λίρες.

    Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του Ρικ "Χρηματιστήριο".

    Η Τράπεζα αυξάνει το μέρισμα προς τους μετόχους από είκοσι τοις εκατόν στο εικοσιτέσσερα τοις εκατόν και οι μέτοχοι θα πάρουν μέρισμα οκτώ σεντ ανά μετοχή.

    Ο κύριος Κυπρή ανέφερε ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα ενταχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Μάϊο, γιατί, όπως πρόσθεσε, η ένταξη είναι αδύνατη τώρα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

    [08] ΧΑΚ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Με νέα υποχώρηση στο Γενικό Δείκτη Τιμών, τη φορά αυτή οκτώ μονάδων, έκλεισε η σημερινή συνάντηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο Δείκτης Τιμών έκλεισε στις εξιακόσιες- σαραντα-μία κόμμα εικοσι-εννέα μονάδες, σε σύγκριση με εξακόσιες σαρανταοκτώ χθες.

    Αυξημένος κατά δέκα εκατομμύρια ήταν ο όγκος συναλλαγών.

    Εφθασε σχεδόν τα τριάντα εκατομμύρια σε σύγκριση με είκοσι εκατομμύρια που ήταν χθες.

    Οι μετοχές που είχαν τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα ήταν αυτές της Τράπεζας Κύπρου, της Λαικής, της Ελληνικής και της Εταιρείας Λούις.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και τοπικά θα πέσουν λίγες βροχές, ενώ στο Τρόοδος θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νότιοι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα δυτικά ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και παροδικά στα δυτικά κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με λίγες τοπικές βροχές και χιόνι ή χιονόνερο στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κατευθύνσεις μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και παροδικά ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα δυτικά κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια , στους έντεκα στα δυτικά παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες περιοχές.

    Στην περιοχή Τροόδους επικρατεί πυκνή ομίχλη.

    Το ύψος των χιονιών είναι 40 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 35 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 18 February 2000 - 15:10:47 UTC