Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-04-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
  • [01] ΕΘΝΙΚΟ
  • [02] ΚΟΥΚ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΔΙΥΛΙ ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
  • [05] ΠΙΤΤΟ ΣΠΥΡΟΣ
  • [06] ΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΣΗΣ
  • [07] ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [08] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΙΝΗ
  • [09] ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
  • [10] ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ

    Συνέρχεται από το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημερώνεται από τον πρόεδρο Κληρίδη για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συναντήσεις με τον ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Αλβαρο ντε Σότο, τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και τον ειδικό συντονιστή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Στη Βρετανική πρωτεύουσα, εξάλλου, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ.

    Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Κληρίδης όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αναβαθμισθούν οι συνομιλίες για το κυπριακό και πως πρέπει να συζητηθούν οι βασικές πτυχές του προβλήματος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της Βουλής για τις επαφές του, επειδή οι γιατροί δεν επέτρεψαν στον Σπύρο Κυπριανού να παραστεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού.

    [02] ΚΟΥΚ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εργαστεί τόσο για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της, όσο και για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

    Την δήλωση αυτή έκανε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ, ύστερα από συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ντόν Μακκίνον.

    Ο Ρόμπιν Κούκ τόνισε επίσης ότι η Βρετανία θα καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, με στόχο να είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί πρόοδος στο κυπριακό.

    [03] ΔΙΥΛΙ ΜΕΤΡΑ

    Οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο Λάρνακας, σε έκτακτη γενική συνέλευση, επικύρωσαν τις αποφάσεις για αναστολή των απεργιακών μέτρων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό της λειτουργίας του διυλιστηρίου εάν δεν αναβαθμιστεί.

    Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας τεχνικών βάρδιας, Ανδρέας Ηροδότου είπε ότι οι εκατόν τριάντα εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση για αναστολή της εισαγωγής βελτιωμένων καυσίμων μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση για αναβάθμιση του διυλιστηρίου.

    [04] ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

    Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια προειδοποίησαν την Αρχή Λιμένων με δυναμικά μέτρα εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής δεν προχωρήσει σε προαγωγές.

    Ανακοίνωση των συντεχνιών των εργαζομένων αναφέρει ότι θα προχωρήσει επίσης σε δυναμικά μέτρα αν δεν αποσταλούν σχέδια υπηρεσίας για όλες τις θέσεις που εκκρεμούν.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση, προειδοποιητική απεργία και, αν χρειαστεί, επ αόριστον απεργία.

    [05] ΠΙΤΤΟ ΣΠΥΡΟΣ

    Για διευθυντήρια και παρασκήνια στο Δημοκρατικό κόμμα ενόψει του καταστατικού και του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος και της ανακοίνωσης των προθέσεων του Σπύρου Κυπριανού, μίλησε ο βουλευτής του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Σπύρο Κυπριανού, στον οποίο όπως είπε, εξέφρασε τις απόψεις του για την περαιτέρω πορεία του Δήκο.

    Ο κύριος Πιττοκοπίτης είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις αναφορικά με το πολιτικό και το κομματικό του μέλλον, αλλά, πρόσθεσε, είναι δικαίωμα και του ιδίου να πάρει τις δικές του αποφάσεις μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του κυρίου Κυπριανού.

    [06] ΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΣΗΣ

    Έκκληση για τερματισμό της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση και του Αρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη απηύθυνε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρίστος Πουργουρίδης.

    Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι η αντιπαράθεση όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα αλλά προκαλεί ζημιά, πλήττει το κύρος της κυβέρνησης και επηρεάζει το έργο της Αστυνομίας.

    Κάλεσε επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να σταματήσουν τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις και εξέφρασε την άποψη ότι οι δημόσιοι άντρες θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να αποφεύγουν τα μικρόφωνα, όταν δεν έχουν κάτι να πουν.

    Ο κύριος Πουργουρίδης απέρριψε εξάλλου πληροφορίες για συνομωσία σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης.

    [07] ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Νέος, ο Ανδρέας Νίκου Ιωακείμ, συγκολλητής, είκοσι-τεσσάρων ετών, από το Παραλίμνι, έχασε τη ζωή του σε Κέντρο Φυσιοθεραπείας και Γυμναστικής στο Φρέναρος.

    Ο Ιωακείμ, ποδοσφαιριστής της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, έχασε τις αισθήσεις του, ενώ έκαμνε φυσιοθεραπεία στο τραυματισμένο του πόδι με τη χρήση ειδικού μηχανήματος.

    Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παραλιμνίου όπου, παρόλες τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν επανηύρε τις αισθήσεις του.

    [08] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΙΝΗ

    Ο Απόλλωνας τιμωρήθηκε χθες βράδυ με αποκλεισμό της έδρας του με μια αγωνιστική από τη δικαστική της ΚΟΠ για τον τραυματισμό του φυσιοθεραπευτή του Γιώργου Ασπρογένους από φωτοβολίδα.

    Η φωτοβολίδα ρίφθηκε από οπαδό του Απόλλωνα λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα της λεμεσιανής ομάδας με την Ανόρθωση στο Τσίρειο.

    Ο Απόλλωνας θα αντιμετωπίσει την Αναγέννηση Δερύνειας σε ουδέτερο γήπεδο.

    [09] ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

    Κηδεύεται στις τέσσερις το απόγευμα από τον ιερό ναό Αγίων Πάντων στη Δερύνεια, ο γνωστός ποιητής Κώστας Κατσαντώνης, από τη Δερύνεια.

    Ο εκλιπών που θεωρείται ο μεγαλύτερος ερωτικός διαλεκτικός ποιητής της Κύπρου πέθανε χθες σε ηλικία εβδομήντα- οκτώ ετών.

    Εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές και απέσπασε δεκάδες ποιητικά βραβεία.

    [10] ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΛΟΣ

    Απεβίωσε σε ηλικία ογδοντα-πέντε ετών, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ηρακλειδίου μοναχή Χαριθέα.

    Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι από την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο κατά τόπους θα σχηματισθούν νεφώσεις που στα ορεινά πιθανόν να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 14 April 2000 - 12:15:46 UTC