Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΣΗ ΚΡΙΣΙΜΑ
  • [02] ΙΡΑΚ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [03] ΙΒΑΝΩΦ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [04] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΚΡΟΣ
  • [05] ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [06] ΚΙΤΤΗΣ ΘΥΜΟΣ
  • [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΛΥΠΗ
  • [08] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΙΚΤΗ
  • [09] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΜΕΣΗ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Εβραίοι έποικοι διενήργησαν στη διάρκεια της νύχτας επιθέσεις σε αραβικά σπίτια στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αραβας.

    Οπως μεταδίδεται, σε ολονύκτιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Ναζαρέτ και την Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκαν τουλάχιστον διακόσια άτομα.

    Από το πρωί, μουσουλμάνοι κληρικοί στην Ναζαρέτ απευθύνουν εκκλήσεις στους πιστούς να αγωνιστούν για να σώσουν τους Αραβες αδελφούς τους, ενώ η οργάνωση Χαμάς των φανατικών μουσουλμάνων απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

    Η προοπτική ολομέτωπης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους γίνεται ορατή καθώς εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ για τερματισμό της βίας.

    Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένεται εντός των επομένων ωρών στη Μέση Ανατολή.

    Στην περιοχή ενδέχεται να μεταβεί στα μέσα της εβδομάδας και ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον για συνομιλίες με τους ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Σήμερα, εξ άλλου, αναμένεται να μεταβούν στο Ισραήλ για συνομιλίες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    [02] ΙΡΑΚ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σάνταμ Χουσέϊν έκανε δωρεά ύψους δυόμισυ περίπου εκατομμυρίων για ενίσχυση του αγώνα των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ο Σάνταμ Χουσέϊν αποφάσισε επίσης να ανοίξει τα στρατόπεδα της χώρας για την εκπαίδευση Ιρακινών εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό των Παλαιστινίων.

    [03] ΙΒΑΝΩΦ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, ο οποίος επρόκειτο να φθάσει στη Κύπρο σήμερα, ανέβαλε την επίσκεψή του γιατί, όπως μεταδίδεται, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και συμμετέχει στις μεσολαβητικές προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων.

    Ο κύριος Ιβανώφ επρόκειτο να φθάσει στην Κύπρο στη μία και τριάντα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκε ακριβής ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο.

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Συρία, ενώ αργότερα θα μεταβεί στη Βηρυτό και το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    [04] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΚΡΟΣ

    Ο Κύπριος ορθοπεδικός Σάββας Παπασάββας, 40 ετών, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, σκοτώθηκε ψες σε φοβερό οδικό δυστύχημα που συνέβη κοντά στη Μονή στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού.

    Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκε σοβαρά ο Γεώργιος Ανδρέου Ορνιθάρης, πενήντα- ενός ετών από την Κάτω Ακουρδάλια και τώρα στο Γουδί της Πάφου, οδηγός αρθρωτού φορτηγού αυτοκινήτου.

    Ο Ορνιθάρης οδηγώντας το αυτοκίνητό του κατευθυνόταν από τη Λάρνακα προς Λεμεσό γύρω στις δέκα.

    Κοντά στη Μονή το αυτοκίνητό του έπεσε στο χαντάκι του δρόμου, στη συνέχεια κτύπησε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου προσέκρουσε σε δύο αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και το αυτοκίνητο του γιατρού Παπασάββα.

    [05] ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η έκρηξη βόμβας στην είσοδο του σπιτιού του Λοχία του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αντώνη Αντωνίου, πιθανότατα να σχετίζεται με υποθέσεις που ο ίδιος διερευνά και οι οποίες αφορούν εγκληματικές πράξεις.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις τρεις μετά τα μεσάνυκτα στην είσοδο της οικίας του Αντωνίου στο Παλιομέτοχο και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

    Την ώρα της έκρηξης ο Αντωνίου, η έγκυος σύζυγος του και το τρίχρονο αγοράκι τους βρίσκονταν στο σπίτι.

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και τις ανακρίσεις σχετικά με την υπόθεση.

    [06] ΚΙΤΤΗΣ ΘΥΜΟΣ

    Ο Στάθης Κιττής εξέφρασε έκπληξη και προβληματισμό από το εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα από τη μεγάλη διαφορά που είχε με τον ανθυποψήφιό του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Δήκο Νίκο Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Κιττής ανέφερε ότι μετά από ένα πρώτο προβληματισμό κατέληξε στο κατ αρχήν συμπέρασμα ότι, με βάση το εκτόπισμα των δύο υποψηφίων, το μέγεθος της διαφοράς, δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό.

    Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο παρέμβασης ισχυρών παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

    Ο κύριος Κιττής ανέφερε ότι θα εξετάσει πιο βαθιά το θέμα και εντός της ημέρας, ή αύριο θα προβεί σε πιό λεπτομερή ανακοίνωση.

    [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΛΥΠΗ

    Ο επανεκλεγείς αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος κλεάνθους, εξέφρασε λύπη για τη δήλωση του κυρίου Κιττή.

    Μιλώντας, επίσης στο ΡΙΚ, ο κύριος Κλεάνθους χαρακτήρισε τον κύριο Κιττή ένα από τα εκλεκτά και πλέον καταξιωμένα στελέχη του κόμματος.

    Τα στελέχη αυτά, πρόσθεσε, είτε υπέβαλαν υποψηφιότητα και δεν εξελέγησαν, είτε δεν υπέβαλαν, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Χαρακτήρισε πολιτικό ορόσημο το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στο οποίο, όπως είπε, δόθηκαν συγκλονιστικά μηνύματα, τόσο από τον ιδρυτή και τέως πρόεδρό του Δήκο Σπύρο Κυπριανού, όσο και από τον νέο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [08] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΙΚΤΗ

    Αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες η δέκατη όγδοη Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης Κύπρου-Βρυξέλλες.

    Τη σύνοδο θα απασχολήσουν η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κύπρου, η αίτηση ένταξης της Κύπρου με έμφαση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Επίσης θα συζητηθεί ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η Κοινή Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Πολιτική Αμυνας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης Eσιελον, η προστασία του περιβάλλοντος στον Ακάμα, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοίας καθώς και το θέμα της φορολογίας.

    [09] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται ότι θα άρει σήμερα τις κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Η απόφαση θα ληφθεί στις Βρυξέλλες όπου συνέρχονται αργότερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των Δεκαπέντε.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις που δυνατό να φέρουν μεμονωμένες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε θα υπάρχουν νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές στις παράλιες κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαέξη βαθμούς στο εσωτερικο και στα δυτικά παράλια, στους δεκαοκτώ στα νότια και ανατολικά και στους 12 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 9 October 2000 - 14:34:59 UTC