Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΜΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • [03] ΙΒΑΝΟΦ ΜΕΣΗ
  • [04] ΙΒΑΝΟΦ ΕΦΥΓΕ
  • [05] ΒΟΥΛΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΦΕΡΧΟ ΤΑΣΟΣ
  • [07] ΦΕΡΧΟ ΧΡΙΣΤΟΥ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΚΙΤΤΗΣ
  • [09] ΚΟΥΤΣΟΥ ΜΙΧΟΣ
  • [10] ΧΑΚ ΚΑΤΙΟΥΣΑ
  • [11] ΑΘΗΝΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [12] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, σε μια ύστατη προσπάθεια να τερματισθεί η βία και να επαναρχίσει η διαδικασία ειρήνευσης.

    Ωστόσο κακό οιωνό για τις εξελίξεις αποτελούν πρωϊνές δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή και τα πράγματα εξελίσσονται προς πόλεμο.

    Στη σημερινή συνάντηση θα προεδρεύσει ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Τένετ και θα παρακαθίσουν ανώτατοι αξιωματούχοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Στο μεταξύ οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αντάλλαξαν απόψεις για μια πιθανή ισραηλο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής.

    Για να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής, οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη διερεύνηση των περιστατικών χρήσης βίας των τελευταίων ημερών από διεθνή ανεξάρτητη επιτροπή.

    Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από εκατόν Παλαιστίνιοι.

    [02] ΜΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσσερ Αραφατ οδηγείται προς πόλεμο με το Ισραήλ και ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή.

    Βρισκόμαστε, είπε, σε πορεία σύγκρουσης. Πρόκειται για πόλεμο.

    Μιλώντας ύστερα από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο κύριος Ελιέζερ ανέφερε ότι ο Γιάσσερ Αραφατ έχει επιλέξει το δρόμο της βίας και της αντιπαράθεσης.

    Ο κύριος Ελιέζερ εισηγήθηκε το σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση της βίας.

    [03] ΙΒΑΝΟΦ ΜΕΣΗ

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι είναι νωρίς να μιλά κάποιος για διέξοδο στην αναζήτηση λύσης στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο κύριος Ιβανόφ, που μιλούσε κατά την αναχώρησή του από τη Λάρνακα για την Αθήνα, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά τον τερματισμό της κρίσης, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνέχιση του διαλόγου.

    [04] ΙΒΑΝΟΦ ΕΦΥΓΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανώφ τόνισε ότι η χώρα του επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και επιμένει σε λύση με εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναχωρώντας το πρωϊ από την Κύπρο για την Αθήνα, ο κύριος Ιβανόφ είπε ότι ότι πρέπει να ενδυναμωθούν περισσότερο οι προσπάθειες για διάλογο με στόχο τη λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στη σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο, που άρχισε χθες βράδυ, ο κύριος Ιβανώφ ανέφερε ότι στο επίκεντρο των επαφών του ήταν πολλά θέματα που αφορούν την Κύπρο και τη Ρωσία. Οι επαφές του, είπε, έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    [05] ΒΟΥΛΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βουλή θα συζητήσει τις εξελίξεις του Κυπριακού σε έκτακτη συνεδρία το μεταπροσεχές Σάββατο, εικοσιμία Οκτωβρίου.

    Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Θα μιλήσει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Η απόφαση λήφθηκε σήμερα σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή.

    Η συζήτηση θα γίνει την παραμονή της άφιξης του Αλβαρο Ντε Σότο στην Κύπρο.

    [06] ΦΕΡΧΟ ΤΑΣΟΣ

    Ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η εισήγηση του κοινοτικού επιτρόπου Γκύντερ Φερχόϊγκεν περιείχε πολλά θετικά στοιχεία αλλά και μερικά ανησυχητικά σημεία.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πολύ θετικές τις αναφορές στις τρεις ψευδαισθήσεις του Ραούφ Ντενκτάς και τη δήλωσή του ότι όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και λυθούν όλα τα προβλήματα, ο ίδιος θα εισηγηθεί ένταξη της Κύπρου.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη δήλωση του κυρίου Φερχόϊγκεν ότι αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τις αποδεχθεί.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι κοινοτικός επίτροπος αναφερόταν σε δευτερεύοντα θέματα, αλλά τόνισε ότι η πλευρά μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτική να μη συμφωνήσει σε παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    [07] ΦΕΡΧΟ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Ο Κοινοβολευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι η εισήγηση του κυρίου Φερχόϊγκεν θα πρέπει να εξετασθεί σφαιρικά, χωρίς αισιοδοξία ή απαισιοδοξία.

    Ο κύριος Χρίστου επεσήμανε ότι το σημείο που ενόχλησε κάποιους ήταν η δήλωση πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχθεί όποιες αποκλίσεις συμφωνήσουν τα δυο μέρη.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε ο κύριος Χρίστου, η πλευρά μας πρέπει να είναι προσεκτική και είναι καθήκον της να προσπαθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις από τις βασικές αρχές, σε βαθμό που η λύση να μην ειναι βιώσιμη.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΚΙΤΤΗΣ

    Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα καλέσει τον Στάθη Κιττή για να συζητήσουν τρόπους για συνέχιση της προσφοράς του στο Κόμμα, μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για συμπαιγνία σε βάρος του στις εσωκομματικές εκλογές.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αν ισχύουν οι καταγγελίες του κυρίου Κιττή περί εκλογικών συναλλαγών πρόκειται για θλιβερά φαινόμενα, αλλά πρόσθεσε ότι διατύπωσε την άποψη ότι οι καταγγελίες αποτελούν εικασίες.

    Εξ άλλου, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ύστερα από την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει κάποιες από τις θέσεις σε επιτροπές της Βουλής, λόγω φόρτου εργασίας.

    [09] ΚΟΥΤΣΟΥ ΜΙΧΟΣ

    Οξύνεται η διαμάχη μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νικού Κουτσού, ο οποίος χθες κατηγόρησε τον εκπρόσωπο για κατοχή μετοχών εταιρείας, ενω ήταν βουλευτής.

    Ο κύριος Παπαπέτρου κατηγόρησε τον κύριο Κουτσού ότι αποσιώπησε το γεγονός πως οι μετοχές που κατείχε δεν ήταν δικές του αλλά ανήκαν σε εταιρεία της ΠΕΟ, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    Επίσης κατηγόρησε τον κύριο Κουτσού για ασυδοσία, λασπολογία καί ψεύδη και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του συμπεριφορά πολιτικού πραξικοπηματία και τον ίδιο πολιτικό τραμπούκο.

    Ανταπαντώντας, ο Νίκος Κουτσού εξέφρασε λύπη για τους χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι το λεξιλόγιο αυτό δεν συνάδει με το το ήθος που πρέπει να έχει ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [10] ΧΑΚ ΚΑΤΙΟΥΣΑ

    Εντονα πτωτική τάση παρατηρήθηκε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση.

    Λίγο πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών ο δείκτης παρουσίαζε μείωση που κυμάνθηκε το τρία τοις εκατόν και πλησίασε τις τριακόσιες τριάντα μονάδες.

    Σχετικά χαμηλός ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, που ήταν της τάξης των είκοσι τριών εκατομμυρίων.

    [11] ΑΘΗΝΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Ισχυρή έκρηξη στην Αθήνα κατέστρεψε οκτώ αυτοκίνητα και δύο μοτοποδήλατα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει τον τραυματισμό οποιουδήποτε.

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στα αυτοκίνητα, στην περιοχή του Βύρωνα και σε ένα από τα κατεστραμμένα οχήματα βρέθηκε σχεδιασμένο αναρχικό σύμβολο, συνοδευόμενο από τη φράση "Τελευταία Γενιά".

    Εως τώρα καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    [12] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΥΠ

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα παρουσιάσει στις τέσσερις το απόγευμα, ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2001.

    Η ομιλία του κυρίου Κληρίδη θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ και το πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν μεμονωμένες, ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί γενικά και νοτιανατολικοί στα νότια παράλια, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Παροδικές ωστόσο νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν και πάλι μεμονωμένες, ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις βορειες και τις ανατολικές περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους οκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 12 October 2000 - 11:52:48 UTC