Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [02] ΧΡΗΜΑ ΑΝΩ
  • [03] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΑ
  • [05] ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [06] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [07] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [08] ΝΕΜΙΤΣΑΣ ΕΡΕΥΝΑ
  • [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΕΡΓΟΙ
  • [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΑΠΟΨΕ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΜΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σιαρμ Ελ Σιέηκ πραγματοποιείται η τελική σύνοδος της διάσκεψης κορυφής για τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Υστερα από άκαρπες προσπάθειες δεκαεπτά ωρών που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωϊ και μικρή ανάπαυλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε νωρίς το πρωϊ νέα σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες που μετέχουν στη διάσκεψη.

    Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι σημείωσαν πρόοδο πάνω σε μερικά θέματα, αλλά οι θέσεις τους παραμένουν διαμετρικά αντίθετες στο αίτημα των Παλαιστινίων για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα αίτια της αναταραχής, που άρχισε πριν από δεκαεννιά ημέρες.

    Το Ισραήλ αποδέχεται μόνο την αποστολή Αμερικανικής ομάδας για διακρίβωση των γεγονότων.

    Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μιγκουέλ Μορατίνος δήλωσε ότι η διάσκεψη αναμένεται να εκδώσει δήλωση στην οποία θα καταγράφεται η δέσμευση και των δύο πλευρών για τερματισμό της βίας.

    Η διάσκεψη πραγματοποιείται υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη που χθες στοίχισαν τη ζωή σε άλλους δύο Παλαιστινίους.

    [02] ΧΡΗΜΑ ΑΝΩ

    Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, αλλά όχι σε βαθμό που να αναπληρώνει τις πρόσφατες απώλειες.

    Ο δείκτης έκλεισε με αύξηση μηδέν κόμμα ογδόντα τρία τοις εκατόν στις τριακόσιες δεκαεννιά μονάδες, αλλά ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μειωμένος και μόλις ανέβηκε στα δεκαέξι κόμμα επτά εκατομμύρια λίρες.

    Η χρηματιστηριακή συνάντηση άνοιξε ανοδικά και ύστερα από τα πρώτα ενενήντα λεπτά πλησίασε σχεδόν στο τρία τοις εκατόν.

    Στη συνέχεια όμως άρχισαν οι ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης στο ένα τοις εκατόν.

    [03] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΑ

    Η Ενωση Χρηματιστών ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της χρηματιστηριακής αγοράς, ύστερα από τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Χριστόδουλος Ελληνας, οι χρηματιστές θα προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο, σήμερα και αύριο, υπό την ιδιότητά των ως θεσμικών επενδυτών ή ιδιοκτητών επενδυτικών εταιρειών.

    Δέσμη μέτρων στήριξης του Χρηματιστηρίου αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος συναντήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ με αντιπροσωπεία της Ενωσης Χρηματιστών. Ο κύριος Κληρίδης συναντάται τώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [04] ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΑ

    Αρχισε σήμερα στην Αθήνα η δημόσια εγγραφή της Τράπεζας Κύπρου, εν όψει της εισαγωγής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Θα διατεθούν συνολικά τριανταεννέα εκατομμύρια μετοχές, με εύρος τιμής από τρεις χιλιάδες εκατόν δραχμές έως τρεις χιλιάδες τετρακόσιες, ανά μετοχή.

    Η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει έως την Παρασκευή και έως τότε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα είναι εκτός διαπραγμάτευσης στο κυπριακό Χρηματιστήριο.

    [05] ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Κανονικά και με βάση το πρόγραμμα εξελίσσεται η άσκηση Νικηφόρος της Εθνικής Φρουράς.

    Η κατάταξη των εφέδρων έχει ολοκληρωθεί και οι έφεδροι μεταφέρθηκαν στους χώρους διασποράς των μονάδων τους, όπου άρχισε ήδη η εκπαίδευση στα οπλικά συστήματα.

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιθεώρησε την κατάταξη των εφέδρων σε περιοχή της Λευκωσίας και εξέφρασε ικανοποίηση για το αυξημένο ποσοστό προσέλευσης.

    Ο κύριος Χάσικος είπε ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις και απαλλαγές και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του μελετά διάφορα μέτρα ώστε εκείνοι που τυγχάνουν απαλλαγής να υπηρετούν σε άλλο χρόνο.

    Οσοι έχουν απαλλαγεί από την άσκηση Νικηφόρος θα κληθούν σε ένα μήνα για άσκηση ή για να υπηρετήσουν στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Η άσκηση Νικηφόρος θα διεξαχθεί σε συνδυασμό με την άσκηση "Τοξότης-Βεργίνα" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    [06] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για Θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ενέκο Λάνταμπουρ είχε το πρωϊ συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών για συζήτηση της προόδου στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και των προοπτικών των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κοινοτικός επίσημος έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου και τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία.

    [07] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι με παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών σταμάτησε η πώληση καυσίμων σε Τουρκοκυπρίους, αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να την απαγορεύει.

    Ο κύριος Ρολάνδης χαρακτήρισε παράλογη και αντιδεοντολογική την πώληση φθηνού πετρελαίου σε Τουρκοκυπρίους, δεδομένου ότι επιχορηγείται από τους καταναλωτές και το κράτος, τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι δεν πληρώνουν φόρους.

    Πάντως, ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, το πετρέλαιο δεν εχρησιμοποιείτο από τον κατοχικό στρατό.

    [08] ΝΕΜΙΤΣΑΣ ΕΡΕΥΝΑ

    Το Υπουργείο Υγείας θα κάμει σύντομα μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις από τη λειτουργία του χυτηρίου Νέμιτσας στη Λεμεσό.

    Οπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος, η έρευνα αναμένεται να καλύψει περίπου πέντε χιλιάδες άτομα.

    Ανάλογη έρευνα έχει γίνει και στην περιοχή Εργατών για τις πιθανές επιπτώσεις από τη λειτουργία του χυτηρίου που βρίσκεται εκεί και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

    Η έρευνα αυτή στοίχισε εκατόν σαρανταδύο χιλιάδες λίρες και κάλυψε τριακόσια εξήντα άτομα από την περιοχή Εργατών και από το γειτονικό χωριό Κλήρου.

    [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΕΡΓΟΙ

    Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα στα κατεχόμενα τα μέλη εικοσιμίας συντεχνιακών οργανώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Τουρκία στο ψευδοκράτος.

    Παράλληλα, στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιείται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με την υποστήριξη σαράντα μίας οργανώσεων και κομμάτων.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε αχαριστία προς την Τουρκία τις διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι οι διαμαρτυρίες μπορούν να εξελιχθούν σε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας.

    [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΑΠΟΨΕ

    Ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας τη Χέρενβην Ολλανδίας, στο πλαίσιο του τρίτου ομίλου για την τέταρτη αγωνιστική του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

    Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και σαρανταπέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ 1.

    Στη συνέχεια το ΡΙΚ 1 θα μεταδώσει στιγμιότυπα από τους υπόλοιπους επτά αγώνες της διοργάνωσης.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεπτά βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους δεκαεννέα στα νότια και ανατολικά και στους δεκατρείς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 17 October 2000 - 10:34:43 UTC