Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΕΚΠΡΟ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΑΛ ΓΚΟΡ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΙΖΩΝ
  • [05] ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΩΞΗ
  • [06] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ
  • [07] ΚΟΥΡΣΚ ΦΩΤΙΑ
  • [08] ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΑΛΒΑΡΟ ΕΚΠΡΟ

    Η κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση του Αλβαρο Ντε Σότο ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό δεν περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες της λύσης του προβλήματος, αλλά επισημαίνει ότι καθορίζουν το είδος της λύσης.

    Τη θέση της κυβέρνησης διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, , ύστερα από την πρωινή συνάντηση του προέδρου Κληρίδη και του Αλβαρο Ντε Σότο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά την αναφορά του περί νέων ιδεών και σκέψεων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ως παραδείγματα λεπτομερειών που δεν καθορίζονται στα ψηφίσματα το μηχανισμό επίλυσης διαφορών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επί των οποίων πρέπει να γίνουν λεπτομερείς συζητήσεις.

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπίστωση Ντε Σότο ότι δεν αλλάζει η βάση των συνομιλιών.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει πολύ ισχυρότερα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

    Ο κύριος Παπαντωνίου, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

    Αναφερόμενος στις οικονομικές πτυχές της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο κύριος Παπαντωντίου παρότρυνε τις Κυπριακές αρχές να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγους ενδοιασμού, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποβαίνουν προς όφελος και του Κυπριακού λαού και ενισχύουν την αποδοτικότητα της Κυπριακής οικονομίας.

    [03] ΑΛ ΓΚΟΡ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, υποσχέθηκε να θέσει την Κύπρο στις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής, εάν εκλεγεί.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν την εγκαθίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωσή του και σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο κύριος Γκορ εκφράζει την ελπίδα οι παρούσες συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Αλ Γκορ υιοθετεί επίσης τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, που αναφέρονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [04] ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΙΖΩΝ

    Ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατέρας Μάριος Δημητρίου επιβεβαίωσε ότι η Μείζων Σύνοδος που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα ασχοληθεί και με άλλα θέματα, πέραν των καταγγελιών εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε ότι στις προσκλήσεις που διαβιβάστηκαν στα Πατριαρχεία και στην Εκκλησία της Ελλάδας αναφέρεται ότι η Μείζων Σύνοδος θα ασχοληθεί γενικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ψες στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι στην επιστολή που διαβάστηκε στην Ιερά Σύνοδος αναφέρεται ότι η Μείζων Σύνοδος θα ασχοληθεί με το θέμα του Μητροπολίτη Αθανάσιου και με υπόθεση συνωμοσίας εναντίον του, καθώς και με το γενικότερο θέμα της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Η Μείζων Σύνοδος συνεκλήθη αρχικά για τις τριάντα Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τις δεκατέσσερις Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη συνοδική ανακριτική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμά της σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Αθανασίου.

    [05] ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΩΞΗ

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι οι αστυνομικές έρευνες έχουν στοιχειοθετήσει υπόθεση συνομωσίας εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου για την οποία γίνεται εισήγηση ποινικής δίωξης των αρχιμανδριτών Ανδρέα Κωνσταντινίδη και Χρυσόστομου Αργυρίδη.

    Η αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη ενός ακόμη ιερωμένου και δύο λαϊκών.

    Οι εισηγήσεις της αστυνομίας περιλαμβάνονται στο φάκελο της υπόθεσης ο οποίος παραδόθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα και βρίσκεται υπό μελέτη.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα πάρει αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    [06] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ

    Πτωτικά κινήθηκε και η σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με απώλειες του δείκτη λίγο πιο πάνω από το ένα τοις εκατόν.

    Ο δείκτης έκλεισε στις τριακόσιες δύο μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και πάλι περιορισμένος και μόλις πλησίασε στα δώδεκα εκατομμύρια λίρες.

    Χρηματιστές απέδωσαν την αστάθεια στην κίνηση των τιμών στο αρνητικό κλίμα της τελευταίας περιόδου και στην αβεβαιότητα ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί.

    [07] ΚΟΥΡΣΚ ΦΩΤΙΑ

    Απανθρακωμένα και σοβαρά παραμορφωμένα ήταν τα πτώματα των ναυτικών του Ρωσικού υποβρυχίου Κούρσκ που έχουν ανασυρθεί από το βυθισμένο υποβρύχιο.

    Αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας, καταδεικνύει ότι το ναυάγιο συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο υποβρύχιο.

    Η επιχείρηση ανάσυρσης των υπολοίπων σορών των μελών του Κούρσκ σταμάτησε χθες το βράδυ λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην θάλασσα Μπάρεντς.

    [08] ΕΚΡΗΞΗ

    Ενα άτομο τραυματίστηκε από έκρηξη υγραερίου που σημειώθηκε το πρωί σε εργοστάσιο αλλαντικών στον Αγρό.

    Πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και μεταφέρθηκε στο αγροτικό ιατρικό κέντρο της περιοχής.

    Από την εκκωφαντική έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο εργοστάσιο ενώ έσπασαν τζάμια γειτονικών κτιρίων και του Γυμνασίου Αγρού.

    Πιστεύεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή γκαζιού

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βορειοδυτικούς ως βόρειους ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 27 October 2000 - 9:51:49 UTC