Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-11-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • [02] ΑΤΥΠΟ ΑΝΑΝ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΓΕΝΕΥΗ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΑΤΥΠΟ
  • [05] ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΤΥΠΟ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [07] ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΧΑΣΙΚΟΣ
  • [09] ΑΡΧΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ
  • [10] ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΩ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ

    Ενώ στη Φλώριδα συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η νέα καταμέτρηση των ψήφων, από την Ουάσιγκτον μεταδίδεται ότι η αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να παραταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούν νομικά ορισμένες παρατυπίες που παρατηρήθηκαν.

    Και οι δύο μονομάχοι, Τζωρτζ Μπους και Αλ Γκόρ, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τελικά θα εξασφαλίσουν τους εικοσιπέντε εκλέκτορες της Φλώριδας, που θα τους οδηγήσουν στο Λευκό Οίκο.

    Ωστόσο, ομάδες νομικών και από τις δύο πλευρές, με επι κεφαλής πρώην Υπουργούς, παρακολουθούν από κοντά την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Από πλευράς Αλ Γκορ έχουν αφεθεί υπαινιγμοί ότι θα προσβληθούν οι εκλογικές παρατυπίες που έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρη τη Φλώριδα.

    Εξ άλλου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας σε κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων Γουϊλλιαμ Μπένετ, μιλώντας στο ΣΙ Εν Εν, εξέφρασε ανησυχία ότι θα ακολουθήσει μια μακρά νομική μάχη για το τελικό αποτέλεσμα.

    Μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Αλ Γκορ είπε ότι η παράταξη των Δημοκρατικών πιστεύει ότι δεκάδες χιλιάδες ψήφοι για τον Αλ Γκορ δεν έχουν καταμετρηθεί για διάφορους λόγους.

    Είπε επίσης ότι πολλοί ψηφοφόροι είχαν συγχυσθεί και ψήφισαν κατά λάθος τον Πάτρικ Μπουκάναν, ενώ άλλοι ψήφισαν τόσο τον Αλ Γκορ όσο και τον Μπουκάναν.

    [02] ΑΤΥΠΟ ΑΝΑΝ

    Στο άτυπο έγγραφο Ανάν, που επιδόθηκε χθες στις δύο πλευρές στην Γενεύη, προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Ρικ, ότι στόχος θα πρέπει να είναι ένα και αδιαίρετο κοινό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην κεντρική εξουσία.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, αλλά ότι το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών πρέπει να αντανακλάται στην τελική συμφωνία και ότι θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην κεντρική κυβέρνηση.

    Στο θέμα των περιουσιών, προβλέπεται ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

    Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο συνολικής λύσης θα πρέπει να επιστραφεί σημαντική έκταση εδάφους, ώστε να καθίσταται δυνατή η επιστροφή του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    Εξασφαλισμένη θεωρεί ο Γενικός Γραμματεας των Ηνωμένων Εθνών και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστηρίζει ότι η συνολική λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ένταξη αλλά αντίθετα να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να μη χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης μετά τη λύση.

    Ωστόσο, στο έγγραφο Ανάν εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές που θεωρούνται αρνητικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως το θέμα της ασφάλειας και της υιοθέτησης του συστήματος εγγυήσεων του 1960, γεγονός που ερμηνεύεται ως υιοθέτηση των ισχυρισμών περί μονομερούς δικαιώματος επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΓΕΝΕΥΗ

    Τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Γενεύης, μετά την χθεσινή υποβολή του εγγράφου Ανάν συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε το και ενημερώθηκε σχετικά από τον πρόεδρο Κληρίδη .

    Σήμερα δεν έχουν προγραμματισθεί οποιεσδήποτε συναντήσεις του Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη ή τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΑΤΥΠΟ

    Ικανοποίηση για το έγγραφο το οποίο επέδωσε χθες στις δύο πλευρές ο Κόφι Ανάν εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ από τη Γενεύη ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι σε σχέση με το ψήφισμα που υιοθέτησε η βουλή στις εικοσιμία Οκτωβρίου, το άτυπο έγγραφο ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό αυτό που επεδίωκε η Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ανέφερε επίσης ότι το ψήφισμα της Βουλής είναι συναφές και η ικανοποίησή του στο μέγιστο βαθμό αντανακλάται μέσα από το έγγραφο Ανάν.

    Ο κύριος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι με το άτυπο έγγραφο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διορθώνει την αρχική του δήλωση η οποία περιέχει στοιχεία συνομοσπονδίας.

    Υπενθυμίζεται ότι στο ψήφισμα που υιοθέτησε η βουλή τον περασμένο μήνα τονίζεται ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η ύστατη υποχώρηση για την πλευρά μας και καλείται η γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με την εναρκτήρια δήλωση Ανάν.

    [05] ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΤΥΠΟ

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι το άτυπο έγγραφο Ανάν δεν τον ικανοποιεί.

    Εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, αφού, όπως είπε, τελική θέση θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ο κύριος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι η προσωπική φιλοσοφία που διέπει το έγγραφο.

    Διαφώνησε επίσης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο οποίος χρησιμοποίησε, ως μέτρο σύγκρισης, το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή, προσθέτοντας ότι άλλο είναι το πνεύμα του ψηφίσματος της βουλής και άλλο το πνεύμα του εγγράφου Ανάν.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέλαβε σήμερα την έκθεση από τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Βασιλείου, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η έκθεση, όπως είπε, δεν ασχολείται μόνο με μας αλλά και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην άλλη πλευρά.

    Εξ άλλου, ο κύριος Βασιλείου χαρακτήρισε την έκθεση πολύ θετική και ευνοϊκή και παρατήρησε ότι παρουσιάζει αντικειμενικά την ουσιαστική πρόοδο που επιτέλεσε η Κύπρος σε αυτό το διάστημα τόσο για το κλείσιμο κεφαλαίων όσο και για την προώθηση της εναρμόνισης, της ενίσχυσης της διοικητικής υποδομής και της προετοιμασίας για το κλείσιμο των υπολοίπων κεφαλαίων.

    Ο κύριος Βασιλείου σημείωσε επίσης ότι η έκθεση παρουσιάζει αντικειμενικά τις συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα, από πολιτικής και οικονομικής πλευράς.

    Ο κύριος Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης στον ειδικό πίνακα που αναφέρει πως η Κύπρος είναι η μόνη υπό ένταξη χώρα που έχει υιοθετήσει όλες τις συμβάσεις ή τα πρωτόκολλα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ένατης διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ.

    Ο καταρτισμός της ημερήσιας διάταξης έγινε από ανώτερους λειτουργούς των ισλαμικών χωρών, οι οποίοι συνέρχονται από χθες στο Κατάρ.

    Στην ημερήσια διάταξη, εκτός απο το Κυπριακό, περιλαμβάνεται και το θέμα των Μουσουλμάνων της Θράκης.

    Και τα δυο θέματα έχουν εγγραφεί από την Τουρκία.

    Στη σύνοδο κορυφής θα δεσπόζει το παλαιστινιακό πρόβλημα και αναμένεται να εκδοθεί ισχυρό ψήφισμα υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό.

    Οι Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν στο συνέδριο με το καθεστώς παρατηρητή και ως τουρκοκυπριακή μουσουλμανική κοινότητα, και θα εκπροσωπηθούν απο τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά την λήξη των συνομιλιών της Γενεύης.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΧΑΣΙΚΟΣ

    Καμία ανησυχία δεν υπάρχει από τον κατάπλουν, χθες, τεσσάρων τουρκικών πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, αμέσως μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών .

    Τα πολεμικά σκάφη βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης Μπαρμπαρός και η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί όλες τις κινήσεις τους.

    [09] ΑΡΧΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι έλαβε επιστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην οποία αναφέρεται ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παραστεί στη Μείζονα Σύνοδο, και πως οι λόγοι είναι πολιτικοί.

    Ο Μακαριότατος έκανε τις δηλώσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου συνέρχεται από το πρωί η τριμελής ανακριτική επιτροπή για το θέμα του μητροπολίτη Λεμεσού, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Μόρφου και Κυρηνείας και τον Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης, ότι ασκεί πιέσεις στην ανακριτική επιτροπή, να εκδώσει πόρισμα ώστε να μπορέσει να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου πριν από τη Μείζονα Σύνοδο.

    [10] ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΩ

    Κάτω από τις διακόσιες ενενήντα μονάδες έπεσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Εκλεισε στις διακόσιες ογδόντα οκτώ μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του ενός κόμμα δύο τοις εκατόν.

    Ο όγκος συναλλαγών μόλις ξεπέρασε τα δεκατρία εκατομμύρια λίρες.

    Γενικά η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σήμερα υποτονικά.

    Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε μικρή άνοδο και έφθασε στις τρεις χιλιάδες 140 δραχμές.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατέσσερις στα παράλια και στους εννέα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 November 2000 - 14:01:45 UTC