Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [02] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΜΠΛΕΡ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΓΓΡΑΦΑ
  • [05] ΣΚΟΠΙΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
  • [06] ΚΟΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [07] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΞΥΛΟ
  • [08] ΑΛΛΟΙ ΞΥΛΟ
  • [09] ΡΩΣΟ ΛΗΣΤΕΙΑ
  • [10] ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΟΜΒΑ
  • [11] ΝΤΙΣΚΑΒΕΡΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς, τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, για απαγωγές πολιτών, με αφορμή την καταδίκη του τούρκου λαθρέμπορου Ομέρ Ντεκοκούλ.

    Το δικαστήριο, είπε, έκρινε ότι πέραν πάσης αμφιβολίας ο Ντεκοκούλ, ήταν ένοχος και τον καταδίκασε.

    Εναπόκειται, τώρα, στον καταδικασθέντα να κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν επιθυμεί, για να δικαιολογήσει τα επιχειρήματά του, είτε όσο αφορά την καταδίκη, είτε όσο αφορά το ύψος της ποινής.

    Οι απειλές, είπε, για απαγωγές στην Πύλα αφορούν, την κυπριακή κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Ο κύριος Μαρκίδης ευχήθηκε να μην υπάρξει κανένα θλιβερό γεγονός, ενώ τόνισε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να διατάξει την αστυνομία ή το στρατό να λάβουν μέτρα, ή ακόμη τις διπλωματικές υπηρεσίες να προσφύγουν στα Ηνωμένα Εθνη.

    [02] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "κλειδί" στην επίλυση του Κυπριακού και κάλεσαν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιληφθούν ότι η διευθέτηση του προβλήματος εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.

    Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ο Μαρκ Γκρόσμαν, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις.

    Ο κύριος Γκρόσμαν πρόσθεσε, ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιου είδους πίεση με θετικό τρόπο, προς την Αγκυρα και τους Τουρκοκύπριους αναφορικά με την Κύπρο και επισήμανε πως όλοι στο νησί θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα για να έχουν την ευκαιρία να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της χώρας του στην Αγκυρα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να φέρουν τα δύο μέρη μαζί.

    [03] ΜΠΛΕΡ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Το Κυπριακό συζήτησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνυ Μπλέρ σε χθεσινοβραδυνή τους συνάντηση στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Σημίτης είπε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Αυτό, είπε, είναι θετικό και πιστεύουμε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για να λυθεί το Κυπριακό το ταχύτερο δυνατό.

    [04] ΒΟΥΛΗ ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΓΓΡΑΦΑ

    Θλιβερή εξέλιξη χαρακτήρισε την αναφορά σε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, για δύο διοικήσεις, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Πρόκειται, είπε, για απαράδεκτη ισοπέδωση και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και με τον ισχυρότερο τρόπο, προκειμένου να καταγραφεί η διαμαρτυρία και να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο στο μέλλον.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεθνώς, με βάση το διεθνές δίκαιο είναι πολύ ισχυρή και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη μη αναφορά στο Κυπριακό στην πρόταση της Τουρκίας για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κύριος Μαρκίδης, είπε ότι θα αποδειχθεί πολύ σύντομα αν η Τουρκία επιθυμεί την εναρμόνιση, ή όχι.

    [05] ΣΚΟΠΙΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

    Εκπνέει τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο των Σκοπίων προς τους Αλβανούς αντάρτες στο Τέτοβο, να παραδοθούν, ή να αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας.

    Τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας των Σκοπίων προειδοποίησαν ότι με την εκπνοή της προθεσμίας, οι δυνάμεις τους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάθε μέσο εναντίον των θέσεων των ανταρτών μέχρι να τις καταστρέψουν εντελώς.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος των Αλβανών ανταρτών δήλωσε ότι οι άνδρες του θα αγνοήσουν το τελεσίγραφο, και απείλησε ότι οι μάχες θα επεκταθούν στους δρόμους του Τετόβο.

    [06] ΚΟΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, έγινε το πρωί δεκτός απο τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού και κληθείς να απαντήσει στις αιχμές που άφησε χθές εναντίον του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο κύριος Κόσης είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσον τον ενοχλούν τέτοιου είδους δηλώσεις, ο κύριος Κόσης απάντησε αρνητικά.

    [07] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΞΥΛΟ

    Ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης διόρισε ερευνώντα λειτουργό για την περίπτωση ξυλοδαρμού μαθήτριας από καθηγητή Λυκείου στη Λεμεσό.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Ιωαννίδης ανέφερε ότι μετά τη χθεσινή καταγγελία στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έγινε μια αρχική διερεύνηση και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει θέμα.

    Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών είναι άψογη και ότι τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα.

    [08] ΑΛΛΟΙ ΞΥΛΟ

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Σοφοκλής Χατζηγιάννης δήλωσε ότι προχώρησε στην καταγγελία για να σταλεί το μήνυμα ότι δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές στα σχολεία.

    Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ ο κύριος Χατζηγιάννης απέρριψε τις επικρίσεις ότι πλήττει το κύρος των εκπαιδευτικών, και χαρακτήρισε άψογη την συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας τους.

    Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου διερωτήθηκε τί γίνεται με τις περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι δεν γνωρίζουν κάποιο βουλευτή για να φέρει το θέμα στην επιφάνεια.

    Επανέλαβε, επίσης, εισήγηση των γονιών για αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ότι παρουσιάζεται.

    [09] ΡΩΣΟ ΛΗΣΤΕΙΑ

    Θύμα ληστείας έπεσε δεκαενιάχρονος Ρώσος φοιτητής ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη Γερμασόγεια.

    Πρόκειται για τον Ρούσλαν Κοριάκοβ ο οποίος γύρω στις έντεκα, ψες, δέχθηκε επίθεση από τέσσερις κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον κτύπησαν, τον έδεσαν και τον έκλεισαν στην τουαλέτα του σπιτιού του.

    Δύο ώρες αργότερα, ο φοιτητής κατάφερε να απελευθερωθεί και, ύστερα από έλεγχο, διαπίστωσε ότι οι άγνωστοι του έκλεψαν δυόμισι χιλιάδες δολάρια, μία πιστωτική κάρτα και μια χρυσή καδένα.

    Κατάγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία η οποία άρχισε έρευνες.

    [10] ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΟΜΒΑ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυκτα σε σφαιριστήριο στην Πάνω Δευτερά.

    Τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο δεν διέτρεξαν κανένα κίνδυνο.

    Το σφαιριστήριο ανήκει στον Ανδρέα Γρηγορίου, που βρισκόταν εκεί μαζί με άλλα τρία άτομα.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές.

    [11] ΝΤΙΣΚΑΒΕΡΙ

    Προσγειώθηκε σήμερα στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στο διάστημα που διήρκεσε δεκατρείς ημέρες.

    Με το Ντισκάβερι επέστρεψαν στη Γη τρεις κοσμοναύτες, ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι, που παρέμειναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για εκατόν τριανταέξη ημέρες και αντικαταστάθηκαν από δύο αμερικανούς και ένα ρώσο κοσμοναύτη.

    Αποστολή του Ντισκάβερι ήταν η εγκατάσταση στον σταθμό, της ευρωπαϊκής κάψουλας λογιστικής υποστήριξης Λεονάρτο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Ζώνη χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, προερχόμενη από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει σχετικά ασταθείς καιρικές συνθήκες αργά την Πέμπτη για να υποχωρήσει σταδιακά αργά την Παρασκευή.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους εννέα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 21 March 2001 - 18:50:56 UTC