Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-05-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΙΡΙΚΑ ΝΕΟ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [03] ΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΜΠΕΡΝ
  • [06] ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ
  • [07] ΘΕΜΙΣΤΟ ΥΓΕΙΑ
  • [08] ΒΟΜΒΕΣ
  • [09] ΒΑΛΕΝΘΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡTH 9 MAIOY 2001

  • [01] ΚΑΙΡΙΚΑ ΝΕΟ

    Αρκετά προβλήματα σημειώθηκαν σήμερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη σχεδόν την Κύπρο.

    Από νωρίς το πρωί άρχισαν να πέφτουν βροχές σε όλες σχεδόν της επαρχίες, ενώ σε περιοχές στην Λάρνακα έπεσε χαλάζι.

    Στο Τρόοδος σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση και η αστυνομία καλεί τους οδηγους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Εξάλλου στον δρόμο Αλεθρικού-Καλού Χωριού πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

    Στο μεταξύ λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε σε όλες σχεδόν τις επαρχίες διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εστιάστηκαν στην Λευκωσία και την Λάρνακα.

    Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία δέχθηκε πενήντα κλήσεις απο την Λευκωσία και δέκα-εννέα απο την Λάρνακα.

    Τα προβλήματα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ανελκυστήρες, συστήματα συναγερμών και ηλεκτρικές πόρτες γκαράζ.

    Εξάλλου προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους και μικροδυστυχήματα, αφού είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τα φώτα τροχαίας.

    Η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε λόγω πτώσης κεραυνού στην περιοχή Δεκέλειας- Κοκκινοχωριών με αποτέλεσμα να πλήξει γραμμές της Αρχής και να καταστραφεί προστατευτικός εξοπλισμός.

    Η παροχή ρεύματος έχει αποκατασταθεί.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε όλους να σεβαστούν τα πορίσματα της έρευνας για τις ερυθροποιητίνες και το θέμα της αγοράς μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από αξιωματούχους του κράτους.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι στην Κύπρο δεν δικάζεται κάποιος δια βοής, αλλά με βάση στοιχεία.

    Είπε επίσης ότι για τις ερυθροποιητίνες έγινε πλήρης διερεύνηση, χωρίς όμως να βρεθεί μαρτυρία που να δικαιολογεί την ποινική δίωξη οποιουδήποτε.

    Το μόνο που αποδείχθηκε, είπε, είναι ότι εξαφανίστηκε ποσότητα ερυθροποιητίνης αξίας είκοσι χιλιάδων λιρών, χωρίς να βρεθεί ίχνος κλοπής, ή κατάχρησης.

    Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι διαπιστώθηκε χάος στη διακίνηση του φαρμάκου μέσα στις ιατρικές υπηρεσίες, και ελλιπής συμπλήρωση του σχετικού βιβλίου, γεγονός το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί διοικητικά από το υπουργείο καί την κυβέρνηση. Επεσήμανε επίσης ότι στο χώρο όπου εφυλάσσετο το φάρμακο είχαν πρόσβαση γιατροί, νοσοκόμοι, ασθενείς καί συγγενείς τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένου ιατρικού λειτουργού, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι τα γεγονότα δεν στοιχειοθετούν το αδίκημα της διαφθοράς.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιθανό να υπάρχει θέμα πειθαρχικών παραπτωμάτων το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί διοικητικά.

    Αναφορικά με το θέμα της εξασφάλισης μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από κρατικούς αξιωματούχους ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είχαν ένοχη πρόθεση.

    [03] ΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης διευκρίνισε ότι άλλο είναι οι νομικές προεκτάσεις καί άλλο οι πολιτικές.

    Ο κύριος Πουργουρίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκαμε πολύ σωστά τη δουλειά του αναφορικά με τη νομική πτυχή και τα πορίσματά του είναι σεβαστά.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να παραγνωριστούν οι πολιτικές προεκτάσεις των υποθέσεων αυτών και πρόσθεσε ότι στον τομέα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

    Ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι η αλήθεια δεν ανακαλύφθηκε, αφού, ενώ γνωρίζουμε ότι διαπράχθηκε έγκλημα, δεν γνωρίζουμε ποιοι το διέπραξαν.

    Αναφορικά με το θέμα της εξασφάλισης μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από κρατικούς αξιωματούχους ο κύριος Πουργουρίδης μίλησε για απαράδεκτες συμπεριφορές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτοί που ενεπλάκησαν δεν έχουν θέση στο δημόσιο.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φάνη Πετραλιά εκτιμά ότι είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσει να μιλήσει κανείς για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι, σε φραστικό επίπεδο, διακρίνεται μία διαφοροποίηση, η οποία μας ωθεί να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό φακό.

    Η κυρία Πετραλιά, η οποία είναι και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών, προέβη στις δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Είπε, επίσης, ότι, ύστερα από πολλά χρόνια, υπάρχει μία κινητικότητα γύρω από το θέμα της Κύπρου, όχι μόνο από την αμερικανική πολιτική αλλά και μέσα από την Ενωμένη Ευρώπη.

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΜΠΕΡΝ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν εκτιμά ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί και στον οικονομικό τομέα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κύριος Μπέρν, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για την πρόοδο που έκανε η Κύπρος στην προσπάθεια εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αργότερα, ο κύριος Μπερν θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Υγείας και Εμπορίου και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου.

    [06] ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

    Από τις τέσσερις χθες το απόγευμα διοχετεύεται νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα στο διυλιστήριο Τερσεφάνου το οποίο διατίθεται προς κατανάλωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργούνται κάθε δύο ώρες, η ποιότητα του νερού βρίσκεται εντός των προδιαγραφών.

    Με βάση το συμβόλαιο, η εταιρεία πρέπει να παρέχει τριανταέξι χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

    Η ποσότητα που διοχετεύεται τώρα στο διυλιστήριο ανέρχεται στις δεκαεπτά χιλιάδες.

    [07] ΘΕΜΙΣΤΟ ΥΓΕΙΑ

    Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Ο κύριος Θεμιστοκλέους νοσηλεύεται από χθες το πρωί με γαστρορραγία, λόγω έλκους στο δωδεκαδάκτυλο, στην κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία.

    Οπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο θεράπων ιατρός του Υπουργού, Ιωσήφ Κάσιος, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά ο κύριος Θεμιστοκλέους θα εξέλθει από την κλινική την ερχόμενη Παρασκευή, ή Σάββατο, και από την Δευτέρα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Ο κύριος Κάσιος είπε επίσης ότι ο κύριος Θεμιστοκλέους δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αφού το έλκος του μπορεί να θεραπευθεί με την φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνει.

    [08] ΒΟΜΒΕΣ

    Δύο εκρήξεις βομβών και μια πυρκαγιά σε αυτοκίνητο συνέβησαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωϊ στη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

    Από τις εκρήξεις σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Στη Λευκωσία η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ σε ισόγειο δωμάτιο, στην οδό Τρικούπη στη Λευκωσία.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην είσοδο και στο εσωτερικό του δωματίου και σε παρακείμενα καταστήματα.

    Εξ άλλου στη Λάρνακα στις τρεις το πρωϊ σημειώθηκε έκρηξη βόμβας τύπου υδροσωλήνα σε αυτοκίνητο που ανήκει στον Χαράλαμπο Γεωργίου και το οποίο ήταν σταθμευμένο εξω από το σπίτι του σε συνοικισμό των Λειβαδιών.

    Εξ άλλου λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα εξερράγη πυρκαγιά στην Παλουριώτισσα σε αυτοκίνητο που ανήκει σε βιομηχανία Ενδυσης.

    [09] ΒΑΛΕΝΘΙΑ

    Το ΡΙΚ Ενα θα μεταδώσει στις εννέα και σαράντα πέντε απόψε, απ ευθείας, τον αγώνα της Μπάγερν Μονάχου με την Ρεαλ Μαδρίτης.

    Πρόκειται για τον επαναληπτικό για το Τσιάμπιονς Ληγκ και η νικήτρια ομάδα θα προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, με αντίπαλο τη Βαλένθια Ισπανίας που θα γίνει στις εικοσιτρεις Μαίου στο Μιλάνο.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Και το απόγευμα θα πέφτουν βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό από σφοδρούς ανέμους και χαλάζι.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, μέτριοι ως ισχυροί τεσσάρων έως έξι μποφόρ, η θάλασσα ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν και πάλι τοπικές βροχές ενώ αραιή ομίχλη θα σχηματισθεί σε μερικές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους οκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 May 2001 - 9:47:26 UTC