Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • [02] ΚΑΤΣΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
  • [03] ΑΚΕΛ ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥ
  • [05] ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΛΗ
  • [06] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΥΛΗ
  • [07] ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [08] ΚΑΥΣΙΜΑ ΡΟΛΑΝΔΗΣ
  • [09] ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [10] ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ
  • [11] ΡΑΛΛΙ 12
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το θέμα της προεδρίας της Βουλής ενώ πέραν από τις υποψηφιότητες των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ καί Δησύ, Δημήτρη Χριστόφια καί Νίκου Αναστασιάδη, φαίνεται να προωθούνται καί ορισμένες εναλλακτικές λύσεις.

    Οπως εγνώσθη, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών θα υποστηρίξει τον Δημήτρης Χριστόφια στην περίπτωση που οι υποψήφιοι θα είναι οι κύριοι Χριστόφιας και Αναστασιάδης.

    Ωστόσο ο Δησύ αποστέλλει σήμερα στο Δήκο επιστολή στην οποία εκθέτει ορισμένες απόψεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Αναστασιάδη, σε περίπτωση που εξευρεθεί εναλλακτική συναινετική λύση, με προώθηση άλλης υποψηφιότητας.

    [02] ΚΑΤΣΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

    Πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής υπέβαλε το ΑΚΕΛ στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ύστερα από συνάντηση με τον Γιώργο Περδίκη, είπε ότι οι κοινές θέσεις των δύο κομμάτων στα πιο πολλά θέματα δίνουν στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα να ζητήσει αυτή την στήριξη από τους Οικολόγους.

    Ο κύριος Περδίκης από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι δεν έχουν ιδεολογικές παρωπίδες ούτε και διεκδικούν το ρόλο ρυθμιστή.

    Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του κυρίου Χριστόφια, ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης, είναι μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα αλλά όπως είπε το Κίνημα θα έχει επαφές και με άλλους χώρους.

    [03] ΑΚΕΛ ΒΟΥΛΗ

    Το θέμα της προεδρίας της νέας Βουλής συζήτησαν αργά χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κύριος Χριστόφιας του εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η υποψηφιότητά του είναι η καταλληλότερη επιλογή υπό τις περιστάσεις και πρόσθεσε ότι τίς απόψεις αυτές θα διαβιβάσει σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δήκο.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥ

    Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Κουτσού συμφώνησαν ότι υπάρχει έδαφος για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και των Νέων Οριζόντων σε ότι αφορά την προεδρία της Βουλής.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι αναφέρθηκε σε πρόταση του κόμματός του για εξεύρεση υποψηφίου από το ΔΗΚΟ ή από το ΚΙΣΟΣ.

    Ο κύριος Κουτσού χαιρέτισε την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι η προοπτική αποχώρησης του Βάσου Λυσσαρίδη από την προεδρία του ΚΙΣΟΣ, διευκολύνει την εξεύρεση κοινού υποψηφίου.

    Οι Νέοι Ορίζοντες είπε, είχαν από την αρχή ταχθεί υπέρ της στήριξης υποψηφίου από το ΔΗΚΟ ή το ΚΙΣΟΣ για την προεδρία της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι αν δεν υπάρξει στο τέλος συμφωνία παραμένει η απόφασή του για την υποβολή της δικής του υποψηφιότητας.

    [05] ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΛΗ

    Ο βουλευτής του Δήκο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε το πρωί στο ΡΙΚ ότι όλες οι επιλογές και τα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη καί θα λάβει οριστική απόφαση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι υπάρχει τάση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά, πρόσθεσε, μέρος της βάσης εισηγείται διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής από το Δήκο.

    Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σεβαστή και θα δεσμεύει ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποτελεί ένα από τους παράγοντες οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της απόφασης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν συναλλαγές και δεσμεύσεις.

    [06] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΥΛΗ

    Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Δώρος Θεοδώρου, επιβεβαίωσε ότι στην προχθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια.

    Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Θεοδώρου εξέφρασε έκπληξη για τη μη δημοσιοποίηση της απόφασης.

    Χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις", ανέφερε ότι δεν λήφθηκε απόφαση αλλά τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

    Είπε επίσης ότι το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Δήκο για συζήτηση των εξελίξεων καί ακολούθως θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΚΙΣΟΣ για λήψη απόφασης.

    [07] ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΡΙΣΜΑ

    Δόθηκε στη δημοσιότητα από την Παθολογοανατόμο Ελένη Αντωνίου το πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων που έγιναν στο Λονδίνο σχετικά με τα αίτια του θανάτου του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, ο οποίος πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι στις 30 Απριλίου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα ο θάνατος επήλθε από βλάβη στους πνεύμονες όπου ανεβρέθηκαν μικροαγγιακές εμβολές συνεπεία σηπτικού τραύματος.

    Η κυρία Αντωνίου είπε ότι σύμφωνα με τις ιστολογικές εξετάσεις το σοκ που υπέστησαν οι πνεύμονες προήλθε από το μολυσμένο τραύμα που υπήρχε.

    Η μόλυνση είπε προκλήθηκε από το οξειδωμένο σίδερο που είχε τραυματίσει τον μικρό.

    Η παθολογοανατόμος ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τους ιατροδικαστές της οικογένειας Μάριο Ματσάκη και Παναγιώτη Σταυριανό για να συζητήσουν το πόρισμα.

    Το πόρισμα παρεδόθη στην αστυνομία και τον θανατικό ανακριτή ενώ εντός της ημέρας, η κυρία Αντωνίου θα δώσει και κατάθεση στον ερευνώντα λειτουργό.

    [08] ΚΑΥΣΙΜΑ ΡΟΛΑΝΔΗΣ

    Υπεγράφη σήμερα διάταγμα για αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά ένα κόμμα ένα σέντ το λίτρο.

    Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε ότι η αύξηση ήταν αναγκαία λόγω της αύξησης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου.

    Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου το Υπουργείο Εμπορίου θα υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αλλαγή στον τρόπο καθορισμού των τιμών των καυσίμων.

    [09] ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Με το μάθημα των Ελληνικών άρχισαν σήμερα οι ενιαίες εξετάσεις για τους εννιά χιλιάδες τελειόφοιτους μαθητές των λυκείων.

    Την Τρίτη οι μαθητές θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά ενώ θα γίνει και δεύτερη εξέταση στα νέα Ελληνικά για αυτούς που για κάποιο ιδιαίτερο σοβαρό λόγο δεν μπόρεσαν να εξεταστούν σήμερα.

    Η ενιαίες απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου.

    [10] ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ

    Ενα πυροβόλο όπλο Σάϊγκα 410, ρωσικής κατασκευής και ποσότητα εκρηκτικών υλών, βρέθηκαν σε διαμέρισμα στη Πάφο.

    Στο διαμέρισμα διέμενε Ρώσσος, ηλικίας τριανταεννέα ετών, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε υπο κράτηση.

    Οπως διαπιστώθηκε, ο Ρώσος βρίσκεται στην Κύπρο με άδεια προσωρινής διαμονής.

    [11] ΡΑΛΛΙ 12

    Ο Πήτερ Σόλμπερκ με αυτοκίνητο Σουμπαρού Ιμπρέζα προηγείται του Ράλλι Κύπρος 2001 η εκκίνηση του οποίου έγινε το πρωί στη Λεμεσό.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κένεθ Ερικσον με Χιούνταϊ και ακολουθεί ο Ρίτσαρτ Μπέρνς με Σουμπαρού Ιμπρέζα.

    Το ράλλι συνεχίζουν 73 αυτοκίνητα από τα εβδομηνταέξι που ξεκίνησαν.

    Εικοσιεπτά από τους οδηγούς είναι Κύπριοι.

    Η σημερινή πρώτη ημέρα του Ράλλι Κύπρος, περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές, ενώ οι οδηγοί θα καλύψουν συνολική απόσταση πεντακόσιων είκοσι χιλιομέτρων.

    Το πρώτο μέρος του Ράλλι Κύπρος θα ολοκληρωθεί απόψε γύρω στις επτά, οπότε αναμένεται το πρώτο αυτοκίνητο στο χώρο του παλιού λιμανιού της Λεμεσού.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, οι άνεμοι θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 1 June 2001 - 10:15:10 UTC