Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [02] ΑΚΕΛ ΟΜΑΔΑ
  • [03] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ
  • [05] ΩΡΩΠΟΣ ΦΩΤΙΑ
  • [06] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΕΣΤ
  • [07] ΜΕΣΗ
  • [08] ΣΛΟΒΑΚΟΙ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] ΠΑΠΑΔΑΜΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Εντείνονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων αλλά και οι διεργασίες στα ίδια τα κόμματα για την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται καθοριστική των εξελίξεων.

    Αυτή τη στιγμή συναντώνται στα γραφεία του Δησύ ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, κατά την οποία θα ληφθεί η οριστική απόφαση του Κόμματος για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στη ψηφοφορία της Πέμπτης, κατά την πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής.

    Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα.

    Από την απόφαση του ΔΗΚΟ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τελική στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    Ψες το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του για υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια σε περίπτωση που υποψήφιοι θα είναι μόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ δεν καταλήξει υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια θα συνέλθει εκ νέου το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος αύριο για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

    [02] ΑΚΕΛ ΟΜΑΔΑ

    Εξ άλλου το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι αυτή την ώρα συνέρχεται στην πρώτη της συνεδρία η Κοινοβουλευτική ομάδα του Ακέλ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

    [03] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο δεύτερος Αντιπρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Μαρίνος Σιζόπουλος δημοσιοποίησε σήμερα τη διαφωνία του με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος αναφορικά με την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής.

    Ο κύριος Σιζόπουλος είχε εκφράσει τη διαφωνία του στην πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κισός, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κύριος Σιζόπουλος αναφέρει ότι πρότεινε όπως το Κισός στηρίξει πρώτα την υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου ή άλλου στελέχους του Κόμματος.

    Σε περίπτωση, ανέφερε, που το Δήκο, για δικούς του λόγους, δεν θα επιθυμούσε να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, τότε θα έπρεπε να υποστηριζόταν η υποψηφιότητα του Προέδρου του Κισός Βάσου Λυσσαρίδη, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος.

    Τέλος ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ έπρεπε να υποστηριζόταν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία οι δυο προηγούμενες προτάσεις δεν γίνονταν αποδεκτές από τα συλλογικά όργανα του Δήκο.

    [04] ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ

    Αρχισε χθες η προγραμματισμένη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού "Θαλασσόλυκος 2001", η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις δεκαοκτώ Ιουνίου.

    Η άσκηση διεξάγεται στην Προποντίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή Τουρκικών αεροσκαφών.

    [05] ΩΡΩΠΟΣ ΦΩΤΙΑ

    Εφτακόσιοι πυροσβέστες και στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εξερράγη χθες στον Ωρωπό της Βοιοτίας και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις εννέα και τριάντα σήμερα το πρωί.

    Στις προσπάθειες μετέχουν επίσης εκατόν επτά πυροσβεστικά οχήματα, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και πενήντα υδροφόρες των δήμων.

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά κάηκαν πευκόφυτες περιοχές, αγροτόσπιτα και κτηνοτροφικά υποστατικά.

    [06] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΕΣΤ

    Σε έγγραφα του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, γίνονταν πειράματα σε πτώματα βρεφών ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας πάνω στα ανθρώπινα σώματα.

    Νοσοκομεία της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, του Χογκ Κογκ και της Νότιας Αφρικής απέστειλαν συνολικά έξι χιλιάδες πτώματα βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου γίνονταν τα πειράματα με κάθε μυστικότητα και χωρίς να ζητηθεί ποτέ η συγκατάθεση των γονέων τους.

    [07] ΜΕΣΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες εκτιμά ότι θα

    χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να εφαρμόσουν οι

    Παλαιστίνιοι την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιασέρ Αραφατ.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

    είχε καλέσει τον Αραφατ να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Στο μεταξύ η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τα αντίποινα κατά των Παλαιστινίων.

    Η πολιτική αεροπορία αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να μεταβεί με ελικόπτερο από τη Ραμάλλα στη Γάζα μέσω του Ισραηλινού εναέριου χώρου.

    Χθες ο ισραηλινός στρατός είχε λάβει επίσης διαταγές να κλείσει το αεροδρόμιο της Γάζας και να εμποδίσει το αεροσκάφος του Αραφατ

    να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο.

    [08] ΣΛΟΒΑΚΟΙ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Φθάνουν σήμερα στην Κύπρο οι πρώτοι εκατόν πενήντα απο τους διακόσιους ογδόντα Σλοβάκους αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι και θα λάβουν μέρος στην Ουνφικύπ.

    Οι Σλοβάκοι ειρηνευτές θα αντικαταστήσουν Αυστριακούς και Σλοβένους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [09] ΠΑΠΑΔΑΜΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία ογδόντα οκτώ χρόνων ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Οικονόμος Παπαδάμος Κλεάνθους.

    Ο Παπαδάμος που γεννήθηκε στο χωριό Σουσκιού της Πάφου ζούσε στην Κάτω Λακατάμια στην ενορία της οποίας ασκούσε καθήκοντα ιερέα.

    Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι του, όπου φιλοξένησε αρκετούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ μεταξύ των οποίων και τον ήρωα Παντελή Κατελάρη.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις τέσσερις το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κάτω Λακατάμιας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ, στα νότια παράλια και η θάλασσα ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις νότιες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ ενώ η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 5 June 2001 - 12:06:28 UTC