Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΛΕΡ ΣΙΡΑΚ
  • [02] ΜΠΟΥΣ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ
  • [03] ΚΑΛΟΥΛ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • [05] ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [08] ΑΒΕΡΩΦ ΜΕΤΡΑ
  • [09] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΥΕΦΑ
  • [10] ΟΥΕΦΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΜΠΛΕΡ ΣΙΡΑΚ

    Αγγλία και Γαλλία θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών ως απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στη θέση αυτή κατέληξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι.

    Ο κύριος Σιράκ δήλωσε ότι ούτε η Αγγλία αλλά ούτε και η Γαλλία θα μπορούσαν να μην συμμετάσχουν σε μια επιχείρηση που θα είναι "κατάλληλη και αποτελεσματική", κατά την έκφραση του.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε πλήρως με τον Γάλλο Πρόεδρο.

    Ο κύριος Μπλερ θα μεταβεί αμέσως στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους.

    Μπλερ και Σιράκ θα παραστούν στη συνάντηση κορυφής των δεκαπέντε αύριο στις Βρυξέλες.

    [02] ΜΠΟΥΣ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

    Ο Πρόεδρος Μπούς θα προσφωνήσει αύριο, στις τέσσερις την αυγή ώρα Κύπρου, κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Οπως ανεφερε στους δημοσιογράφους η σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την ομιλία για να ανακοινώσει οποιαδήποτε επίθεση σε αντίποινο για τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Απλώς, είπε, προτίθεται να απαντήσει στα ερωτήματα των Αμερικανών και να προετοιμάσει τη χώρα για ένα εντελώς νέο είδος πολέμου.

    Η κυρία Ράις ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους θα καλέσει τον αμερικανικό λαό σε μια μακροχρόνια εκστρατεία, για την οποία απαιτείται υπομονή και σωφροσύνη.

    [03] ΚΑΛΟΥΛ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει αρκετές περγαμηνές απο πολλούς διεθνείς οργανισμούς, στον τομέα της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και αυτό το γνωρίζουν οι πλείστες χώρες.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν εγινε από καμμιά χώρα προς την Κύπρο οποιαδήποτε κρούση για εταιρείες ή λογαριασμούς που να συνδέονται με τον σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Κασουλίδης διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί υπεύθυνες οποιεσδήποτε ξένες κυβερνήσεις για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    Τόνισε ωστόσο ότι στη χθεσινή συνάντησή του με πρέσβεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καί των Ηνωμένων Πολιτειών, τους κάλεσε επίσημα και με κατηγορηματικό τρόπο να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που να συνδέουν την τρομοκρατία με την Κύπρο, ώστε να διερευνηθεί.

    Επανέλαβε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό στη διερεύνηση των πληροφοριών αυτών.

    [04] ΚΑΣΟΥΛ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

    Ο κύριος Κασουλίδης απέδωσε εξάλλου σκοπιμότητες στα δημοσιεύματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και εμπλέκουν την Κύπρο σε δραστηριότητες του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από αυτά να βρίσκονται άτομα προσκείμενα στην Τουρκία, ή ακόμα καί να χρηματοδοτούνται από αυτήν.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην διευθυντή της Σί Αϊ Εη Τζέημς Γουλσι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος λέγει τώρα ότι οι δηλώσεις του παρουσιάστηκαν λανθασμένα από την εφημερίδα στην οποία έδωσε συνέντευξη.

    Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι μιλούσε για δύο χωριστά θέματα. Οταν μιλούσε για "φορολογικό παράδεισο" αναφερόταν στην περίοδο πρίν από 1995 και εκεί ενέπλεξε την Κύπρο, ενω όταν μιλούσε για τον Λάντεν δεν είχε αναφερθεί στην Κύπρο.

    Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι αναμένει κάποια διορθωτική δήλωση από τον κύριο Γούλσι.

    [05] ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Αχτίδα φωτός στο γκρίζο σκηνικό που δημιουργούν οι τελευταίοι ισχυρισμοί σε βάρος της Κύπρου, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο, που ασχολείται με θέματα οικονομικού εγκλήματος.

    Θα καταδειχθεί, είπε ο κύριος Κληρίδης, ότι η Κύπρος λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα και δεν αποτελεί χώρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την όλη κατάσταση και ότι ενισχύεται συνεχώς η μονάδα καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος.

    Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι ισχυρισμοί του πρώην διευθυντή της Σι Αϊ Εϊ Τζιέιμς Γούλσι, ο κύριος Κληρίδης είπε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου αυτό το θέμα.

    [06] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Η Κύπρος δεν αποτελεί χώρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας ύστερα από σύσκεψη στη Βουλή, αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ο κύριος Αναστασιάδης απέδωσε τις πληροφορίες και τις δηλώσεις στο διεθνή τύπο σε αλλότρια συμφέροντα.

    Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η Κύπρος να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής ενωσης, αφού επιδιώκει να καταστεί μέρος της.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι όλη η Κύπρος αποδέχεται τις θέσεις της κυβέρνησης, εκτός ενός κόμματος, του ΑΚΕΛ. Ωστόσο σημείωσε ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν οι διαφωνούντες.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ της ενταξιακής πορείας της Κύπρου απεκόμισε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου από τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτειες και τη Βρετανία.

    Διαπίστωσε επίσης έκδηλη δυσαρέσκεια για την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο κύριος Βασιλείου μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γούσλι, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας δεν κάμνουν νύξη για προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είτε λόγω θεωρητικών σχέσεων με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, είτε λόγω ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    [08] ΑΒΕΡΩΦ ΜΕΤΡΑ

    Σε εξονυχιστικό έλεγχο θα υποβάλλονται όλοι όσοι διακινούνται στα αεροδρόμια, ακόμα και οι επίσημοι και οι αποσκευές τους, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη της εξ υπουργών επιτροπής για την ασφάλεια στα αεροδρόμια.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο έλεγχος στα αεροδρόμια θα καλύπτει τρείς τομείς. Τον έλεγχο των χώρων, τον έλεγχο των αποσκευών και τον έλεγχο όλων όσοι διακινούνται στα αεροδρόμια, είτε είναι εργαζόμενοι είτε ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων και των διπλωματών και άλλων επισήμων.

    Αναφορικά με τα λιμάνια, αποφασίστηκε και ορίστηκε υπηρεσιακή επιτροπή η οποία θα υποβάλει εισηγήσεις σε μερικές ημέρες.

    [09] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΥΕΦΑ

    Δύσκολους αγώνες δίνουν απόψε δύο κυπριακές ομάδες για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις οκτώ το βράδυ στό ΓΣΠ την Μπρυζ Βελγίου, ενώ ο Απόλλων θα αγωνιστεί στις εννέα και σαράντα πέντε στό Αμστερνταμ μέ τόν Αγιαξ.

    Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή και των δύο αγώνων θα μεταδίδεται από το Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [10] ΟΥΕΦΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

    Για την ίδια διοργάνωση αγωνίζονται απόψε καί δύο ελληνικές ομάδες.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στίς 9 και 15 τήν Χιμπέρνιαν Σκωτίας στό γήπεδο τής Νέας Φιλαδελφειας, ενώ ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθεί εκτός έδρας μέ την Κάρντεν Αυστρίας στίς 9 καί 30.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Τις μεταμεσονύκτιες και πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται να σχηματιστεί τοπικά ομίχλη, καθώς και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια και ανατολικά και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε ολες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 24 September 2001 - 8:57:42 UTC