Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-11-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΝ
  • [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΙΖΙΔΟΥ
  • [04] ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [05] ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ
  • [06] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [07] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΜΠΟΥΣ ΜΕΤΡΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΝ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται απόψε στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα συζητήσει τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού για επανάληψη των συνομιλιών.

    Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους αντιπροσώπους των χωρών μελών του Συμβουλίου ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρετ Εκχαρτ απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Κληρίδη, για απευθείας συνάντησή τους.

    Ο κύριος Εκχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επεσήμανε ότι η αναφορά Ντενκτάς δεν απευθυνόταν στα Ηνωμένα Εθνη και ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα σχόλιο.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Ντενκτάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να συναντήσει ανά πάσα στιγμή τον Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με την προϋπόθεση όμως ότι ο κατοχικός ηγέτης θα δεχθεί προηγουμένως να επιστρέψει στο διάλογο, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, επανέλαβε ότι πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ο κύριος Γουέστον έκανε τη δήλωση όταν εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζεμ περί συνομοσπονδίας,

    Είπε επίσης ότι παρόμοιες αναφορές γίνονται εδώ και χρόνια από την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, άλλοτε βοηθητικές και άλλοτε κάθε άλλο παρά βοηθητικές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η διαδικασία δεν προχωρεί με βάση τα όποια σχόλια, αλλά διά της διπλωματικής οδού.

    Ο Τόμας Γουέστον εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά τρόπος και θα προχωρήσει προς τα εμπρός, η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

    Ο κύριος Γουέστον εκαμε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση μιας και πλέον ώρας, που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΙΖΙΔΟΥ

    Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από του να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, διαμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

    Την ίδια ώρα κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, πρόθεση για αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο, εάν συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση.

    Ο κύριος Σβίμερ, απαντούσε σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας "Σάυπρους Γουίκλυ" στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ύστερα από συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών στο Στρασβούργο.

    Είναι ξεκάθαρό, τόνισε ο κύριος Σβίμερ, ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν υπάρχει επιλογή, έστω κι αν, όπως είπε, υπάρχουν χώρες, οι οποίες στην αρχή παρουσιάζονται διστακτικές.

    Για να προσθέσει ότι είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία, όπως ανέφερε, είναι πάντα πρόθυμη να βρει μια φιλική διευθέτηση.

    Σε επίμονη ερώτηση της "Σάυπρους Γουίκλυ" κατά πόσον η Τουρκία θα αποβληθεί από το Συμβούλιο, εάν συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο κύριος Σβίμερ, παραδέχθηκε πως μια τέτοια απόφαση αποτελεί θέμα αρχής για το Συμβούλιο

    [04] ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Η Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει δημοσιογραφικές πληροφορίες για επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα.

    Ο υπεύθυνος τύπου της Πρεσβείας Βλαντιμίρ Ζατσέπιν ανέφερε στο Ρίκ ότι ισχύει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Προεδρος Κληρίδης και την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποδεχθεί, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.

    Η εφημερίδα "Πολίτης" δημοσίευσε σήμερα την πληροφορία ότι ο Ρώσος Προέδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο με πολυμελή αντιπροσωπεία για επίσημες συνομιλίες τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    [05] ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ

    Σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, των υπόπτων που κρατούνται για το σκάνδαλο στο Κτηματολόγιο, επεκτείνονται τώρα οι έρευνες της αστυνομίας.

    Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο ανανέωσε για άλλες τέσσερις ημέρες το διάταγμα κράτησης του Δήμου Δημοσθένους, κτηματομεσίτη από τη Λευκωσία.

    Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι ο Δημοσθένους θεωρείται ύποπτος σε σχέση με την πώληση, στις δεκαπέντε Σεπτεμβρίου 2000, ακινήτων στην περιοχή Τηλλυρίας, σε συγκεκριμένη εταιρεία έναντι του ποσού των εννιακοσίων εβδομήντα δύο χιλιάδων λιρών, τιμή κατά τριάντα περίπου τοις εκατόν μεγαλύτερη από την εκτιμημένη αξία.

    [06] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αμερικανικά μαχητικά έπληξαν τις πρωινές ώρες με ιδιαίτερη σφοδρότητα, θέσεις των Ταλιμπάν στο μέτωπο με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον σαράντα εκρήξεις βομβών.

    Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Τζαμπάλ-ους-Σαρά, αρκετά χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή.

    Εξάλλου αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν για αρκετή ώρα πάνω από την πρωτεύουσα Καμπούλ και έρριξαν οκτώ με εννέα βόμβες.

    Πύραυλοι έπληξαν τα προάστεια της πόλης.

    [07] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο Πακιστάν τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν από πυρά της πακιστανικής αστυνομίας, στη διάρκεια διαδήλωσης εναντιον της συνεχιζόμενης αμερικανικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πακιστανική αστυνομία άνοιξε πυρ όταν οι Ισλαμιστές διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν κεντρική οδική αρτηρία και σιδηροδρομική γραμμή, στην περιοχή Ντέρα Γκαζί Χαν.

    [08] ΜΠΟΥΣ ΜΕΤΡΑ

    Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η παρουσία των μυστικών αστυνομικών σε περισσότερες πτήσεις.

    Κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει σήμερα την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων της Εθνοφυλακής στα αεροδρόμια με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων.

    Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο για την βράβευση μελών της Εθνοφυλακής, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της εντεκάτης Σεπτεμβρίου.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν τοπικές βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις που δυνατό να φέρουν λίγες βροχές, στις παράλιες κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατέσσερις στα παράλια και στους οκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 9 November 2001 - 11:25:21 UTC