Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΗΚ ΓΕΝΙΚΟ
  • [02] ΑΗΚ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΑΗΚ
  • [04] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΑΗΚ
  • [05] ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΗΚ
  • [06] ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [07] ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [08] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΥΡ
  • [09] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΡΓΗ
  • [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΥΠΕΚΥΨΕ
  • [11] ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΑΗΚ ΓΕΝΙΚΟ

    Κυβέρνηση και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση της υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, και ότι τα ονόματα των πιθανών εμπλεκομένων θα δοθούν στη δημοσιότητα εφ όσον στοιχειοθετηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον τους. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης ζητεί να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα ονόματα των πιθανών εμπλεκομένων και να ακολουθηθούν οι αρχές που εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου επαναλαμβάνει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πολλοί επώνυμοι, μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός καί ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    [02] ΑΗΚ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Γιώργος Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχει πλήρης και συνεχής συνεργασία με την αστυνομία, έχουν ενημερωθεί όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κουκούλωμα της υπόθεσης. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον αρχηγό της Αστυνομίας από τόν οποίο ζητεί όπως εκπρόσωπος της δύναμης παραστεί στη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και ενημερώσει τα μέλη για την πορεία των ερευνών. Ο κύριος Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο παρόν στάδιο δεν ενδείκνυται η δημοσιοποίηση ονομάτων πιθανών εμπλεκομένων στην υπόθεση καί ότι αυτό θα γίνει έφόσον στοιχειοθετηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον τους. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ επιβεβαίωσε ότι πήρε επιστολή από εταιρεία, το όνομα της οποίας πιθανό να έχει εμπλακεί στην υπόθεση, και εκφράζεται η ετοιμότητα να επιστραφούν τα οφειλόμενα. Ο κύριος Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η υπόθεση δεν κλείνει με την επιστροφή των οφειλομένων καί ότι η Αρχή είναι αποφασισμένη να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους έχουν παρανομήσει.

    [03] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΑΗΚ

    Ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, τόνισε ότι το θέμα διερευνάται από την Αστυνομία καί όλα προχωρούν κανονικά. Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι θα ενημερώσει σχετικά και το υπουργικό Συμβούλιο καί επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μή επιτρέψει συγκάλυψη της υπόθεσης Τόνισε ακόμα ότι το θέμα δεν τελειώνει με την επιστροφή των οφειλομένων καί ότι μετα την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας ο φάκελος θα καταλήξει στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για τη δίωξη των υπόπτων.

    [04] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΑΗΚ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ο κύριος Πουργουρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια καί να ακολουθηθούν οι αρχές που εφαρμόζονται σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται απλοί πολίτες. Ανέφερε παράλληλα ότι τώρα που έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία άρχισε από τον περασμένο Ιούλιο και διεξήχθη με πλήρη μυστικότητα, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι καταγγελίες και τα ονόματα των εμπλεκομένων.

    [05] ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΗΚ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου δήλωσε ότι ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ασκούν πιέσεις στην ΑΗΚ, την Αστυνομία και το υπουργείο, για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες. Είπε επίσης ότι οι επιχειρηματίες "του λευκού κολλάρου", όπως τους χαρακτήρισε, έχουν πρόσβαση σε ανώτερα κρατικά στρώματα, και πρόσθεσε ότι για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση, ο ίδιος προχώρησε στην εγγραφή του θέματος στη Βουλή.

    [06] ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ

    Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα της Βουλής για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου κατα το 1999. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι οι καταθέσεις στην επιτροπή θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο και το πόρισμα για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο. Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι τα στοιχεία, από τα οποία θα προκύπτουν ποινικές υποθέσεις, θα δοθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για άσκηση διώξεων. Είπε επίσης ότι στη συνέχεια η επιτροπή θα προχωρήσει στο δεύτερο σκέλος της έρευνας για εξέταση συγκεκριμένων εταιρειών, οι οποίες μπήκαν στο χρηματιστήριο κάτω από συνθήκες που χρήζουν διερεύνησης. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί έως τον Μάρτιο.

    [07] ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε σήμερα το Αφγανιστάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Ινδία, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με πηγές στην Καμπούλ, πολλά χωριά έχουν απομονωθεί και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρις ότου υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Πακιστάν, ήταν πέντε κόμμα οκτώ βαθμοί στην κλίμακα Ρίχτερ. Ωστόσο, επίσημος της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος έξι κόμμα τριών βαθμών. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην ορεινή περιοχή Χιντού Κούς, του Αφγανιστάν, όπου το 1998 περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από δύο σεισμικές δονήσεις.

    [08] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΥΡ

    Εκατόν και πλέον πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται για ενδέκατη συνεχή ημέρα στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ είκοσι χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν αγωνιώδη μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. Σήμερα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περιοχή Τζέβις Μπέϊ όπου οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πύρινες γλώσσες ανάγκασαν χθες επτά χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές του τουριστικού θέρετρου Σάσεξ Ινλετ να εγκαταλείψουν την κωμόπολη. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στην παραλία, και επιστρέφοντας αντίκρισαν είκοσι κατοικίες και ογδόντα και πλέον αυτοκίνητα να έχουν γίνει στάχτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, οι ζημιές από τις πυρκαγιές ανέρχονται ήδη στα εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια.

    [09] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΡΓΗ

    Στο μεταξύ κύμα οργής και αγανάκτησης έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία με αφορμή την σύλληψη είκοσι-ενός ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τις περισσότερες από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Εφημερίδες της χώρας χαρακτηρίζουν τους εμπρηστές ως "πραγματικούς τρομοκράτες", ενώ αγανακτισμένοι επιστολογράφοι ζητούν αυστηρότερες ποινές για τους ενόχους.

    [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΥΠΕΚΥΨΕ

    Ακόμη ένας νεκρός στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ασφάλτου. Υπέκυψε στα τραύματά του ο Θωμάς Δανιήλ, τριάντα έξι χρόνων, από τη Λεμεσό, ο οποίος είχε τραυματιστεί κρίσιμα σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στις είκοσι περασμένου Νοεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού. Ο Δανιήλ νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

    [11] ΚΑΙΡΙΚΑ

    Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην περιοχή του Τροόδους, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο εικοσιτετράωρο. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι λόγω παγετού όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος είναι ολισθηροί και οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι πολύ προσεκτικοί.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ισχυροί, πέντε μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια πολύ ισχυροί έξι και παροδικά επτά μποφόρ και η θάλασσα μέχρι κυματώδης. Απόψε σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αργότερα αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές, ενώ στα ορεινά θα σημειωθεί χιονόπτωση. Χιόνι ή χιονόνερο δυνατό να πέσει και σε ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τρεις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους τρεις κάτω από το μηδέν τις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και χιονόνερο σε ημιορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 11:46:08 UTC