Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΝΑΝ
  • [02] ΑΝΑΝ ΑΛΒΑΡΟ
  • [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΛΓΚΟΥΝ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΝΑΝ

    Τη θέση ότι υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος για το Κυπριακό, που αναγνωρίζεται και αντικατοπτρίζεται στη δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο στη Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη, διατύπωσε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον. Ο κύριος Γουέστον μιλούσε ύστερα από σύντομη συνάντηση που είχε αργά χθες βράδυ με τον Κόφι Ανάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές του στη Λευκωσία, μίλησε ιδιαίτερα για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, χαρακτηρίζοντάς την πολύ καλή. Σημειώνοντας ότι ο ρυθμός επιταχύνεται, ο κύριος Γουέστον είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσουν τις επαφές με τον Αλβαρο Ντε Σότο και άλλους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κύριος Γουέστον μετέφερε στον Κόφι Ανάν την θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης, ότι δηλαδή πρέπει τα Ηνωμένα Εθνη να υποβάλουν το ταχύτερο δυνατόν προτάσεις για το Κυπριακό και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τις προσπάθειες για λύση με όλες τους τις δυνάμεις. Εγκυρες πληροφορίες φέρουν τον Τόμας Γουέστον να μεταβαίνει στα τέλη της βδομάδας στην Αγκυρα με στόχο τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της νέας τουρκικής Κυβέρνησης επί του θέματος.

    [02] ΑΝΑΝ ΑΛΒΑΡΟ

    Στο μεταξύ, εντατικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, εν όψει της επικείμενης υποβολής σχεδίου από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο Κόφι Ανάν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Ο κύριος ντε Σότο θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον ειδικό συντονιστή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και στη συνέχεια με τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεη. Ο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει επίσης συνάντηση με τον ανώτερο σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς Εργκιούν Ολγκούν. Στην Ουάσιγκτων, εξάλλου, Αμερικανοί επίσημοι αρχίζουν σειρά επαφών με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Τουρκία Ρετζιέπ Ταγίπ Ερτογάν υποστηρίζει λύση στο Κυπριακό με βάση το βελγικό μοντέλο και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των απευθείας συνομιλιών. Σε δηλώσεις στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ο κύριος Ερτογάν ανέφερε ότι με βάση το πρότυπο του βελγικού μοντέλου, θα βρεθεί η λύση. Πρόσθεσε ότι την πρόταση αυτή υπέβαλε και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, τον οποίο συνάντησε πρίν λίγο καιρό. Ο κύριος Ερτογάν τόνισε εξάλλου ότι θα επιμείνει στην πολιτική για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα, που κατά το επόμενο εξάμηνο θα έχει την προεδρία της Ενωσης, θα υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας του.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μιλώντας στην ίδια εκπομπή της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, ο Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη θέση του κυρίου Ερτογάν για βελγικό μοντέλο και πρόσθεσε πως εάν τα λόγια του γίνουν πράξη, τότε το Κυπριακό πρόβλημα θα εισέλθει σε πορεία βιώσιμης επίλυσης. Ο κύριος Παπανδρέου δεν απέκλεισε την υποβολή σχεδίου λύσης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρίν από τή σύνοδο της Κοπεγχάγης. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα του, οποιαδήποτε και αν είναι η απάντησή του στο πιθανό σχέδιο και θα δώσει μάχη τόσο για την ένταξη όσο και για μια δίκαιη λύση. Θα είμαστε, τόνισε χαρακτηριστικά, συμπαραστάτες και στο μεγάλο "ναι" και στο μεγάλο "όχι", αν χρειασθεί.

    [05] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόιγκεν τόνισε ότι η ευκαιρία που ανοίγεται για επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, αλλά κυρίως του βορείου τμήματος της νήσου. Ο κύριος Φερχόϊγκεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει σύντομα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΛΓΚΟΥΝ

    Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο. Οπως δήλωσε ο στενός του συνεργάτης Εργκούν Ολγκούν, η υγεία του Ντενκτάς εξελίσσεται πολύ καλά και άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες για την επιστροφή του αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Ολγκούν είπε εξάλλου ότι χθες ο Ντενκτάς συναντήθηκε με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προχωρεί το Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός Αριέλ Σιαρόν, αφού απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τα μικρά δεξιά κόμματα, μετά την αποχώρηση των Υπουργών του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της χώρας Μοσέ Κατσάβ να προχωρήσει σε διάλυση του Κοινοβουλίου και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Πρόεδρος Κατσάβ συμφώνησε με την πρόταση Σιαρόν και ήδη, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές Φεβρουαρίου. Με τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο Αριέλ Σιαρόν θα παραμείνει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

    [08] ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Εκλογές διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάδειξη των 435 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας και εκλογή των κυβερνητών 36 Πολιτειών. Στην απερχόμενη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 223 έδρες έναντι 208 των Δημοκρατικών. Στη Γερουσία θα ανανεωθούν οι 34 από τις 100 έδρες. Στην παρούσα σύνθεση του Σώματος, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν από 49 έδρες. Παρά τις προσπάθειες των δύο κομμάτων όμως, η προσέλευση στις κάλπες προβλέπεται ότι θα είναι περιορισμένη.

    [09] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα ο δέκατος τρίτος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που οργανώνουν από κοινού το ΡΙΚ και ο όμιλος Λαϊκής με τη στήριξη του συγκροτήματος ο Φιλελεύθερος. Οι εισφορές έχουν ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες λίρες. Πενήντα-οκτώ περίπτερα λειτουργούν από τις έξι χθες το πρωί σε όλη την Κύπρο και δώδεκα αυτοκίνητα κουμπαράδες οργώνουν το ελεύθερο τμήμα της νήσου για εισφορές. Το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ συνεχίζει και σήμερα το ειδικό πρόγραμμά του που είναι αφιερωμένο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ειδικές εκπομπές μεταδίδουν επίσης το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου και η τηλεόραση του ΡΙΚ. Ο Φιλελεύθερος θα διαθέσει σήμερα όλες τις εισπράξεις από την κυκλοφορία του για ενίσχυση του Ραδιομαραθωνίου, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν και οι εταιρείες που συνεργάζονται με το συγκρότημά του.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους δέκα στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 5 November 2002 - 10:47:31 UTC