Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΕ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕΖΕΡ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΑΛΒΑΡΟ ΕΠΑΦΕΣ
  • [06] ΑΝΑΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
  • [07] ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΕ

    Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παραμείνουν ως έχουν σε περίπτωση που οι Δεκαπέντε αρνηθούν, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας. Ο Ερντογάν έκαμε τη δήλωση χθες βράδυ μετά το δείπνο που παρέθεσε στους πρεσβευτές των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης Ετζεβίτ, καθώς ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ είχε απειλήσει ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν οι Δεκαπέντε δεν ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕΖΕΡ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ συναντάται το πρωί με τον αρχηγό του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και νικητή των πρόσφατων γενικών εκλογών, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα του διορισμού πρωθυπουργού και του σχηματισμού κυβέρνησης. Επικρατέστερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο αναπληρωτής πρόεδρος του φιλοϊσλαμικού κόμματος Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Με βάση το σύνταγμα ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις του προέδρου Σεζέρ και ακολούθως θα τις συζητήσει με τα αρμόδια σώματα του κόμματός του. Η κεντρική επιτροπή του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άρχισε ήδη τις συζητήσεις με σκοπό τον καθορισμό ενός ή και περισσοτέρων υποψηφίων για την πρωθυπουργία. Πηγές του κόμματος ανέφεραν ότι οι εργασίες της επιτροπής ενδέχεται να ολοκληρωθούν στα τέλη της εβδομάδας. Ο διορισμός πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει μετά τις δώδεκα Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο πρόεδρος Σεζέρ θα δεχθεί τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Το κόμμα αυτό κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές και εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση με εκατόν-εβδομήντα-οκτώ βουλευτές.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί μή βιώσιμη και μή λειτουργική λύση στο Κυπριακό και ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποφασίσει με τη λογική του πιστολιού στον κρόταφο. Τη δήλωση αυτή έκαμε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο προέδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου. Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι έχει τη θέληση για επίτευξη, πρίν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσει και το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί λύση που θα παραβιάζει τις αρχές αυτές και ότι δεν μπορεί να δράσει κάτω από το κράτος ενός ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, το οποίο εξαντλείται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

    [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι διαμορφωτής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο έχει με σαφήνεια καθορίσει ως στόχους τη συνομοσπονδία και την παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αποδεικνύουν, είπε, οι νέες τοποθετήσεις Ερντογάν, αλλά και η παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις και σχολιάζοντας τις νέες τοποθετήσεις Ερντογάν περί δύο ισοτίμων κυριάρχων κρατών στην Κύπρο, ο κύριος Κουτσού επεσήμανε ότι διαψεύστηκαν όσοι προσδοκούσαν άνοδο των φιλο-ευρωπαϊστών στην εξουσία μετά τις εκλογές στην Τουρκία και επένδυαν σε μια ανύπαρκτη μεταστροφή της Αγκυρας στο Κυπριακό.

    [05] ΑΛΒΑΡΟ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Αλβαρο ντε Σότο, συνεχίζοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμο αντιπρόσωπο της Κίνας, Γουάνγκ Γίνγκ Φαν και αντιπροσώπους άλλων μονίμων μελών του Σώματος για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Κυπέ ο κύριος ντε Σότο κρατά ακόμη ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του και περιορίζεται στις επαφές του να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη προς την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την άσκηση επιρροής τους πάνω στις δύο πλευρές. Ο Αλβαρο ντε Σότο απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε αναφορικά με τις κινήσεις του, τονίζοντας και πάλιν τη σημασία της συσκότισης στην πληροφόρηση. Ο ανταποκριτής του Κυπέ μετέδωσε επίσης ότι ο κύριος ντε Σότο διάκειται ευνοϊκά στην υποβολή σχεδίου από τον Κόφι Ανάν και παρά το γεγονός ότι τον ανησυχεί η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, εκτιμά ότι οι συνθήκες στην Τουρκία ευνοούν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    [06] ΑΝΑΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη από τις δεκαέξι έως τις είκοσι-έξι Νοεμβρίου με σταθμούς στη Γιουγκοσλαβία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Στις 17 Νοεμβρίου ο κύριος Αναν θα σταθμεύσει στο Σεράγεβο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Βοσνία, στις 18 στο Κοσσυφοπέδιο και στις 19 στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους επίσημους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Η περιοδεία Αναν θα ολοκληρωθεί με επίσημη επίσκεψη στην Κροατία στις 20 Νοεμβρίου. Την επομένη θα μεταβεί στην Ολλανδία, όπου θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Tilburg. Η περιοδεία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα ολοκληρωθεί με επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία από τις είκοσι-τέσσερις έως τις είκοσι-έξι Νοεμβρίου.

    [07] ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Σε επ' αόριστο απεργία κατέρχονται από νωρίς το πρωί οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου Beau Rivage στη Λάρνακα, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή από την εταιρεία των καθυστερημένων εισφορών στα ταμεία προνοίας, υγείας, συνδρομών και ευημερίας. Οι εργαζόμενοι είναι όλοι μέλη της ΠΕΟ. Οπως δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Αντρέας Τραχανάς, επαρχιακός γραμματέας της συντεχνίας υπαλλήλων ξενοδοχείων της ΠΕΟ Λάρνακας, η εργοδοτική πλευρά επεδίωξε σήμερα και μετά την κήρυξη της απεργίας, να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων, στους οποίους παρουσίασε πρόταση, που απορρίφθηκε από τους απεργούς. Η πρόταση αφορούσε την καταβολή μικρής δόσης των καθυστερημένων εισφορών σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Αίθριος με ψηλές κυρίως νεφώσεις θα είναι οι καιρός το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 17 στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους 8 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 7 November 2002 - 11:51:42 UTC