Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [03] ΕΚΧΑΡΤ ΣΧΕΔΙΟ ΑΚΟΜΗ
  • [04] ΟΛΓΚΙΟΥΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
  • [05] ΒΟΥΛΗ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [06] ΙΡΑΚ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
  • [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [08] ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • [09] ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ
  • [10] ΕΛΛΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, για πρώτη δημοσίως, δήλωσε ότι θα προτιμούσε το οποιοδήποτε σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να υποβαλλόταν μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, για να μη αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικών συζητήσεων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως θα ήταν πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα ένα σχέδιο λύσης, μετά παρά πριν από τις εκλογές.

    Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν σε συνάντησή του με πενήντα δημοσιογράφους, από τη Βρετανία,που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού, σημείωσε ότι εκ φύσεως είναι αισιόδοξος, αλλά, πρόσθεσε, η πείρα υπαγορεύει ότι κάποτε παρά την αισιοδοξία δεν λαμβάνεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Ακολουθώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο σύμβουλός του στις συνομιλίες, γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν θεωρεί σωστή πολιτική ενέργεια την υποβολή αυτή τη στιγμή σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    Ο κύριος Μαρκίδης πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορούσαν να περιμένουν έως τις προεδρικές εκλογές, όπως ανέμεναν τη διενέργεια των εκλογών στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι τώρα καλούμαστε να διαπραγματευθούμε και να επιτύχουμε λύση μέσα σε 27 μέρες. Προειδοποίησε επίσης ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια και υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεως ότι δηλαδή το σχέδιο μπορεί να τίθεται τελεσιγραφικά, ενόψει της συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι ενήμερα για τη θέση και την επιθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    [03] ΕΚΧΑΡΤ ΣΧΕΔΙΟ ΑΚΟΜΗ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα υποβάλει στις δύο πλευρές σχέδιο λύσης.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Φρέντ Εκχαρντ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι ο Κόφι Ανάν μελετά ακόμη τις ενέργειές του.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του σχεδίου κυκλοφορεί ως άτυπο έγγραφο 156 σελίδων και δόθηκε ήδη στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός της Ρωσίας και της Κίνας.

    [04] ΟΛΓΚΙΟΥΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

    Ο Εργκιούν Ολγκιούν, σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι είναι δυνατή συμφωνία έως τις 12 Δεκεμβρίου. Αλλά, πρόσθεσε, για να βρεθεί λύση πρέπει να γίνει δεκτή η διαφορετικότητα, όπως είπε, που υπάρχει στο νησί, ότι δηλαδή υπάρχουν δύο λαοί, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και δηλώνουν, ως ταυτότητα, ότι είναι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

    Ο Ολγκιούν πρόσθεσε πως αντικειμενικός στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο, που θα αποτελείται από δύο συνιδρυτικά κράτη.

    Επίσης είπε πως η Τουρκία θέλει λύση, αλλά υπάρχουν συμφέροντά της που πρέπει να διασφαλισθούν.

    [05] ΒΟΥΛΗ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Η Βουλή τροποποίησε τη βασική νομοθεσία για τον διορισμό των διοιικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται ο διορισμός στη θέση του προέδρου, του αντιπροέδρου ή του μέλους διοικητικού συμβουλίου, προσώπου που είτε το ίδιο, είτε σύζυγός του, είτε πρώτου βαθμού συγγενείς τους, ασχολούνται επαγγελματικά ή έχουν οποιοδήποτε συμφέρον σε τομείς συναφείς με τη δραστηριότητα του οργανισμού.

    Επίσης ο πρόεδρος, ο αντιπροέδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός ημικρατικού οργανισμού υποχρεώνονται να προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για οτιδήποτε αφορά συμφέρον τους σε συναφείς με τον ημικρατικό οργανισμό δραστηριότητες.

    Η τροποποίηση έγινε με πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Λιλλήκα.

    [06] ΙΡΑΚ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, το οποίο θα αξιώνει από τη Βαγδάτη να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και θα θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού.

    [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Ενας παλαιστίνιος μέλος της οργάνωσης Αλ Φάταχ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

    Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο παλαιστίνιος ο οποίος κατεζητείτο από τις ισραηλινές αρχές για συμμετοχή σε επιθέσεις, πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να διαφύγει.

    [08] ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

    Ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης έδωσε προθεσμία έως το μεσημέρι για επίλυση του προβλήματος εννέα καρκινοπαθών, η θεραπεία των οποίων διακόπηκε ή δεν άρχισε, λόγω της βλάβης σε μηχάνημα ου γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι γίνονται επαφές με το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, για να συνεχισθεί εκεί η θεραπεία των καρκινοπαθων. Αυτό, που ζητείται, είπε, είναι η αξιοποίηση και από γιατρούς του δημοσίου των μηχανημάτων του Ογκολογικού Κέντρου.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση δεν θα διστάσει να στείλει τους ασθενείς στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού για να τύχουν της κατάλληλης θεραπείας.

    [09] ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ

    Εμβόλιο παρασκεύασαν αμερικανοί ερευνητές για την αντιμετώπιση τριών κληρονομικών μορφών καρκίνου, του μαστού, του προστάτη, και του στομάχου.

    Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι με την κατανόηση της λειτουργίας του DNA θα είναι σε θέση σε λίγα χρόνια να καταπολεμήσουν πολλές μορφές καρκίνου με γονιδιακές θεραπείες.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο θα προλαμβάνει την εξέλιξη του καρκίνου και αισιοδοξούν ότι στα επόμενα χρόνια ο συνδυασμός γονιδιακών θεραπειών και χειρουργικής θα σώζει ασθενείς από τον καρκίνο και θα αυξάνει την προσδοκία για ζωή.

    [10] ΕΛΛΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από χθες την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως την Καλαμάτα και από τη Φλώρινα έως τα Δωδεκάνησα.

    Σφοδρές καταιγίδες ενέσκηψαν σε πολλές περιοχές της Αττικής με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους, ενώ πολλές αεροπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν.

    Στη Βόρεια Ελλάδα χιονίζει.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους από όλα τα λιμάνια.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά έως ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις περισσότερες περιοχές και στα δυτικά, έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. //

    Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν βροχές σε μερικές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους δέκα στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.//

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 8 November 2002 - 14:23:49 UTC