Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
  • [03] ΜΙΧΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Σ
  • [05] ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΥΣΚΕΨΗ 12
  • [06] ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [07] ΔΡΟΜΟΣ ΚΥΒΙΔΕΣ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

    Εαν η Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η Αγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειές της για διευθέτηση του Κυπριακού και για συμφωνία στο θέμα του Ευρωστρατού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιασάρ Γιακίς. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Γιασάρ Γιακίς είπε πως η θέση των Ευρωπαίων είναι ότι μπορούν πιο εύκολα να πείσουν για τον καθορισμό ημερομηνίας στην Τουρκία, εάν γίνει από αυτήν το κατάλληλο βήμα για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ύστερα από δύο συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόκειται εντός των ημερών να ανακοινώσει ότι δεν είναι κλειστός σε διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στους χάρτες που επισυνάπτονται στο σχέδιο Ανάν, ο Γιακίς είπε ότι πρέπει να οριοθετηθούν ξανά τα σύνορα ώστε να δοθούν στην τουρκική πλευρά οι υδάτινοι πόροι αφού βρίσκονται όλοι στη περιοχή της Μόρφου.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

    Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Πορτογαλία μεταβαίνει από τη Νέα Υόρκη και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αποδυθεί σε εκστρατεία εξασφάλισης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

    [03] ΜΙΧΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα επικετρωθούν τώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή ενωση, καθώς εκ των πραγμάτων ανατρέπονται τα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας για διαπραγμάτευση του σχεδίου του για το Κυπριακό. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και κάθε ημέρα που περνά αφαιρεί τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε ότι από τουρκικής πλευράς η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, καθώς ο ένας δηλώνει ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο και ο άλλος όχι. Ο κύριος Παπαπέτρου δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού, η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η απόφαση στην Κοπεγχάγη θα είναι θετική, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι, τόνισε, θέλουν να λυθεί το Κυπριακό σε σχέση με την Κοπεγχάγη, θα πρέπει να απευθυνθούν προς την άλλη πλευρά, που αρνείται να διαπραγματευθεί.

    [04] ΜΙΧΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Σ

    Κακοήθες ψέμα χαρακτήρισε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πληροφορίες, σύμφωνα με τίς οποίες, ο ίδιος καί ο υφυπουργός παρα τω προέδρω Παντελής Κούρος είχαν δώσει το πράσινο φώς για την υποβολή εγγράφου από τον Κόφι Ανάν, πρίν από τή σύνοδο κορυφης της Κοπεγχάγης. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ότι ευνοούσε ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας πάντα ώς προϋπόθεση το σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καί το κοινοτικό κεκτημένο. Ο κύριος Παπαπέτρου διέψευσε κατηγορηματικά ότι βολιδοσκοπήθηκε από οποιονδήποτε για την κατάθεση σχεδίου και διερωτήθηκε πού στηρίζονται αυτοί οι οποίοι δημιουργούν αυτή τη φασαρία, όπως είπε.

    [05] ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΥΣΚΕΨΗ 12

    Συνέρχεται αυτή την ώρα η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει τα πορίσματα των ιατρών για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή αναμένεται και ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης για να παραδώσει στα μέλη της Συνόδου τα πορίσματα των ιατρών μεταφρασμένα στα Ελληνικά.

    Οι συνοδικοί ζήτησαν τη μετάφραση των πορισμάτων για καλύτερη κατανόηση των επιστημονικών όρων.

    Η σημερινή συνερδία θεωρείται καθοριστική, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιεράρχες πιθανόν να κηρύξουν κενό τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και να θεσουν ως τοποτηρητή τον πρώτο τη τάξει Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, ενω οι εκλογές για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου να διεξαχθούν μετά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή τις προεδρικές εκλογές.

    Ωστόσο κάποιοι απο τους Ιεράρχες υποστηρίζουν την άμεση διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών ώστε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, η Εκκλησία να εκπροσωπείται με μια ισχυρή φωνή.

    Τα ιατρικά πορίσματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αναστρέψιμο το πρόβλημα επικοινωνίας που έχει ο Μακαριώτατος, καθώς ελάχιστη βελτίωση μπορεί να σημειωθεί.

    [06] ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Ενωρίτερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν απο τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη για το σχέδιο Ανάν.

    Η συνάντηση άρχισε στις εννέα το πρωί και διήρκεσε μιαμιση ώρα.

    Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους Ιεράρχες για το περιεχόμενο του σχεδίου στο σύνολο του, το οποίο όπως είπε, λόγω της περιπλοκότητας του περιέχει κάποια σημεία για τα οποία τα μέλη της Συνόδου ζήτησαν επεξηγήσεις.

    Είπε ότι δεν συζητήθηκε ενώπιον του οτιδήποτε αναφορικά με αλλαγή της απόφασης της Συνόδου για το σχέδιο Ανάν.

    Σε ότι αφορά το κυπριακό, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι ο Ραουφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχεδιο Ανάν στο παρα πέντε.

    Κάτι τέτοιο, κατέληξε, θα αποτελούσε ριζοσπαστική αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

    [07] ΔΡΟΜΟΣ ΚΥΒΙΔΕΣ

    Κλειστός για μία ώρα παρέμεινε το πρωί ο δρομος Κυβίδων Ομόδους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συμφόρηση και μικροεπεισόδια με οδηγούς.

    Τον δρόμο απέκλεισαν γονείς και μαθητές του χωριού Αγίου Αμβροσίου οι οποίοι είχαν αλυσοδεθεί στην μέση του δρόμου.

    Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για την απόσυρση του ενός απο τα λεωφορεία που μεταφέρει μαθητές στο Γυμνάσιο Επισκοπής όπου φοιτούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα για την ασφάλεια τους.

    Υστερα απο διαβουλεύσεις και παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, ενω λειτουργός του Τμήματος Μεταφορών θα μεταβεί το απόγευμα στον Αγιο Αμβρόσιο όπου και θα συζητήσει με την κοινοτική αρχή τρόπους για επίλυση του προβλήματος.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μέχρι μέτριους βορειανατολικούς ανέμους τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία στους εικοσιένα βαθμούς στο εσωτερικό, στους εικοσιτρείς στα παράλια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους δύο με τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους εφτά στα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 25 November 2002 - 15:47:04 UTC