Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΤΡΙΤΗ
  • [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΠΡΩΙ
  • [04] ΕΚΧΑΡΤ ΝΕΟ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [06] ΝΕΑ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΧΕΙΜΩΝΑΣ

    Επιτέλους απο σήμερα χειμώνας. Βροχές χρυσάφι για τη γεωργία έπεσαν την αυγή και το πρωί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ύστερα απο μια παρατεταμένη ξηρασία. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στη Λευκωσία, σε προάστεια της πρωτεύουσας και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι βροχές στο εσωτερικό της νήσου και σε χωριά της επαρχίας Λάρνακας. Στη Λευκωσία πλημμύρισαν η Πλατεία Ελευθερίας, η περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου, η περιοχή κοντά στην Αρχιεπισκοπή και οι λεωφόροι Δημοσθένη Σεβέρη, και Γρίβα Διγενή. Στον Στρόβολο υπερχείλισε το γεφύρι Πεδιαίου επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, κοντά στην υπεραγορά Δήμος, με αποτέλσμα ο δρόμος να κλείσει για δύο περίπου ώρες. Πλημμύρισαν επίσης δρόμοι στον Αγιο Δομέτιο. Ο δρόμος Ανθούπολης - Αγίων Τριμιθιάς παρά το κέντρο PICADILY, είναι αδιάβατος και πολύ επικίνδυνος και οι οδηγοί προτρέπονται να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας -Κοκκινοτριμιθιάς. Εξάλλου γεφύρι που βρίσκεται στο δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς - Παλιομετόχου κατέστη επικίνδυνο. Επίσης ο δρόμος Αρεδιού-Παλαιχωρίου, είναι επικίνδυνος λόγω κατολισθήσεων βράχων, και οι δρόμοι Λακατάμιας- Καμπιών-Ψημολόφου-Μαχαιρά είναι πολύ ολισθηροί. Στον παλαιό δρόμο Λεμεσού-Πάφου, παρά την Πέτρα του Ρωμιού και στο δρόμο Καντού προς Κυβίδες, κοντά στο φράκτη, σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης ο δρόμος Καρβουνά -Τροόδους κοντά στο Λειβάδι του Πασιά είναι κλειστός για όλα τα οχήματα λόγω κατολισθήσεων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λευκωσία ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε διακόσιες κλήσεις με δεκαπέντε συνεργεία. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Γιώργος Χατζηγεωργίου είπε ότι για να βοηθήσουν στο έργο της παροχής βοήθειας κλήθηκαν σε υπηρεσία Πυροσβέστες, που δεν εργάζονταν, Πυροσβέστες από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό καθώς και άνδρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών. Στις πόλεις Λεμεσού και Πάφου έπεσαν μόνο ελαφρές βροχές.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΤΡΙΤΗ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζει απο τις εννέα το πρωί τη συζήτηση επί του περιεχόμενου της απάντησης που δώσει η Ελληνική κυπριακή πλευρά στη δεύτερη επιστολή Ανάν. Οπως ανέφερε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου έως τώρα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και των υπόλοιπων κομμάτων επί του σχεδίου Ανάν. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι θα απαντήσει στη δεύτερη επιστολή Ανάν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Εθνικό. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο. Εξ άλλου σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι πήρε προφορικές διευκρινήσεις για κάποια θέματα, ενώ για μερικά άλλα ζήτησε διευκρινήσεις από τον Αλβαρο Ντε Σότο. Πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστο Παναγόπουλο.

    [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΠΡΩΙ

    Εντονότατες πιέσεις ασκούνται και πρός τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πρίν από την σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου προσθέτοντας ότι χωρίς αμφιβολία η Κύπρος διέρχεται το πιο κρίσιμο δεκαήμερο στην ιστορία της μετά το 1974. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Παπαπέτρου επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει έστω καί την τελευταία ώρα, κατα την έκφρασή του, που προσφέρεται, για επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν περιορισθεί ασφυκτικά.

    [04] ΕΚΧΑΡΤ ΝΕΟ

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα αποφασίσουν πώς θα αναμορφώσουν το σχέδιο Αναν μόλις πάρουν τα ουσιαστικά σχόλια των δύο πλευρών στην Κύπρο και τα συγκρίνουν. Τη δήλωση αυτή έκαμε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Φρέντ Εκχαρτ, σχολιάζοντας τη θέση Ντενκτάς ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο πριν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο κύριος Εκχαρτ είπε ότι η ιδέα ήταν να κατατεθεί το σχέδιο και να ληφθούν οι αντιδράσεις των δύο πλευρών στο πού θα μπορούσε να αλλάξει, αν κριθεί αναγκαίο. Είπε επίσης ότι ο Αλβαρο ντε Σότο αναμένει να πάρει τα σχόλια από τις δύο πλευρές ίσως και σήμερα.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως το σημαντικό δεν είναι ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να κάμουν αλλαγές στο σχέδιο Αναν, αλλά ο τρόπος, που θα τις κάμουν και ποιά πλευρά θα ευνοούν, όπως είπε. Ο κατοχικός ηγέτης σχολίαζε τις δηλώσεις Εκχαρτ σύμφωνα με τις οποίες ο Κόφι Ανάν θα συγκρίνει τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών και θα αποφάσισει πως θα αναμορφώσει το σχέδιό του. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων τα προβλήματα για τα οποία διεξάγονταν συζητήσεις τόσα χρόνια και ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν πρέπει να πιεστούν σε μια κατάσταση που σε λίγα χρόνια θα αρχίσουν να πετάνε πέτρες, κατά την έκφρασή του, η μια στην άλλη.

    [06] ΝΕΑ

    Τα αθηναϊκά '' Νέα'' αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφο στο οποίο δεν προβλέπεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν προηγουμένως, δεν επιλυθεί το Κυπριακό, και το οποίο κυκλοφόρησε στις αντιπροσωπείες των χωρών - μελών των Δεκαπέντε στις Βρυξέλλες. Υπο τον τίτλο '' Εγγραφο- Βόμβα '' τα Νέα γράφουν ότι το έγγραφο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία διότι επί της ουσίας αγνοεί τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για παρεμπόδιση της Διεύρυνσης, εφόσον δεν ενταχθεί το Δεκέμβριο η Κύπρος. Σύμφωνα με τα '' Νέα '' το έγγραφο συνετάχθη εν όψει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη για τη Διεύρυνση και περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια-δύο για την Κύπρο και δύο για την Τουρκία.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα η οποία έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου χθες ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της Γεωργίας και απομένουν τώρα δευτερευούσης σημασίας υπολογισμοί που θα γίνουν σήμερα, ώστε να κλείσει και το κεφάλαιο του προϋπολογισμού. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Βασιλείου ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι λειτουργοί της ομάδας προυπολογισμού είχαν περιλάβει στους υπολογισμούς τους και τα κατεχόμενα. Ετσι, είπε, χρειάστηκε να ξαναγίνουν νέοι υπολογισμοί που να περιλαμβάνουν μόνο τις ελεύθερες περιοχές, όπως γινόταν σε όλα τα κεφάλαια. Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο κύριος Βασιλείου είπε ότι καταφέραμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ' όσα ζητούσαμε.

    [08] ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

    Αρχίζει στις δώδεκα και δεκαπέντε στο γήπεδο Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ο αγώνας για το Διηπειρωτικό Κύπελλο μεταξύ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης και της πρωταθλήτριας Νοτίου Αμερικής, Ολύμπια Παραγουάης. Ο αγώνας θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΔΥΟ. Θα μεταδοθεί επίσης σε μαγνητοσκόπηση, απόψε στις έντεκα και δεκαπέντε, από το ΡΙΚ ΕΝΑ.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ως νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης.

    Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα φθάσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 December 2002 - 16:27:48 UTC