Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΝΟΣ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [02] ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
  • [03] ΑΝΑΝ ΕΓΓΡΑΦΟ
  • [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΣΕΖΕΡ ΒΕΤΟ
  • [09] ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [10] ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΦΟΝΟΣ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Υπόθεση πατροκτονίας από Κύπριο φοιτητή εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θύμα είναι ο Σάββας Ιωάννου, υπάλληλος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κάτοικος Δασούπολης. Για την υπόθεση συνελήφθη ο γιος του που σπουδάζει στην Ελβετία. Σύμφωνα με μήνυμα της Ιντερπολ, ο Σάββας Ιωάννου μετέβη στη Ζυρίχη για να επισκεφθεί το γιό του. Σε κάποια στιγμή και για άγνωστο λόγο, πατέρας και γιος λογομάχησαν. Σύμφωνα με το μήνυμα, ο γιος φέρεται να ανέσυρε μαχαίρι και να μαχαίρωσε τον πατέρα του. Ο άτυχος Σάββας Ιωάννου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά του.

    [02] ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θεωρεί ότι είναι εφικτό, εάν υπάρξουν εντατικότατες διαπραγματεύσεις, έως τις 28 Φεβρουαρίου, να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να προχωρήσει στα δημοψηφίσματα που προνοούνται στο σχέδιό του και στη συνέχεια να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι θέσεις του κυρίου Ανάν περιέχονται στην επιστολή που απέστειλε στους δύο ηγέτες στην Κύπρο και στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι μετά την αποτυχία στην Κοπεγχάγη πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο άμεσο μέλλον, στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [03] ΑΝΑΝ ΕΓΓΡΑΦΟ

    Η επιστολή Ανάν συνοδεύεται από δισέλιδο έγγραφο τριών κεφαλαίων, το οποίο αναφέρεται στο σχέδιο εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο που απομένει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εργασία των ειδικών τεχνικών επιτροπών, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να ορίσει τους εκπροσώπους της. Η τουρκοκυπριακή πλευρά καλείται να ορίσει εκπροσώπους έως τις 27 Δεκεμβρίου.

    [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων με τον Νομικό Σύμβουλο του Αλβαρο Ντε Σότο. Είπ ότι σύμφωνα με πληροφορίες του στη συνάντηση θα παρίστανται οι σύμβουλοι του Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν και Μουμτάζ Σοϋζάλ. Ο κύριος Μαρκίδης, σε δηλώσεις στο Τρίτο, τόνισε ότι ενόσω ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται στην εξουσία δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Είπε ότι ο Ντενκτάς είχε πολλές ευκαιρίες να αποδεχθεί λύση πρός όφελος των τουρκοκυπρίων αλλά τις απέρριψε επειδή εμμένει στην θέση για δύο κράτη. Είπε επίσης ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζεται πιο αδιάλλακτος παρά ποτέ καί ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις τορπίλισε οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε για συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευθεί για επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να καταλήξουμε σε βιώσιμη και λειτουργική λύση θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει τη φιλοσοφία της. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστόφιας διαφώνησε με την εκτίμηση του Αλβαρο Ντε Σότο ότι υπάρχουν προβλήματα μόνο σε ένα δύο θέματα. Χαρακτήρισε αυθαίρετη τη δήλωση Ντε Σότο, προσθέτοντας πως υπάρχουν διαφωνίες σε θεμελιώδη θέματα. Εξάλλου, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητείται θέμα τρίμηνης ή τετράμηνης αναβολής των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό που να δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που βρεθούμε κοντά σε λύση το ΑΚΕΛ θα ξαναμελετήσει το θέμα.

    [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Αλέκος Μαρκίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατυπώθηκε από κάποιους εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών μέσα στον Ιανουάριο. Ο κύριος Μαρκίδης διευκρίνισε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έγκαιρα ώστε ο νέος Πρόεδρος να εγκατασταθεί την πρώτη Μαρτίου. Είπε επίσης ότι πρέπει να παρέχεται χρονικό περιθώριο στο νέο Πρόεδρο να σχηματίσει κυβέρνηση. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές πρίν από το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τον πρόεδρο ούτε του ζητήθηκε νομική συμβουλή.

    [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Συνεχίζονται οι φωνές διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα για την αδιάλλακτη στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Χθες, δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από το κτίριο της ψευδοβουλής, η οποία συζητούσε εκείνη τη στιγμή εκτάκτως τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ντενκτάς, αξιώνοντας την παραίτησή του. Ζήτησαν επίσης την άμεση υπογραφή συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, αναφέροντας πως η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για τους Τουρκοκυπρίους.

    [08] ΣΕΖΕΡ ΒΕΤΟ

    O Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ άσκησε βέτο για να παρεμποδίσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα άνοιγαν τον δρόμο στον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερντογαν να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο πρόεδρος Σεζέρ, επιστρέφοντας τις τροπολογίες στην τουρκική εθνοσυνέλευση, υπέδειξε ότι το σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί υπέρ ενός μόνο προσώπου. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει τώρα να εξετάσει κατά πόσον θα εγκρίνει εκ νέου το νόμο. Ο Πρόεδρος δεν δικαιούται να αρνηθεί να υπογράψει το Νόμο για δεύτερη φορά, αλλά έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση αναμένεται να προκαλέσει ένταση μεταξύ του Κυβερνώντος Κόμματος και των στρατιωτικών της χώρας.

    [09] ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αυξάνεται απο σήμερα η τιμή των τσιγάρων κατά δέκα σέντ το πακέτο, σύμφωνα με τροποποιητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες απο την Ολομέλεια της Βουλής. Η Βουλή ενέκρινε επίσης την αναπροσαρμογή των τιμών των καυσίμων. Από την πρώτη Ιανουαρίου η βενζίνη θα πωλείται κατά ενάμισυ σεντ περίπου πιο φθηνή και η αμόλυβδη κατά τριάμιση περίπου σεντ πιο φθηνή. Αντίθετα, το πετρέλαιο θα πωλείται ακριβότερο κατά έξι περίπου σεντ. Επίσης αυξάνεται από τις 2 Ιανουαρίου η τιμή του υγραερίου στις δύο λίρες και πενήντα σεντ τον κύλινδρο.

    [10] ΚΑΙΡΙΚΑ

    Συνεχίζεται ο άστατος καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις, που επηρεάζει απο χθες το πρωί ολόκληρη την Κύπρο. Στο Τρόοδος άρχισε νωρίς το πρωί να χιονίζει κατα διαστήματα, ενω καθόλη τη διάρκεια της νυκτας έπεφταν καταρρακτώδεις βροχές και χιονόνερο. Στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη και χαμηλή νέφωση ενω διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι ολισθηροί. Επίσης στους δρόμους Καρβουνά - Τροόδους, Προδρόμου - Τροόδους και Πλατρών - Τροόδους η μία λωρίδα κυκλοφορίας είναι κλειστή λόγω κατολισθήσεων βράχων και χώματος και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν χθες βράδυ σοβαρά προβλήματα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας και σε κεντρικούς δρόμους στην Λεμεσό. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από υποστατικά που πλημμύρισαν.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού

    Σήμερα κατα διαστήματα θα πέφτουν βροχές και χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ και στα προσήνεμα πολύ ισχυροί έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και στα προσήνεμα παράλια μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους ένδεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατρείς στα νότια και ανατολικά παράλια, στους δεκαπέντε στα δυτικά και βόρεια και στον ένα βαθμό στα ορεινά. Απόψε θα συνεχισθεί ο ίδιος καιρός, με τοπικές βροχές και χιόνια στις ημιορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 20 December 2002 - 16:53:55 UTC