Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΚΕΛ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ
  • [06] ΚΟΥΤΣΟΥ
  • [07] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ
  • [08] ΚΥΠΡΟΣ ΗΠΑ
  • [09] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑ

    Προκηρύχθηκαν σήμερα επίσημα οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου. Ο δεύτερος γύρος, εαν χρεαστεί, θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου. Με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύεται στη σημερινή έκτακτη έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας, καθορίζεται η 17η Ιανουαρίου ως ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων.

    Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Γιώργος Θεοδώρου, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, είπε ότι για πρώτη φορά η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στο Ξενοδοχείο Χίλτον. Σήμερα αναρτήθηκε και ο εκλογικός κατάλογος στα γραφεία των Επάρχων και Κοινοταρχών και θα παραμείνει αναρτημένος μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, για να γίνουν ενστάσεις, εάν υπάρχουν. Η προθεσμία για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο έληξε χθες. Οπως δήλωσε ο κύριος Θεοδώρου, το ενδιαφέρον για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο υπήρξε μειωμένο, αφού μόλις το 50% των νέων ψηφοφόρων υπέβαλε αίτηση.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα κατα ποσον θα διεκδικήσει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, κύριος Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκείνο που προβληματίζει τον πρόεδρο είναι να μην μείνουν στη μέση οι διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού. Ο κύριος Παπαπέτρου απέρριψε το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να συνεχίσει κάποιος άλλος, γιατί, όπως είπε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι χειρισμοί του Προεδρου τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Είπε ότι αυτός είναι ακόμα ένας παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να σταθμίσει ο πρόεδρος όταν θα λάβει την απόφασή του. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Τασσο Παπαδόπουλο ότι στόχος του είναι ο ενταφιασμός του σχεδίου Ανάν. Οταν από τη μιά υποστηρίζει ότι μόνο μικροαλλαγές μπορεί να γινουν επί του σχεδίου και από την άλλη ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές θα πρέπει να απορριφθεί, αυτό τί σημαίνει, διερωτήθηκε ο κυριος Παπαπέτρου. Είπε επίσης ότι στην ιστορία του Κυπριακού ο κύριος Παπαδόπουλος δεν δέχθηκε ούτε κάν να συζητήσει οποιοδήποτε σχέδιο.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΚΕΛ

    Το ΑΚΕΛ καί το Δήκο εκτιμούν ότι δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό και προχωρούν στην προεκλογική τους εκστρατεία. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι την ίδια εκτίμηση έχει εκφράσει καί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του έχει προβεί σε ανάλυση της κατάστασης και των δεδομένων και διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις. Μακάρι, είπε, να υπάρξει η ευκαιρία για βιώσιμη λύση καί το ΑΚΕΛ θα φροντίσει αυτή να αξιοποιηθεί στό έπακρο. Ο Αντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι μεταμορφώνεται συνεχώς σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε το ΑΚΕΛ καί το ΔΗΚΟ να κρίνουν αν είναι η ώρα της εκλογικής αντιπαλότητας ή ώρα της ενότητας. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θέση του κόμματός του είναι ότι επιβάλλεται η ενότητα καί ότι μέσα από το εθνικό Συμβούλιο να πρέπει επικεντρώσουν όλοι απερίσπαστοι την προσοχή τους στο εθνικό θέμα. Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ ορθή τη θέση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να αφήσει στη μέση το διάλογο. Είπε επίσης ότι το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαμόρφωση της απόφασης του προέδρου είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό και η αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ

    Επιβάλλεται να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων των πολιτικών παραγόντων, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι είναι παράδοξο και ανορθόδοξο το γεγονός ότι προκηρύσσονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές και δεν είναι ακόμα σαφές το πολιτικό τοπίο. Μιλώντας στο Τρίτο και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ο κύριος Ομήρου επεσήμανε πως για την τήρηση των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος θα πρέπει να είναι σαφές στους πολίτες ποιοί θα διεκδικήσουν τις εκλογές. Διευκρίνισε ότι το Κισός δεν βρίσκεται σε πολιτικό συνασπισμό με τον Δησύ, και με βάση τη γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί ότι δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θα προχωρήσει στις προεδρικές με τις αποφάσεις που έχει λάβει αυτόνομα και αυθύπαρκτα.

    [06] ΚΟΥΤΣΟΥ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Κουτσού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα το προεκλογικό σκηνικό, λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι να αποσυρθεί η στήριξη του Δησύ προς τον Γιαννάκη Ομήρου για να υποστηριχθεί κάποιος άλλος υποψήφιος. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Κουτσού σημείωσε ότι η σωστή λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας επιβάλλει να ξεκαθαρίσει ποιοί θα είναι υποψήφιοι ώστε να γίνει κατάθεση και των προγραμμάτων τους.

    [07] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται από τις εννέα και τριάντα και μελετά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει του νέου κύκλου επαφών που θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο Ντε Σότο. Πριν από την έναρξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας βρήκε ο Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου.

    [08] ΚΥΠΡΟΣ ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι υπάρχει η ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ. Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων αλλά και τις δηλώσεις Ερντογαν κατά της πολιτικής του Ντενκτάς, ο κύριος Μπάουτσερ είπε ότι δεν έχει να σχολιάσει κάτι γι αυτές τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Ομως τις θεωρούμε, πρόσθεσε, ως μια ευκαιρία για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [09] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ

    Θρασύτατοι διαρρήκτες ξάφρισαν κοσμηματοπωλείο τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Κακοπετριά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι μεταξύ των ωρών τρείς και πέντε τα ξημερώματα, διέρρηξαν το κοσμηματοπωλείο του Θεόδωρου Παναγιώτου 57 ετών από την Κακοπετριά και πήραν σχεδόν όλα όσα βρίσκονταν σε αυτό. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των κλαπέντων χρυσαφικών ανέρχεται στις εικοσιπέντε χιλιάδες λίρες. Κλάπησαν επίσης 600 λίρες σε μετρητά.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν μερικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στα υψηλότερα ορεινά, δυνατόν να πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά μερικώς συννεφιασμένος και δυνατόν να πέσουν τοπικές βροχές, ενώ στα υψηλότερα ορεινά θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους τέσσερις στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Saturday, 4 January 2003 - 0:37:07 UTC