Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΟΧΗ
  • [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΥΠΟΣ
  • [03] ΚΙΣΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΩΙΝΟΣ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΙΝΟΣ
  • [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [08] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΡΩΙΝΟΣ
  • [09] ΑΛΒΑΡΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
  • [10] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ
  • [11] ΚΕΝΕΝΤΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ TΡΙΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΟΧΗ

    Νέο μεγάλο συλλαλητήριο άρχισε πριν από λίγο σε κεντρική πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, εναντίον της πολιτικής Ντενκτάς και υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης της ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το συλλαλητήριο οργανώνουν η Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και οι οργανώσεις που υπέγραψαν το Κοινό Οραμα των Τουρκοκυπρίων.

    Αύριο οι υποστηρικτές του Ντενκτάς οργανώνουν δικό τους συλλαλητήριο για στήριξη της πολιτκής του.

    [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΥΠΟΣ

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος καλεί τους Τουρκοκυπρίους να παραστούν μαζικά στο συλλαλητήριο.

    Η Αφρίκα έχει τίτλο "Η ιστορία γράφεται από το λαό", και η Ορτάμ "Με ενθουσιασμό στις πλατείες".

    Η Γενί Ντουζέν γράφει: Θα είμαστε στην πλατεία, με μια φωνή, μια καρδιά - εδώ και τώρα ειρήνη".

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας επισκέπτεται τα Κατεχόμενα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ακούγονται αντίθετες φωνές. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι ένδειξη πλουραλιστικής δημοκρατίας και ευχήθηκε η λύση που θα επιτευχθεί να είναι διαρκής και να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των Τουρκοκυπρίων.

    [03] ΚΙΣΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Με πυρετώδεις προετοιμασίες το ΚιΣός συγκαλεί για αύριο, στις πέντε το απόγευμα, το έκτακτο εκλογικό συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει την υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου, στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Η απόφαση του ΚιΣός ελήφθη χθες βράδυ από το Πολιτικό Γραφείο, με δέκα ψήφους υπέρ, δύο εναντίον και έξι αποχές.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ

    Σε δήλωση, μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι η ηγεσία του ΔηΣύ έπαιξε ένα τυχοδιωκτικό παιγνίδι στον κυπριακό λαό και τους ίδιους τους οπαδούς του κόμματος.

    Τα όσα εκτυλίσσονται σήμερα, είπε, μέσα από την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, είναι και πρωτοφανή και απαράδεκτα και η πολιτική ζωή μετατρέπεται σε ένα θέατρο του παράλογου με φόντο την καρέκλα της εξουσίας.

    Ο κύριος Ομήρου ανέφερε επίσης ότι ανύπαρκτα διλήμματα απειλούν να διχάσουν το λαό και οι δίδυμες, όπως είπε, υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη και όσα ευτράπελα αποκάλυψε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτικό μας πολιτισμό.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΩΙΝΟΣ

    Σε πρωινές δηλώσεις ο Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε ότι η απόφαση να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του και να υποστηριχθεί από το ΚιΣός η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου είναι αποτέλεσμα των νέων ρεαλιστικών δεδομένων, που έχουν δημιουργηθεί.

    Ο κύριος Ομήρου κατηγόρησε τον ΔηΣύ ότι χρησιμοποιήσε την υπέρβαση ως πολιτικό τέχνασμα για εξαπάτηση του λαού, με μοναδικό στόχο την παραμονή του στην εξουσία. Με την υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη, πρόσθεσε, έχει θρυμματισθεί η επιχειρηματολογία για κρισιμότητα των στιγμών.

    Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι το ΚιΣός έχει τίς δικές του απόψεις σε ορισμένα θέματα, αλλά το μείζον σήμερα είναι να διασφαλιστεί κατα τρόπο ρεαλιστικό η ανανέωση, ο εκσυγχρονισμός, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, και πάνω από όλα η συνετή και διεκδικητική διαχείριση του πολιτικού μας προβλήματος.

    Επιλέγουμε συνειδητά, είπε, να στηρίξουμε τη συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΙΝΟΣ

    Ο γενικός γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚιΣός, προσθέτοντας ότι θα δώσει νέα δυναμική στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα δώσουν τη μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα καί θα φέρει την Αλλαγή.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν προβλέπονται ραγδαίες εξελίξεις και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε παραινέσεις, πιέσεις ακόμη και μια μορφή εκβιασμού για να κατέλθει ως υποψήφιος καί τελικά ενέδωσε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι την ανάγκη για αλλαγές σε αυτό υιοθετεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, γι αυτό καί παρά τις προτροπές μεσολαβητών καί συμβούλων του αρνήθηκε να το υπογράψει.

    [07] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΗ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔήΚο Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στα παιγνίδια που συνιστούν πολιτική αθλιότητα.

    Η έκκληση του ΔήΚο και του Ακέλ προς τον κύριο Ομήρου, είπε, απευθύνεται προς τον κάθε Κύπριο πατριώτη. Η απόφαση του ΚιΣός, πρόσθεσε, σηματοδοτεί την αφύπνιση ολόκληρου του λαού και αποτελεί ευκαιρία για εξιλέωση όποιων λαθών και αν έγιναν, για να κτισθεί η πραγματική ενότητα.

    [08] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΡΩΙΝΟΣ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα, ότι ο ΔηΣύ θα υποστήριζε τον Γλαύκο Κληρίδη, εφόσον εξήγγειλε υποψηφιότητα, είτε ήταν είτε όχι ο ίδιος υποψήφιος.

    Ο κύριος Μαρκίδης πρόσθεσε ότι ο κύριος Ομήρου με την απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει την εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου καί τον χειρισμό του κυπριακού σε καλύτερα επίπεδα για το μέλλον του τόπου.

    Ο κύριος Μαρκίδης είπε επίσης ότι όσο ο Ντενκτάς εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

    [09] ΑΛΒΑΡΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

    Ο Αλβαρο ντε Σότο είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, στο Λήδρα Πάλας, ο Αλβαρο Ντε Σότο, υποστήριξε ότι μόνο μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    Η επιλογή των ηγετών στην Κύπρο, είπε, είναι μεταξύ του σχεδίου, με κάποιες μικρές αλλαγές, και της μη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ανέφερε επίσης ότι από τις διαβουλεύσεις του στην Τουρκία και τις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα, είναι σαφές ότι και Ελλάδα και Τουρκία, υποστηρίζουν λύση στο χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί, βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Η μεγάλη ευθύνη λοιπόν, τόνισε ο κύριος Ντε Σότο, βαραίνει τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και τους ηγέτες τους.

    [10] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ

    Απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς θα διεξαχθχούν αύριο.

    Η επανάληψη των συνομιλιών, στις έντεκα το πρωί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ανακοινώθηκε ύστερα από τις επαφές του Αλβαρο Ντε Σότο.

    Οι απευθείας συνομιλίες είχαν αρχίσει με κοινή συνάντηση, πριν ένα ακριβώς χρόνο.

    [11] ΚΕΝΕΝΤΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Στη ρητή άρνηση τη αμερικανικής δικαιοσύνης προσέκρουσε, για άλλη μια φορά, αίτημα του δολοφόνου του Ρόμπερτ Κένεντι, Σιρχάν Σιρχάν, για μείωση της ποινής του.

    Ο Ρόμπερντ Κένεντι διεκδικούσε το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, έναντι του προέδρου Τζόνσον, για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1968.

    Δολοφονήθηκε από τον Σιρχάν, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου σε προεκλογική συγκέντρωση.

    Ο Σιρχάν, αραβικής καταγωγής, είχε καταδικασθεί σε θάνατο και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα κατά διαστήματα θα αναπτύσσονται νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 14 January 2003 - 20:17:43 UTC