Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
  • [03] ΓΙΑΚΙΣ
  • [04] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [05] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΝΕΟ
  • [06] ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΕΚΡΗΞΗ
  • [07] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΒΟΜΒΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα εντατικοποιηθούν αφού ο ξένος παράγοντας στοχεύει στη διατήρηση της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου. Επικαλούμενος διπλωματικές πληροφορίες ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος κλήθηκε το πρωί να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για αδιέξοδο, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να βρούν τρόπους για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά τους. Ασφαλώς, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, τα Ηνωμένα Εθνη βλέπουν πως οι μέχρι στιγμής συζητήσεις δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και άρα μελετούν διάφορους υπαλλακτικούς τρόπους για να το πετύχουν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποβολής τρίτου σχεδίου ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι εφόσον δεν είναι γνωστό τι θα περιέχει ένα τέτοιο σχέδιο, η Ελληνική κυπριακή πλευρά είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει προληπτικά γιατί ίσως να περιέχει θέματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

    Ο Ταγίπ 'Ερντογαν επανέλαβε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση και ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Σε δηλώσεις σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ο 'Ερντογαν επεσήμανε ότι πολιτική είναι να παράγεις λύσεις και όχι προβλήματα. Ο αρχηγός του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της πλατφόρμας " Αυτή η χώρα είναι δική μας " η οποία επισκέπτεται την Αγκυρα για να ενημερώσει τους Τούρκους πολιτικούς για τις θέσεις της επι του σχεδίου Αναν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    [03] ΓΙΑΚΙΣ

    Εκτός κυβέρνησης θα μείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς σε περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ταγίπ Ερντογαν. Σύμφωνα με τη Μιλιέτ ο λόγος είναι οι απόψεις που ο Γιακίς εκφράζει για τον Ντενκτάς και οι οποίες είναι τελείως αντίθετες απ' αυτές του Ερντογαν. Κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση Γκιούλ βρίσκεται στο πλευρό του Ντενκτάς ενώ ο 'Ενρτογαν τον επικρίνει ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Η Μιλιέτ γράφει επίσης ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι έχει ερωτικό δεσμό με την γραμματέα του, κάτι, που ο ίδιος διέψευσε και προσέφυγε στο δικαστήριο μετά την προβολή του θέματος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Γιακίς ζητεί αποζημιώσεις ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, ενώ στην αγωγή που κίνησε επισυνάπτει και πιστοποιητικό παρθενίας της γραμματέας του.

    [04] ΑΛΒΑΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Νέα συνάντηση είχαν το πρωί ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο αεροδρόμιο Λυεκωσίας παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο. Χθες βράδυ, ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη και ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ο κύριος ντε Σότο απάντησε ότι θα αναμένει την έκβαση των απευθείας συνομιλιών. Το αναθεωρημένο σχέδιο, είπε, είναι άλλο θέμα.

    [05] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΝΕΟ

    Το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού είναι λειτουργικό και συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λόγω του ότι καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, σε ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. Για την πιθανότητα να υπάρξει και τρίτο σχέδιο ο Τόμας Γουέστον υποστήριξε ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε αλλαγές αφού πρέπει να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, ενώ αναμένονται και τροποποιήσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

    [06] ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΕΚΡΗΞΗ

    Στο Αφγανιστάν δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί κοντά στην πόλη Κανταχάρ, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν κτύπησε σε νάρκη. Οι αρχές του Αφγανιστάν υποψιάζονται ότι η νάρκη τοποθετήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάϊντα με οδηγίες του πολέμαρχου Γκουλπουντίν Χεκματιάρ ο οποίος φέρει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγες ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Χεκματιάρ.

    [07] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Οι Ισραηλινοί που καταδίωκαν στέλεχος της Χαμάς εισήλθαν στην πόλη και περικύκλωσαν κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο οποίο είχε καταφύγει το στέλεχος της οργάνωσης. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν από όλους όσοι βρίσκονταν στο κτίριο να το εγκαταλείψουν. Οταν οι πυροσβέστες άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο το στέλεχος της Χαμάς άνοιξε πυρ εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα πυροσβέστη.

    [08] ΒΟΜΒΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Σε αυτοσχέδια βόμβα με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, οφειλόταν η έκρηξη, που σημειώθηκε σε αυτοκίνητο στις δύο, μετά τα μεσάνυκτα, στον Αγιο Παύλο στη Λευκωσία. Το αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει στον Δημήτρη Αριστείδου ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο αυτοκίνητο και έσπασαν υαλοπίνακες παρακειμένων οικιών.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις θα είναι το απόγευμα ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιανατολικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα φθάσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους επτά στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 31 January 2003 - 18:47:07 UTC