Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΚΙΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΑΣΣΟΣ
  • [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΠΑΟΥΕΛ ΙΡΑΚΙΝΑ
  • [06] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [07] ΕΜΠΑ ΕΞΩ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΓΚΙΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία δεν μπορεί να κάμει βήματα και στο Κυπριακό και στο Ιράκ τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ στον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντίκ Τσέϊνι όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα '' Χουριέτ ''. Η έντονη αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, ήταν όπως γράφει η "Χουριέτ", απάντηση στις επίσης έντονες πιέσεις, που προσπάθησε να ασκήσει ο κύριος Τσέϊνι στον Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού αντιπροέδρου. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα όταν ο Ντίκ Τσέϊνι έκαμε λόγο για την ανάγκη η Αγκυρα να κάμει βήματα για ταχεία επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός του είπε με έντονο ύφος ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα του να αποδεχθεί ταυτόχρονα τόσο τη δημιουργία μετώπου στο βόρειο Ιράκ όσο και την πραγματοποίηση βήματος στο Κυπριακό.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2003 εξέφρασε ο πρόεδρος Κληρίδης επικαλούμενος αναλύσεις σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμην του η λέσχη Λάϊονς στη Λεμεσό, είπε ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πορείας προς λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό αναμένεται να αλλάξει με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ταγίπ Ερντογαν. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως οι μοχλοί πίεσης που υπάρχουν και πιέζουν την Τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στο Κυπριακό θα κινητοποιηθούν εντός του 2003 γιατί, πρόσθεσε, η Τουρκία, αν θέλει να βαδίσει στο πρόγραμμα που της έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να πάρει ημερομηνία ένταξης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να δείξει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της, μια από τις οποίες, είναι η λύση του Κυπριακού. Σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις εφόσον υπάρξει συγκατάθεση και των δυο πλευρών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΑΣΣΟΣ

    Τριάντα-επτά πρώην υπουργοί υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές. Σε κοινή δήλωση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι τριάντα - επτά πρώην υπουργοί υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η εκλογή Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σοβαρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Οι 37 υπουργοί υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις Μακαρίου, Κυπριανού, Βασιλείου και Κληρίδη.

    [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Γνωστές είναι οι θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς για μή επιστροφή της Καρπασίας και της Μόρφου, κάποιοι όμως δεν τις έχουν προσέξει, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού. Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε κολλέγιο της Λευκωσίας, ο κύριος Κουτσού, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν ζητεί την εφαρμογή της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για την Καρπασία και ζητεί την επιστροφή της μέσω του σχεδίου Ανάν. Χαρακτήρισε επίσης την συμφωνία αυτή ως την αρχή της διζωνικότητας. Ο Νίκος Κουτσού ανέφερε πως εγείρονται πολλά ερωτηματικά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι μετά από ενδεχόμενη λύση θα επιστρέψουν 60 χιλιάδες πρόσφυγες σε διάστημα δεκαοκτώ χρόνων. Ανέφερε επίσης ότι αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δέχεται ότι στα κατεχόμενα ζούν 180 χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και 125 χιλιάδες έποικοι, οι οποίοι νομιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο.

    [05] ΠΑΟΥΕΛ ΙΡΑΚΙΝΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ παρουσιάζει το απόγευμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τις αποδείξεις που η κυβέρνηση Μπους ισχυρίζεται ότι διαθέτει για κατοχή και ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ. Ο κύριος Πάουελ θα χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από δορυφόρους και ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ ιρακινών αξιωματούχων και θα παρουσιάσει εικόνες εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι είναι κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων. Το Ιρακ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του κυρίου Πάουελ είναι ψεύτικα. Η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρχίζει στις πέντε και τριάντα ώρα Κύπρου, και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα μιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των μονίμων και αιρετών χωρών-μελών του Σώματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιρακ στα Ηνωμένα Εθνη, ύστερα από αίτημά του.

    [06] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Για πρώτη φορά η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση σε αίθουσα του Βρετανικού κοινοβουλίου. Συμμετείχαν διακόσιοι- πενήντα άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες, οι οποίοι εξέφρασαν υποστήριξη στις εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Υποσχέθηκαν επίσης να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την εξεύρεση λύσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 16 Βρετανοί βουλευτές, οι οποίοι συνέστησαν επίδειξη πνεύματος συμβιβασμού για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία έξι Εργατικών και τριών Συντηρητικών βουλευτών σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χάρη Σοφοκλείδη και τον πρόεδρο της τουρκοκυπριακής οργάνωσης '' Πλατφόρμα Ειρήνης για την Κύπρο '', Χασάν Ραίφ.

    [07] ΕΜΠΑ ΕΞΩ

    Πενήντα μαθητές που φοιτούν στην έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Εμπας Πάφου απέχουν από το πρωί από τα μαθήματά τους, με απόφαση των γονέων τους, επειδή, η δασκάλα της μιας τάξης, η οποία προήχθη σε υποδιευθύντρια, μετατέθηκε σε άλλο σχολείο και αντικαταστάθηκε από πρωτοδιόριστη εκπαιδευτικό. Ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Αντρέας Μυτιληναίος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι εξήγησε χθες σε αντιπροσωπεία των γονέων των μαθητών ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε περιπτώσεις προαγωγών και μεταθέσεων και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των προσόντων της νεοδιόριστης δασκάλας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας προς τους γονείς. Λειτουργοί του υπουργείου Παιδείας πήγαν το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο της Εμπας για διαβουλεύσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα δυτικά, ισχυροί ως μέτριοι πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη, ενώ στα νοτιοδυτικά και τα δυτικά παράλια, κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 16:29:00 UTC