Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΙΚ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΡΚΕΡ
  • [03] ΑΓΚΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ
  • [05] ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟ
  • [10] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟ
  • [11] ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΙΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προειδοποίησε ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, που να ικανοποιούν την αξίωση Ντενκτάς για επαναφορά των δικών του σκέψεων στο έγγραφο, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα το απορρίψει αμέσως. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι απο διπλωματικούς κύκλους δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα υποβάλει κάτι νέο. Μέχρι στιγμής όμως, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση απο τα Ηνωμένα Εθνη για τις προθέσεις τους. Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μεταδοθεί σήμερα στις δύο και τριάντα στο θέμα της Ημέρας στο πλαίσιο της μεσημβρινής εκπομπής Απο Μέρα σε Μέρα.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΡΚΕΡ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης είναι ενήμερος για τις επιστολές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς Αθήνα Αγκυρα για το θέμα της ασφάλειας. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας Λυν Πάρκερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ωστόσο ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν καλεί τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη, αλλά απλώς τις καλεί να αρχίσουν να συζητούν το θέμα της ασφάλειας.

    [03] ΑΓΚΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    H Αγκυρα αντικρίζει θετικά την πρόσκληση του Ανάν προς την Τουρκία και την Ελλάδα να προχωρήσουν σε συμφωνία για τα θέματα της ασφάλειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων 'Ανατολή. Το πρακτορείο επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία θα δώσει την απάντησή της στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα το συντομότερο δυνατό.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ

    Για εξήμισυ ώρες ενημέρωνε χθες την ψευδοβουλή ο Ραούφ Ντενκτάς για την πορεία των απευθείας συνομιλιών. Για να δηλώσει αμέσως μετά ότι βρήκε την απαιτούμενη υποστήριξη και ότι η πλειοψηφία είναι με το μέρος του. Ωστόσο από δηλώσεις αρχηγών των τουρκοκυπριακών κομμάτων, τις οποίες προβάλλει ο τουρκοκυπριακός τύπος, προκύπτει ακριβώς το αντίθετο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ότι ο Ντενκτάς παρακάθεται στις συνομιλίες, αλλά δεν διαπραγματεύεται, με στόχο να μην υποβληθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Χουσείν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε καμία προθυμία από τον Ντενκτάς για λύση. Ο Χασίπογλου του Κόμματος Μεταρρυθμιστικής Προόδου δήλωσε ότι τόσο από τα πρακτικά, όσο και από τις δηλώσεις Ντεντκάς, γίνεται αντιληπτό ότι μεταξύ των δύο ηγετών δεν διεξάγεται ένα πάρε-δώσε και ότι η διαδικασία στρέφεται προς την Αθήνα και την Αγκυρα.

    [05] ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

    Την ώρα που ο Ραούφ Ντενκτάς ενημέρωνε την ψευδοβουλή του, η πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" πραγματοποιούσε εκδήλωση υπέρ της λύσης και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με κύρια συνθήματα "Ντενκτάς παραιτήσου" "εδώ και τώρα θέλουμε ειρήνη, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε" οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ψευδοβουλή ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων. Από την άλλη, υποστηρικτές του Ντενκτάς, τον επισκέφθηκαν λίγο προτού μεταβεί στην ψευδοβουλή, για να του εκφράσουν την αφοσίωσή τους. Ο Ντενκτάς τους ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολλές και ότι δεν είναι η ώρα για δημοψηφίσματα. Η διεθνής κοινότητα, είπε, θέλει να κάμει περιτομή στην Κύπρο, τη στιγμή κατά την οποία αυτό που χρειάζεται για να επανενωθεί είναι ο γάμος.

    [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη η ιστορική ευκαιρία για να διασφαλισθεί συνολική, δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου και παροτρύνει τις δύο πλευρές να μην την αφήσουν να χαθεί. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέντις Μακσέιν, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη του Λονδίνου στις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες, πρόσθεσε, προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει στο νησί να ενταχθεί επανενωμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Μακσέιν υπέδειξε ότι η Βρετανία, με αποστολές του ειδικού της αντιπροσώπου λόρδου Ντέηβιντ Χάνεη, διατηρεί τακτικές επαφές με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και με την Αγκυρα, για διευθέτηση του Κυπριακού.

    [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφαλίζει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 48% έναντι 39% του Γλαύκου Κληρίδη, σύμφωνα με παγκύπρια δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες βράδυ η τηλεόραση του Ρικ. Δεκατρία τοις εκατό παρουσιάστηκαν αναποφάσιστοι, ή έριξαν λευκό ή άκυρο. Με αντίπαλο τον Αλέκο Μαρκίδη, στο δεύτερο γύρο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφαλίζει και πάλι 48%, και ο κύριος Μαρκίδης 36%. Δεκαέξι τοις εκατό παρουσιάστηκαν αναποφάσιστοι ή έριψαν λευκό και άκυρο ή είπαν ότι δεν γνωρίζουν. Στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος προηγείται με 43,9% και ακολουθούν οι Γλαύκος Κληρίδης με 31,5%, ο Αλέκος Μαρκίδης με 9,2% και ο Νίκος Κουτσού με 2,9% και άλλοι, 2%. Δέκα τοις εκατό δεν απάντησαν ή έρριψαν λευκό ή άκυρο ή ήταν αναποφάσιστοι.

    [08] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟ

    Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα σωστά καί αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα θα τα δώσει η κάλπη. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το ποσοστό του Τάσσου Παπαδόπουλου παραμένει στάσιμο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη μεγάλη δημοσκόπηση της κάλπης νικητής θα είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης. Πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί η προσοχή για εξαγωγή συμπερασμάτων.

    [09] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι από τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου ακολουθεί σταθερή ανοδική πορεία, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το ποσοστό συσπείρωσης του κόμματός του θα ανέβει σε αρκετά ψηλά επίπεδα καί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε τελικά εκλογές ενός γύρου.

    [10] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟ

    Ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου Αλέκου Μαρκίδη, Πρόδρομος Προδρόμου, απέδωσε τη μείωση του ποσοστού του κυρίου Μαρκίδη στη μεγάλη πίεση, όπως είπε, των κομματικών μηχανισμών. Σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Προδρόμου χαρακτήρισε σημαντικό το ποσοστό που συγκεντρώνει ο κύριος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι οι οποίοι προτίθενται να του εμπιστεθούν την ψήφο τους. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει τελικά ο Αλέκος Μαρκίδης θα εκπλήξει αρκετούς.

    [11] ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Στράτος Παναγίδης ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των ποσοστών του Προέδρου του κόμματος, υποψηφίου για την προεδρία Νίκου Κουτσού. Είπε επίσης ότι αυτό αποτελεί δικαίωση και επιβεβαίωση των θέσεων του κόμματος καί της αξιοπιστίας του υποψηφίου του καί εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί έως νότιοι ισχυροί, πέντε μποφόρ και τοπικά πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και τοπικά πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία, στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υψηλότερες ορεινές περιοχές αναμένεται να χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί, έως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης έως πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους μηδέν στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 7 February 2003 - 16:13:36 UTC