Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΤΑΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΛΒΑΡΟ
  • [04] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΥΠΕΡ ΤΑΣΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΡΙΚ
  • [07] ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [08] ΡΙΚΚΟΣ-ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [09] ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΧΙ
  • [10] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη χθες ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας ποσοστό πενήντα ένα, κόμμα πενήντα ένα τοις εκατόν των ψήφων. Η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε ψες στο στάδιο Ελευθερία, από το Γενικό Εφορο Προεδρικής Εκλογής Κυριάκο Τριανταφυλλίδη. Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του θα γίνει σε ειδική συνεδρία της Βουλής την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις τέσσερις το απόγευμα. Ο Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι γίνονται ήδη οι διευθετήσεις ώστε την ημερομηνία αυτή να είναι όλα έτοιμα για τη διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο θέμα της έδρας που κενούται με την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι διαδικασία αναπλήρωσης θα γίνει μετα τις 28 του μήνα, αφού ακολουθηθεί η διαδικασία που προνοείται από τη νομοθεσία. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί καί σε περίπτωση που κενωθούν κι άλλες εδρες. Οι εργασίες της Βουλής θα αρχίσουν κανονικά στις έξι Μαρτίου.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Την επιθυμία του όπως ο Γλαύκος Κληρίδης παραμείνει στο Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε και σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόθεσή του είναι να αξιοποιηθεί η γνώση, η πείρα και τα όσα έχει κάμει ο κύριος Κληρίδης στις συνομιλίες. Υπάρχει λόγος, τόνισε, να δείξουμε ότι εμείς συνεχίζουμε χωρίς διακοπή τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού. Γι αυτό, όπως είπε, έχει ζητήσει από τον κύριο Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό. Σε ερώτηση αν θα συνεχίσει αυτός τις διαβουλεύσεις, είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση με τον κύριο Ντε Σότο. Πρόσθεσε ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια να αποφασίσει ποιός μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, και ο κύριος Κληρίδης, όπως είπε, δεν θα αρνηθεί να προσφέρει. Θέματα πρωτοκόλλου και πρωτοκαθεδρίας, τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, δεν με αφορούν και δεν τα λαμβάνω υπόψη. Εξάλλου, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η διαπραγματευτική ομάδα έχει ήδη σχηματισθεί αλλά δεν έχει ακόμα οριστεί πότε θα αρχίσει εργασία. Ο κύριος Παπαδόπουλος απέφυγε να ανακοινώσει τα ονόματα των μελών της. Ερωτηθείς κατα πόσο θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι χθές ο κύριος Ντε Σότο του είχε διαβιβάσει ότι ο κύριος Ανάν θέλει να τον συναντήσει, αλλά αυτό, πρόσθεσε, θα αποφασιστεί αργότερα.

    [03] ΤΑΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΛΒΑΡΟ

    Ο κύριος Παπαδόπουλος συναντήθηκε εξάλλου στις έντεκα με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Αλβαρο ντε Σότο. Ενωρίτερα ο κύριος Ντε Σότο έγινε δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο Περουβιανός διπλωμάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κύριο Κληρίδη ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, ο κύριος Ντε Σότο απέφυγε να πει ο,τιδήποτε, λέγοντας ότι θα προβεί σε δηλώσεις αργότερα. Ο Αλβαρο Ντε Σότο μεταβαίνει αργότερα σήμερα στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς δεν πραγματοποιήθηκε.

    [04] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Η αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί, διαβεβαίωσε το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος. Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι συμβολικό το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση που είχε μετά την εκλογή του ήταν με τον Ελληνα Πρεσβευτή και δείχνει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί. Ο κύριος Παναγόπουλος δήλωσε ότι κοινή πολιτική βούληση τόσο του νέου Προέδρου όσο και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας είναι να εργαστούν ώστε να διευθετηθεί σύντομα μια συνάντηση του κυρίου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, όπως είπε, μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [05] ΥΠΕΡ ΤΑΣΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Οι ηγέτες των Κομμάτων και Κινήσεων που υποστήριξαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις εκλογές πραγματοποίησαν το πρωί σύσκεψη, υπό τον εκλελεγμένος Πρόεδρο. Ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των συνεργαζομένων Κομμάτων και Κινήσεων, ώστε η ενότητα που επιδείχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να συνεχισθεί. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι υπάρχει τώρα μια ισχυρή λαϊκή εντολή και το καθήκον όλων είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, σε συμπόρευση με την Ελλάδα αλλά και με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για μια καινούργια εποχή.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΡΙΚ

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη, μετά την εκλογή του, στο ΡΙΚ στις δύο και τριάντα μετά το μεσημέρι. Η συνέντευξη θα δοθεί στο Θέμα της Ημέρας, με τον Λουκά Φουρλά, στο πλαίσιο της ενημερωτικής τηλεοπτικής εκπομπής Από Μέρα Σε Μέρα.

    [07] ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων συνέρχεται στις έξι το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Χθες βράδυ ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα προτείνει στα αρμόδια όργανα του Κόμματος τη διαγραφή των Δημήτρη Συλλούρη, Πρόδρομου Προδρόμου, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ελένης Βραχίμη και Σοφοκλή Χατζηγιάννη, που είχαν πρωτοστατήσει στην προεκλογική εκστρατεία του Αλέκου Μαρκίδη. Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι τα πέντε αυτά στελέχη, με τη συμπεριφορά τους κατόρθωσαν να διασύρουν μια προσωπικότητα του κύρους του Γλαύκου Κληρίδη. Αυτή η συμπεριφορά, πρόσθεσε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

    [08] ΡΙΚΚΟΣ-ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Εντονα αντέδρασε στην απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να εισηγηθεί διαγραφές στελεχών ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι αιτία για την εκλογική ήττα ήταν οι λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από το κόμμα καί κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δησύ για μετακύληση ευθυνών. Εξ άλλου ο βουλευτής Αντώνης Καρράς τάχθηκε εναντίον των διαγραφών, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος. Είπε επίσης ότι σε μιά σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία μετα από μια εκλογική αποτυχία ο πρόεδρος του Κόμματος θέτει την παραίτησή του στη διάθεση των μελών. Δριμεία επίθεση εναντίον του Νίκου Αναστασάδη εξαπέλυσε το μέλος του πολιτικού γραφείου του Δησύ Σοφοκλής Χατζηγιάνης, ο οποίος κατηγόρησε τον κύριο Αναστασιάδη ότι με διάφορες μεθοδεύσεις απέκλεισε άλλους υποψηφίους, όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης καί ο Αλέκος Μαρκίδης. Τον κατηγόρησε επίσης για μετακύληση ευθυνών τη στιγμή που, όπως είπε, το κόμμα χρειάζεται την ενότητα και τη συναίνεση.

    [09] ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΧΙ

    Την αντίθεσή του στις διαγραφές εξέφρασε ο βουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοφόρου χαρακτήρισε βεβιασμένη την ενέργεια του προέδρου του κόμματος καί πρόσθεσε ότι ο συναγερμικός κόσμος ανέμενε μήνυμα ενότητας και όχι εξαγγελία διαγραφών. Είπε επίσης όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την εκλογική ήττα, και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Αντίθετα ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου επέκρινε τα στελέχη τα οποία υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μαρκίδη καί υπεραμύνθηκε της απόφασης του προέδρου του κόμματος. Διευκρίνησε επίσης ότι δεν πρόκειται για διαγραφή αλλά για εισήγηση η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του πολιτικού γραφείου.

    [10] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα σχολιάσει σήμερα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος θα ενεργήσει εποικοδομητικά στο θέμα της λύσης του κυπριακού γιατί υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα αποτελέσμτα αφορούν περισσότερο τους Ελληνοκυπρίους και ότι δεν ελπίζει ότι θα αλλάξουν πολλά στο σχέδιο Ανάν. Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσείν Αγκολεμλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους πέντε στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να φέρουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους τρείς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 17 February 2003 - 22:05:19 UTC