Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ 1200
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΧΕΔΙΟ
  • [06] ΠΑΟΥΕΛ ΑΝΑΝ
  • [07] ΤΑΣΣΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
  • [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΡΧΙΕΠ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΝΑΝ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ραούφ Ντενκτάς έχουν αποδεχθεί πρόσκλησή του να μεταβούν στη Χάγη στις δέκα Μαρτίου για να δώσουν οριστική απάντηση στο θέμα της διεξαγωγής ή όχι χωριστών δημοψηφισμάτων στο τέλος Μαρτίου αναφορικά με την έγκριση ή μη του τρίτου σχεδίου για λύση του Κυπριακού. Ο κύριος Αναν έκαμε την ανακοίνωση το πρωί μετά το τέλος της κοινής συνάντησής του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι έως τη συνάντηση της Χάγης οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαβουλεύσεις με στόχο οι δύο πλευρές να του δώσουν την οριστική τους απάντηση. Χαρακτήρισε επίσης εποικοδομητική τη συζήτηση που διεξήχθη στην πρωινή κοινή συνάντηση.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ 1200

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι έως το ορόσημο της δεκάτης Μαρτίου, η ελληνική κυπριακή πλευρά θα εξετάσει το έγγραφο Ανάν, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε, είπε, να έχουμε ξεκάθαρη ιδέα του τί θέλουμε.

    Σε δηλώσεις στο Πολιτικό του Γραφείο όπου επέστρεψε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Κόφι Ανάν περιμένει να λάβει θετική απάντηση στις δέκα Μαρτίου, αλλά, τόνισε, είναι σαφές ότι μπορούμε να του πούμε ναι ή όχι.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι έως το ορόσημο της δεκάτης Μαρτίου, η ελληνική κυπριακή πλευρά θα εξετάσει το έγγραφο Ανάν, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε, είπε, να έχουμε ξεκάθαρη ιδέα του τί θέλουμε.

    Σε δηλώσεις στο Πολιτικό του Γραφείο, όπου επέστρεψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Κόφι Ανάν περιμένει να λάβει απάντηση στις δέκα Μαρτίου, αλλά, τόνισε, είναι σαφές ότι μπορούμε να του πούμε ναι ή όχι.

    Ερωτηθείς εάν το σημερινό ναι αποτελεί το μισό βήμα και για το ναι στις 10 Μαρτίου, στη Χάγη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι είναι απλώς συμφωνία για συνάντηση με τον Κόφι Ανάν.

    Διευκρίνισε, ακόμη, ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί νέες συναντήσεις μεταξύ του ιδίου και του Ραούφ Ντενκτάς. Εναπόκειται στις δυο πλευρές να το ζητήσουν, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι οι συναντήσεις θα είναι υπό την αιγίδα του Αλβαρο ντε Σότο και μπορεί να είναι είτε κοινές είτε χωριστές.

    Ερωτηθείς εάν ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θέμα δικού του προδημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε ότι ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι το μελετά και ότι χρειάζεται νόμο από τη λεγόμενη Βουλή του, προηγουμένως.

    Ωστόσο, δεν έλαβε καμμιά ανταπόκριση από τον Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε, τέλος ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε στα δύο μέρη ότι θέλει να ολοκληρώσουν πριν τη δεκάτη Μαρτίου όλες τις εσωτερικές διαδικασίες.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συμφωνήθηκε όπως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ίδιος μεταβούν στη Χάγη στις δέκα Μαρτίου για να πουν αν αποδέχονται τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων ή όχι και να εξηγήσουν την όποια απάντησή τους. Πρόσθεσε παράλληλα ότι όλα τα ζητήματα χρειάζεται να τα συζητήσει με την Τουρκία, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο ίδιος θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο Ανάν.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΧΕΔΙΟ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν ούτε να λάβει απόφαση για δημοψήφισμα στα κατεχόμενα στις 30 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης ότι για το σχέδιο Ανάν πρέπει πρώτα να λάβει απόφαση η ψευδοβουλή ενώ σε ότι αφορά το δημοψήφισμα θα το συζητήσει με την Αγκυρα. Μιλώντας στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε παράλληλα ότι η προσφυγή σε δημοψηφίσματα αποτελεί τέχνασμα προκειμένου να αναγκασθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν. Είπε ακόμα ότι θα ενημερώσει σήμερα τον Γενικό Γραμματέα για τις προθέσεις του.

    [06] ΠΑΟΥΕΛ ΑΝΑΝ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν τρόπους προκειμένου να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις θέσεις τους ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Η αμερικανική κυβέρνηση, είπε, είναι έτοιμη να να βοηθήσει τις προσεχείς ημέρες σε οτιδήποτε προκύψει. Ο κύριος Πάουελ ανέφερε ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές που διεξάγει στην Κύπρο. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ύστερα από συνομιλίες στην Ουάσιγκτων, ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι επανέλαβε στον Κόφι Ανάν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του για λύση του Κυπριακού.

    [07] ΤΑΣΣΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

    Πραγματοποιείται στις τέσσερις το απόγευμα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δώσει διαβεβαίωση πίστης και σεβασμού στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα προσφωνήσει τη Βουλή. Μετά τα συγχαρητήρια του προέδρου της Βουλής και των βουλευτών, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα του παραδώσει την εξουσία. Η Τηλεόραση του ΡΙΚ, το Πρώτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα και το Τρίτο, θα συνδεθούν με τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο, για απευθείας μεταδόσεις.

    [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΡΧΙΕΠ

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πήγε το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και αποχαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη συνεργασία που είχαν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, πράγμα το οποίο έπραξε, όπως είπε, από την πλευρά του και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Κληρίδης είπε πως φιλοσοφία του ήταν ότι η Πολιτεία δεν αναμειγνύεται στα θέματα της Εκκλησίας, αλλά τη βοηθά. Ανέφερε ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος φαινόταν σήμερα καλύτερα από άλλες φορές που τον επισκέφθηκε.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις, θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κατευθύνσεις, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν στα υψηλότερα ορεινά. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και δεκαπέντε εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους ένα μέτρο.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 28 February 2003 - 13:17:57 UTC