Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΑΣΣΟΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΩ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
  • [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΧΕΔΙΟ
  • [07] ΑΝΑΝ ΧΑΓΗ ΑΛΒΑΡΟ
  • [08] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
  • [09] ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΗΔΕΙΑ
  • [10] ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΑΣΣΟΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ

    Συνέρχεται αύριο Σάββατο το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν και στη τακτική και τη στρατηγική, ενόψει της συνάντησης στη Χάγη, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, όπου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, θα ζητήσει την υπογραφή των δύο πλευρών για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του, στις 30 Μαρτίου.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΩ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εμμονή του σε διαβουλεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, σε μια ακόμη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι πρόνοιές του. Η απάντησή μας στη Χάγη, είπε, θα είναι ξεκάθαρη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μονολεκτική. Ξεκάθαρη, πρόσθεσε, μπορεί να είναι και μια απάντηση με θέσεις και απόψεις.

    Σε δηλώσεις κατά την επάνοδό του χθες βράδυ από την Αθήνα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι πιθανές επιλογές, ενόψει της συνάντησης στη Χάγη, τη Δευτέρα.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, εξέφρασε την άποψη ότι στη Χάγη τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν θα κληθούν να εκφραστούν μονολεκτικά, αλλά θα υπάρξει συζήτηση, η οποία, είπε, είναι απαραίτητη για κάθε λύση προβλήματος.

    Η ελληνική πλευρά, είπε, μεταβαίνει στη Χάγη για συζήτηση και όχι για μονολεκτική απάντηση.

    Ο κύριος Σημίτης επανέλαβε ότι το Κυπριακό παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα, που θα συνεχίσει να εργάζεται με σύμπνοια και συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει την πλήρη συμπαράσταση της Αθήνας για την ευόδωση των στόχων του κυπριακού λαού, που είναι και στόχοι της Ελλάδας.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η προσέγγιση της Αγκυρας προς την Ευρώπη περνά από την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στην Κύπρο.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

    Η Τουρκία θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται πολύ μακριά από τις προσδοκίες της.

    Αυτή η λακωνική, αλλά εύγλωττη δήλωση, έγινε από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας, ύστερα από σύσκεψη, με συμμετοχή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Οζκιόκ και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι εξαρτάται από τη συνταγματική και δημοκρατική δομή των δύο πλευρών στην Κύπρο κατά πόσο θα αποδεχθούν να υποβάλουν σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν στην παρούσα του μορφή.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Κόφι Ανάν έχει δεχθεί να κάμει έως τις 25 Μαρτίου τις αλλαγές στο σχέδιό του, που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, σε διακήρυξη μετά τη χθεσινή ομιλία του Ντενκτάς ενώπιόν της, εκφράζει υποστήριξη στο ψευδοκράτος για εξεύρεση λύσης, που να βασίζεται στο ισότιμο καθεστώς και την ισότητα των πλευρών.

    Η τουρκική εθνοσυνέλευση επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο και προσθέτει ότι απορρίπτει προσπάθειες για να παρουσιαστεί η επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Προσφωνώντας την εθνοσυνέλευση, ο Ντενκτάς, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, είπε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κόφι Ανάν και θα μεταβεί στη Χάγη, αλλά για να ζητήσει μεγάλες αλλαγές στο σχέδιό του, το οποίο χαρακτήρισε μη ισορροπημένο και άδικο.

    [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΧΕΔΙΟ

    Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Σεζέρ, δήλωσε πως δεν είχε υπόψη το τρίτο σχέδιο του Κόφι Ανάν, όταν ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε την Αγκυρα.

    Οταν έλαβε το σχέδιο, είπε, είδε ότι περιλαμβάνει ορισμένα σοβαρά αρνητικά στοιχεία.

    Ο Ερντογαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, δήλωσε πως αυτά τα ''αρνητικά στοιχεία'' πρέπει να συζητηθούν και να ξεπεραστούν, και αν αυτό γίνει μπορούν να σημειωθούν βήματα προς λύση.

    [07] ΑΝΑΝ ΧΑΓΗ ΑΛΒΑΡΟ

    Στη Νέα Υόρκη, νέα γραπτή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρει πως αν το αποτέλεσμα στη Χάγη είναι θετικό, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, θα μπορούν, εφόσον υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, να προβούν σε περαιτέρω βελτιώσεις επί του σχεδίου Ανάν, έως τις 25 Μαρτίου.

    Στη Λευκωσία, ο Αλβαρο Ντε Σότο σε κοινή συνέντευξη στην Τηλεόραση του ΡΙΚ και σε τουρκικό ιδιωτικό Κανάλι, είπε ότι η δεκάτη Μαρτίου έχει 24 ώρες, και δεν χρειάζονται 24 ώρες για τις υπογραφές.

    Επίσης είπε ότι ο Κόφι Ανάν ελπίζει και αναμένει ότι οι δύο ηγέτες θα πουν το ΝΑΙ, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα θέσουν τις υπογραφές τους, σημαίνει ότι αποδέχονται το σχέδιο στο σύνολό του.

    [08] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

    Αμεση παγοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών, που αφορούν προσλήψεις, προαγωγές, διορισμούς, αγορές ή και άλλες αποφάσεις ζητεί με την επιστολή του απέστειλε προς τις Κυπριακές Αερογραμμές ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης, σε πρωινές δηλώσεις στο ΡΙΚ, είπε ότι η παγοποίηση θα ισχύει ωσότου επανεξεταστεί η πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο κύριος Λοϊζίδης είπε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών, γιατί όπως υποστήριξε, αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η υπόδειξή του, στην ουσία θα συνιστά καθήλωση της εταιρείας.

    Είπε επίσης ότι κατά νόμον υπεύθυνο για τη διεύθυνση της εταιρείας είναι το διοικητικό συμβούλιο και η όποια συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, πρέπει να είναι σε αυτά τα πλαίσια.

    [09] ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΗΔΕΙΑ

    Τελείται σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, η κηδεία του Μόδεστου Σαμάρα, τέως λυκειάρχη από το Λιοπέτρι, που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 71 ετών.

    Της κηδείας θα προστεί ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Ο Μόδεστος Σαμάρας διετέλεσε γυμνασιάρχης στην Αμμόχωστο και μετά την τουρκική εισβολή εργάστηκε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας έως και την αφυπηρέτησή του.

    Ηταν αδερφός του ήρωα Χρίστου και του μάρτυρα Ηλία Σαμάρα.

    Ανέπτυξε και ο ίδιος πλούσια δράση στον απελευθερωτικό αγώνα.

    [10] ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Οι συνεχείς βροχές επέφεραν υπερχείλιση χειμάρων με αποτέλεσμα πολλά γεφύρια να καλυφθούν από τα νερά ποταμών και να κλείσουν για την τροχαία κίνηση.

    Κλειστά είναι τα γεφύρια στις οδούς Πλαστήρα και Μαχαιρά στο Δάλι, το γεφύρι στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου και τα γεφύρια στις οδούς Φινοπούλου και Ελευθερίας στη Δευτερά και το Πέρα Χωριό, καθώς και της Αγίας Μαρίνας στην οδό Αλεξανδρουπόλεως στο Στρόβολο.

    Η αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μη απομακρύνουν τις προειδοποιητικές σημάνσεις της τροχαίας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανό να πέσουν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους επτά στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθούν αραιές νεφώσεις.

    Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, στους δέκα στα δυτικά και νότια και στους δύο βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. //

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 60 εκατοστά και στην πλατεία του Τροόδους 50.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 7 March 2003 - 20:32:05 UTC