Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΕΛΛΑΣ ΧΑΓΗ
  • [04] ΧΑΝΕΗ ΧΑΓΗ
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΓΗ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [07] ΛΑΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦ
  • [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [09] ΠΟΔΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΝΑΝ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το πρωί την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης για το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το σχέδιό του παραμένει στο τραπέζι και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να βοηθήσει στην προώθηση λυσης εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει σαφής και ρεαλιστική προοπτική για οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων, με την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε γραπτή δήλωση που διάβασε ο Αλβαρο ντε Σότο, με την οποία επεξηγεί πώς ναυάγησαν οι συνομιλίες, ο Γενικός Γραμματέας επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Ραούφ Ντενκτάς. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναφέρει στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας, επέδειξε ετοιμότητα να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπό την προϋπόθεση ότι ο κυπριακός λαός θα γνώριζε τί θα ψήφιζε, γι αυτό ζήτησε τη συμπλήρωση των κενών που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν, τα οποία αφορούσαν τη νομοθεσία του ομόσπονδου κράτους, αλλά και τα συντάγματα των συνιστώντων κρατών. Αντιθέτως ο Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρεται στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, είπε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να συμφωνήσει για το δημοψήφισμα, προβάλλοντας θεμελιώδεις αντιρρήσεις επί βασικών προνοιών του εγγράφου.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τη λύπη και την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη. ''Ο γενικός γραμματέας, είπε, υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη. Η απάντησή μας, πρόσθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος, ήταν ''ναι'' στο να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, αρκεί να επραγματοποιούντο κάποιες αλλαγές. Είπε επίσης ότι, παρά το πισωγύρισμα που συνεπάγεται η σημερινή αποτυχία, σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. "Θέλω να εκφράσω προς τον τουρκοκυπριακό λαό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ευχή πολύ σύντομα να επικρατήσουν εποικοδομητικές σκέψεις για την προοπτική του Κυπριακού''.

    [03] ΕΛΛΑΣ ΧΑΓΗ

    Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο στη Χάγη φέρουν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία, αφού η δυναμική για λύση του Κυπριακού παραμένει. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα υπήρξαν άτεγκτοι, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε εποικοδομητικό πνεύμα για τη λύση, κάτι που διαφάνηκε και από τη δήλωση του Κόφι Ανάν. Αυτός που είπε ΟΧΙ, τόνισε ο κύριος Μπεγλίτης, είναι ο Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] ΧΑΝΕΗ ΧΑΓΗ

    Ο λόρδος Ντέηβιντ Χάνεη επέρριψε ευθέως στο Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης. Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ρώυτερ, ο λόρδος Χάνεη εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή, αλλά, είπε, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν άφησε άλλη επιλογή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΓΗ

    Η Αγκυρα εκτιμά ότι παρά το ναυάγιο της Χάγης, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού θα συνεχισθούν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να αναζητεί μία λύση. Ο Γενικός Γραμματέας, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στη Χάγη δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά δεν έκλεισε εντελώς τις πόρτες και οι προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα συνεχισθούν.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού βρίσκονται στο τέλος του δρόμου, επειδή οι τροποποιήσεις που πρότεινε η τουρκική πλευρά δεν έγιναν αποδεκτές. Δήλωσε εξάλλου σαφώς ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στη Χάγη δεν είναι αντίθετο με τις επιθυμίες και τα συμφέροντα, όπως είπε, των Τουρκοκυπρίων. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το τελευταίο σχέδιο του Κόφι Ανάν, δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, γιατί, όπως είπε, θα μετακινηθούν 100 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, ενώ από την άλλη η διζωνικότητα δεν θα είναι ικανοποιητική γιατί 60 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι θα διαμένουν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης, γιατί έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών δυσκολίες σχετικά με τις εγγυήσεις, με το να ζητεί τη διασφάλισή τους πριν από το δημοψήφισμα.

    [07] ΛΑΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦ

    Στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση αποφάσισε να απέχει από τις συνεδριάσεις της ψευδοβουλής μέχρι την 30η Μαρτίου, οπότε θα προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν προχθές τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, μετα την σκόπιμη αποχή των φιλοντενκτασικών ψευδοβουλευτών από τις συνεδριάσεις, για να μην είναι δυνατή η λήψη απόφασης για το δημοψήφισμα. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης αποφάσισαν να συμμετέχουν μόνο σε συνεδριάσεις που θα αφορούν το Κυπριακό. Οπως γράφουν οι εφημερίδες, μετά την απόφαση, διαδηλωτές υποδέχθηκαν σαν ήρωες τους δύο ηγέτες των δύο κομμάτων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και Χουσεϊν Αγκολεμλί, οι οποίοι επανέλαβαν ότι οι τουρκοκύπριοι προ πολλού έχουν διαγράψει τον Ντενκτάς και ότι με το δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για λύση. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το λαϊκό δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου, σε πολλά σπίτια έχουν αναρτηθεί πανό με τη φράση: "οι ένοικοι του σπιτιού αυτού λένε "ναι" στο δημοψήφισμα.Εσείς;"

    [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Αγνωστοι έβαλαν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες σε γραφείο σχολής οδηγών, σε ισόγειο πολυκατοικίας στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας.

    Η φωτιά, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, έγινε αντιληπτή στις τέσσερις το πρωί από ένοικο της πολυκατοικίας. Η Αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό καθώς στη περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά πετρελαίου.

    [09] ΠΟΔΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Με τον αγώνα Ομόνοιας-Διγενή Μόρφου στο ΓΣΠ, ανοίγει σήμερα η αυλαία της πέμπτης αγωνιστικής των ομίλων του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου. Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα, που αρχίζει στις επτά το βράδυ, θα μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [10] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ

    Τέσσερις αγώνες διεξάγονται απόψε για την προτελευταία αγωνιστική της δεύτερης φάσης των ομίλων του Τσιάμπιονς Ληγκ. Το ΡΙΚ ΕΝΑ θα μεταδώσει απευθείας από το Λονδίνο τη συνάντηση Αρσεναλ-Ρόμα, η οποία αρχίζει στις εννέα και 45. Γύρω στα μεσάνυχτα, θα προβληθούν, επίσης από το ΡΙΚ ΕΝΑ, στιγμιότυπα από τους άλλους τρεις αποψινούς αγώνες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα πέσουν τοπικές βροχές, που σε μερικές περιοχές, δυνατόν να συνοδεύονται από βροντές. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να πέσουν λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους επτά στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές, που σε μερικές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από βροντές. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσουν χιόνια.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 40 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 30.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2003 - 20:30:02 UTC