Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ
  • [02] Σ ΑΡΑΒΙΑ ΕΞΟΡΙΑ
  • [03] ΙΡΑΚ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΙΡΑΚ
  • [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [06] ΚΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [07] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΜΕΤΡΑ
  • [08] ΝΕΟ ΙΡΑΚ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ

    Μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επιδρομή σχεδιάζουν να εξαπολύσουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, μόλις δοθεί η εντολή για έναρξη του πολέμου. Το τελεσίγραφο Μπους προς τον Σάνταμ Χουσέιν λήγει αύριο στις τρεις τα ξημερώματα. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα βομβαρδίζουν με αγριότητα για δύο ημέρες στρατιωτικούς στόχους, ώστε οποιαδήποτε αντίδραση από τις ιρακινές δυνάμεις να καταστεί αδύνατη. Θα πρόκειται, είπαν, για μια επιδρομή που θα συγκλονίσει τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τί τους κτύπησε. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, βασική ιδέα είναι να πεισθεί ο εχθρός ότι έχει ηττηθεί, προτού καν τα στρατεύματα εισβάλουν στο ιρακινό έδαφος. Ο αντιπτέραρχος Τόμας Μακέρνη δήλωσε ότι θα πρόκειται για τη μαζικότερη επιδρομή στην ιστορία των πολέμων, στη διάρκεια της οποίας θα πληγούν ταυτόχρονα και με ακρίβεια τα παλάτια του Σάνταμ Χουσέιν, η προεδρική φρουρά, όπλα μαζικής καταστροφής, η αεράμυνα και άλλες στρατιωτικές μονάδες.

    [02] Σ ΑΡΑΒΙΑ ΕΞΟΡΙΑ

    Την εξορία του Σάνταμ Χουσέιν εισηγείται για πρώτη φορά επίσημα η Σαουδική Αραβία, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος. Σαουδάραβας διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι η χώρα του, καταβάλλοντας τη μέγιστη προσπάθεια να προληφθεί ένας καταστροφικός πόλεμος, έχει προτείνει την εξορία του Ιρακινού ηγέτη και της οικογένειάς του σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Το τελεσίγραφο του Προέδρου Μπους για απομάκρυνση του Σάνταμ Χουσέιν και των δυο υιών του λήγει αύριο τα ξημερώματα.

    [03] ΙΡΑΚ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Το Ιρακινό Κοινοβούλιο συνήλθε εκτάκτως με στόχο την παροχή λαϊκής στήριξης στον Πρόεδρο Σάταμ Χουσέιν, ενόψει της αναμενόμενης εντός ωρών επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεδρίαση άρχισε εν μέσω ιαχών και χειροκροτημάτων των βουλευτών οι οποίοι φώναζαν ότι θα θυσιάσουν το αίμα και τις ψυχές τους για τον Σάταμ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σαατούμ Χαμάτι κάλεσε τους αντιπροσώπους του Ιρακινού λαού να στηρίξουν τον ηγέτη τους, απορρίπτοντας το αμερικανικό τελεσίγραφο. Το Ιράκ, τόνισε ο Χαμαντί, δεν είναι η χώρα που θα αποδεχθεί τις υποδείξεις της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε το τελεσίγραφο, τόνισε, και στεκόμαστε όλοι ενωμένοι πίσω από τον ηγέτη μας, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη γή μας.

    [04] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΙΡΑΚ

    Στο Λονδίνο, η Βουλή των Κοινοτήτων άναψε και τυπικά το πράσινο φως για στρατιωτική συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεκάδες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ψήφισαν κατά της εμπλοκής στις εχθροπραξίες. Πρόταση, την οποία κατέθεσαν βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σύμφωνα με την οποία "δεν θεμελιώνεται λόγος πολέμου κατά του Ιράκ", καταψηφίστηκε από 396 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 217 βουλευτές, από τους οποίους οι 130 είναι Εργατικοί. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εργατικών βουλευτών που τάχθηκαν ποτέ εναντίον του ηγέτη τους.

    [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Επέκταση της συμφωνίας του 2001 για παροχή διευκολύνσεων, ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Το αίτημα των αμερικανών περιλαμβάνει τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, την χρήση του εθνικού εναέριου χώρου καί την προσγείωση πολεμικών αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια για σκοπούς ανεφοδιασμού. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το αίτημα υποβλήθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάϊκλ Κλόσον. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο καί ότι θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρία για λήψη απόφασης. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαίκή πολιτική επί του θέματος καί ότι η επιχείρηση αυτή δεν τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γνώμονάς μας, είπε, θα είναι πρωτίστως το εθνικό συμφέρον.

    [06] ΚΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η συμφωνία είχε γίνει το 2001 καί ονομάζεται σόφα. Σε δηλώσεις στο τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι πρόκειται για συμφωνία που αφορά τον ελλιμενισμό αμερικανικών πλοίων για σκοπούς ξεκούρασης καί αναψυχής των στρατιωτών καθώς και για την εξασφάλιση προμηθειών. Είπε επίσης ότι παρόμοιες συμφωνίες οι Αμερικανοί έχουν συνάψει με πλείστες χώρες. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα απαιτείται μεγάλη προσοχή στον τρόπο χειρισμού του θέματος και να ληφθούν υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου, μακρυά από ιδεολογικές προκαταλήψεις άλλων εποχών.

    [07] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΜΕΤΡΑ

    Ο υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι τα σώματα ασφαλείας της Κύπρου βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και ότι έχουν ληφθεί όλα τα δέοντα μέτρα εν όψει του πολέμου στον Κόλπο. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε κίνδυνος για την Κύπρο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, είπε, ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα τα οποία θα μπορούσαν να κτυπήσουν από τόσο μακρυνή απόσταση καί ότι τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου δημιουργούν αμυντική ομπρέλα. Αναφερόμενος στο αίτημα των αμερικανών για επέκταση της συμφωνίας παροχής διευκολύνσεων ο κύριος Μαυρονικόλας είπε ότι η περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ δεν είναι η ίδια με την περίπτωση του πολέμου κατα της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι στον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας υπήρχε έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας καί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ενω στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για απόφαση των αμερικανών καί των βρετανών χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας καί με διχασμένη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΝΕΟ ΙΡΑΚ

    Οι Νέοι Ορίζοντες με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Η ενέργεια αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση, στερείται διεθνούς νομιμότητας, πλήττει την παγκόσμια ειρήνη και απειλεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Οι Νέοι Ορίζοντες θεωρούν ότι η Κυβέρνηση αργοπορεί στην επανεξέταση της συμφωνίας για τις λεγόμενες διευκολύνσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να τυγχάνει ήδη εκμετάλλευσης από τους Αμερικανούς.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Κατά τόπους θα πέσουν βροχές και πιθανόν να σημειωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ισχυροί, πέντε μποφόρ, έως πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ και η θάλασσα θα είναι κυματώδης. Η θερμοκρασία, στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Σε ορισμένες περιοχές πιθανόν να πέσουν λίγες βροχές ή και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ισχυροί πέντε μποφόρ έως πολύ ισχυροί έξι μποφόρ και η θάλασσα θα είναι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στο μηδέν στα υψηλότερα ορεινά. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 30 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 19 March 2003 - 16:34:07 UTC