Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΧΕΣ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [02] ΣΑΝΤΑΜ ΘΡΙΛΛΕΡ
  • [03] ΤΖΑΖΙΡΑ ΒΟΜΒΑ
  • [04] ΒΑΓΔΑΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • [05] ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΕΚΧΑΡΝΤ ΕΚΘΕΣΗ
  • [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕΤΡΑ
  • [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΜΑΧΕΣ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα την κύρια επίθεση τους με άρματα και αεροπλάνα στην καρδιά της Βαγδάτης με στόχο να την αποκλείσουν πλήρως και να εξαρθρώσουν τη διοίκηση του Σάνταμ Χουσέϊν. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν επιθετικά αεροπλάνα Αλφα Δέκα που θεωρούνται οι δολοφόνοι των αρμάτων γιατί χρησιμοποιούν σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα. Οι αμερικανοί πεζοναύτες επιτέθηκαν το πρωϊ και εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ Ρασιήτ στα αντολικά προάστεια της Βαγδάτης ενώ μερικά άρματα επιτίθενται και από το λεγόμενο ανατολικό μέτωπο. Το αεροδρόμιο Αλ Ρασιήτ που απέχει γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκεται κοντά σε παραπόταμο του Τίγρη τον οποίο διέβησαν χθες οι πεζοναύτες, ύστερα από σκληρές συγκρούσεις με μέλη της προεδρικής φρουράς του Σάνταμ Χουσέιν. Ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ Μωχάμεντ Σαήτ Αλ Σιαχάφ δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον των αμερικανικών τεθωρακισμένων ιδιαίτερα στο στρατόπεδο Αλ Ρασιήτ. Τους κτυπάμε από πίσω, είπε , και θα τους αποκόψουμε το δρόμο. Εχουμε τον απόλυτο έλεγχο και οι Φενταγίν αντεπιτίθενται, πρόσθεσε.

    [02] ΣΑΝΤΑΜ ΘΡΙΛΛΕΡ

    Νέο θρίλλερ εξελίσσεται γύρω από την τύχη του Σάνταμ Χουσέιν. Τα ξημερώματα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Εν Μπι Σι μετέδωσε ότι ο Σάνταμ Χουσέιν και οι δύο γιοί του Ουντάι και Κουσάι, σκοτώθηκαν ύστερα από βομβαρδισμό σε κατοικημένη περιοχή από αεροσκάφος Βήτα-Ενα Στελθ. Το αεροσκάφος έπληξε με τέσσερις βόμβες των εννιακοσίων κιλών κτίριο, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνεδρίαζε σε υπόγειο καταφύγιο, ο Σάνταμ Χουσέιν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του. Αμερικανός στρατιωτικός στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων στο Κατάρ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον "ηγετικού στόχου", όπως τον αποκάλεσε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι βρισκόταν και ο Σαντάμ Χουσέιν στο κτίριο. Ο ίδιος αξιωματικός ανέφερε ότι συνεχίζεται η μελέτη των αποτελεσμάτων του πλήγματος. Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, αλλά αποκαλύφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τους Αμερικανούς.

    [03] ΤΖΑΖΙΡΑ ΒΟΜΒΑ

    Αδιακρίτως κτυπούν με τις βόμβες τους οι Αμερικανοί στο Ιράκ. Το πρωί βομβαρδιστικά έπληξαν με πυραύλους τα γραφεία του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ο εικονολήπτης και ανταποκριτής του δικτύου Τάρεκ Αγιούπ και δεύτερος να τραυματισθεί ελαφρά. Λίγο αργότερα το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων από το Κατάρ ότι ο Τάρεκ Αγιούπ υπέκυψε στα τραύματά του. Οπως μετέδωσε ένας από τους ανταποκριτές του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, ένας πύραυλος έπεσε στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα γραφεία, ενώ δεύτερος κτύπησε την ηλεκτρική γεννήτρια. Αμέσως μετά φλόγες τύλιξαν το διόροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Η τηλεόραση του Αμπου Ντάπι έδειξε εικόνες με το φλεγόμενο κτίριο και δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα να μεταφέρει μακρυά από τη σκηνή, έναν από τους τραυματίες συναδέλφους του. Το Αλ Τζαζίρα επικρίθηκε έντονα από τους Αμερικανούς και Βρετανούς γιατί πρόβαλε σε όλο τον κόσμο εικόνες με νεκρούς στρατιώτες και αιχμαλώτους.

    [04] ΒΑΓΔΑΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Μετά τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, στόχος των Αμερικανών αποτέλεσε και το ξενοδοχείο Παλαιστίνη, στο οποίο διαμένουν 240 ξένοι δημοσιογράφοι. Κτυπήθηκε ο δέκατος πέμπτος όροφος του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ο ανταποκριτής, ο εικονολήπτης, ο φωτογράφος και ο τεχνικός τηλεόρασης του πρακτορείου Ρώητερ. Δεν έγινε ξεκάθαρο εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα, ούτε και από τί κτυπήθηκε το ξενοδοχείο. Ο απεσταλμένος της Ελληνικής Τηλεόρασης στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι τραυματίες και ότι το κτύπημα προήλθε από πυρά πυροβολικού. Ολοι οι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι καλά. Την ώρα της επίθεσης, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, ενημέρωνε στο προαύλιο του ξενοδοχείου τους δημοσιογράφους.

    [05] ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν χθες ανεπίσημες διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος για το Κυπριακό. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο διπλωματική πηγή στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, μετέδωσε ότι το προσχέδιο παρουσίασε η Βρετανία με τη συναίνεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι Αμερικανοί και Βρετανοί επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο ψήφισμα αναφορά με την οποία να υιοθετείται το σχέδιο Ανάν ως βάση για λύση. Η συζήτηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του προσχεδίου θα συνεχισθεί και σήμερα με την προοπτική να εγκριθεί αύριο από το Σώμα.

    [06] ΕΚΧΑΡΝΤ ΕΚΘΕΣΗ

    Η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος θεωρεί τον Ραούφ Ντενκτάς ως βασικό υπεύθυνο για το ναυάγιο των συνομιλιών, δόθηκε χθες επίσημα στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα Φρετ Εκχαρτ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι πέραν της λεπτομερούς παράθεσης των γεγονότων από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών το 1999, μέχρι τη συνάντηση της Χάγης, η έκθεση περιέχει αναλυτική εξήγηση του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο, είπε, παραμένει στο τραπέζι, αλλά ο Γενικός Γραμματέας, πρόσθεσε δεν εισηγείται νέα πρωτοβουλία, χωρίς να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν την πολιτική βούληση για επιτυχές αποτέλεσμα.

    [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Πυροτεχνήματα καί κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες πέφτουν στο κενό, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τις προτάσεις του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ο Ντενκτάς, ο οποίος νιώθει στριμωγμένος στη γωνιά που τον έβαλε η διεθνής κοινότητα, επιχειρεί μάταια να δώσει την εντύπωση ότι θέλει κινητικότητα καί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει απαντήσει στην δεύτερη επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς, και ότι το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη. Είπε επίσης ότι αν απαντήσει ο πρόεδρος, ο Ντενκτάς θα ανταπαντήσει με αποτέλεσμα να γίνεται διάλογος μέσω επιστολών.

    [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕΤΡΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς προειδοποίησε τους τουρκοκυπρίους ότι όσοι αποδεχθούν τα μέτρα που μελετά γι αυτούς η Κυβέρνηση, θα αποβληθούν από το το ψευδοκράτος. Ο Ντενκτάς δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες αλλά η εθνικιστική εφημερίδα Βολκάν που υποστηρίζει την πολιτική του, εισηγείται όπως όσοι αποκτήσουν μυστικά διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τους αφαιρείται η λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους. Οσοι, προσθέτει, δηλώσουν στις κατοχικές αρχές ότι απέκτησαν διαβατήριο τότε θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εισηγείται περαιτέρω να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία όσων πάρουν μέρος σε εκλογικές διεργασίες στις ελεύθερες περιοχές. Ο Ντενκτάς ενημέρωσε το πρωί τη ψευδοβουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [09] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Δύο εμπρησμοί αυτοκινήτων σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυκτα στη Λεμεσό. Στην πρώτη περίπτωση, στόχος ήταν το αυτοκίνητο του Δημήτρη Αριστοδήμου, 43 ετών εκτελωνιστή από τη Λεμεσό. Αγνωστος περιέλουσε το όχημα με εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια έθεσε φωτιά. Το αυτοκίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Μια ώρα αργότερα, η αστυνομία κλήθηκε σε άλλη περιοχή της Λεμεσού, όπου καιγόταν δεύτερο αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από γραφείο πώλησης αυτοκινήτων. Ζημιές υπέστη η πίσω αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Kαιρού.

    Κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία, στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στα ανατολικά και τα νοτιανατολικά παράλια, στους 20 στα νοτιοδυτικά και δυτικά και στους 13 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει κυρίως αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.

    Χιόνια υπάρχουν μόνο στην κορυφή του Ολύμπου και το ύψος τους είναι 30 εκατοστά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 8 April 2003 - 16:19:02 UTC