Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
  • [02] ΓΚΙΟΥΛ ΕΛΙΓΜΟΣ
  • [03] ΧΟΛΩΜΕΝΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΛΕ ΜΟΝΤ
  • [05] ΑΘΗΝΑ ΤΕΛΕΤΕΣ
  • [06] ΡΙΚ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • [07] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [08] ΠΡΟΝΤΙ ΚΥΠΡΟΣ
  • [09] ΗΠΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

    Τις πιο ιστορικές στιγμές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πριν από σαράντα τρία χρόνια περνά σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Το απόγευμα υπογράφει στην Αθήνα, μαζί με άλλες εννέα χώρες τη συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για να καταστεί πλήρες μέλος στην Ενωμένη Ευρώπη των είκοσι πέντε μελών. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα γίνει κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στη Στοά του Αττάλου, σε μια πανηγυρική τελετή που θα μεταδίδεται ζωντανή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκ μέρους της Κύπρου τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Την ιστορική τελετή στην οποία θα μιλήσουν, κατ΄αλφαβητική σειρά, για τρία λεπτά οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών και των δέκα υπό ένταξη χωρών, θα ανοίξει με ομιλία του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο Κώστας Σημίτης. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα είναι ο ενδέκατος στη σειρά. Στην τελετή θα παρίσταται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, προσκεκλημένος της Ελληνικής προεδρίας. Η τελετή αρχίζει στις τρεις και δεκαπέντε το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις πέντε και τριάντα. Οι άλλες χώρες που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι:

    Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβενία, Μάλτα, Σλοβακία, Λετονία και Λιθουανία. Για να παραστούν στην σημερινή τελετή έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

    [02] ΓΚΙΟΥΛ ΕΛΙΓΜΟΣ

    Η Αγκυρα, για να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλλει τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα, το βράδυ, μετά, δηλαδή, την τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απόφαση ανακοινώθηκε σε περιορισμένο αριθμό Τούρκων δημοσιογράφων.

    [03] ΧΟΛΩΜΕΝΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Χολωμένος ο Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ να μην παραστεί στη σημερινή τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης. Η Τουρκία, είπε, έχει τα δικά της συμφέροντα και θα ενεργήσει σύμφωνα με αυτά.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΛΕ ΜΟΝΤ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η σημερινή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκληρώνει το όνειρο μιας γενιάς και επανενώνει την Ευρώπη, δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν τα φράγματα του Ψυχρού Πολέμου σαρώθηκαν από το ρεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Σε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα '' Λε Μοντ '', με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση δέκα νέων χωρών, ο κύριος Σημίτης καλεί όλους να ενισχύσουν τους πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, να δημιουργήσουν ανθεκτικούς, λειτουργικούς, αποτελεσματικούς και διαφανείς θεσμούς τους οποίους οι πολίτες να μπορούν να εμπιστεύονται και με τους οποίους να μπορούν να ταυτιστούν.

    [05] ΑΘΗΝΑ ΤΕΛΕΤΕΣ

    Παράλληλα με την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το πρωί, θα συνέλθει στο Ζάππειο Μέγαρο το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξάλλου αύριο θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελληνική Αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Επί ποδός βρίσκονται δέκα χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι απέκλεισαν την περιοχή στην οποία θα διακινούνται οι ξένοι ηγέτες. Τις διάφορες εκδηλώσεις θα καλύψουν διόμισυ χιλιάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί μεταξύ των οποίων και απεσταλμένοι του ΡΙΚ.

    [06] ΡΙΚ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

    Με μαραθώνια εκπομπή το ΡΙΚ θα καλύψει, λεπτό προς λεπτό όλη την τελετή και τις εκδηλώσεις.

    Η εκπομπή αρχίζει στις έντεκα παρά τέταρτο το πρωί, από το ΡΙΚ-Ενα, και θα ολοκληρωθεί στις έντεκα το βράδυ. Περιλαμβάνει απευθείας συνδέσεις, με τη Στοά του Αττάλου για μετάδοση της τελετής της υπογραφής, και το Ζάππειο Μέγαρο για τις δημοσιογραφικές διασκέψεις.

    Στο πλαίσιο της εκπομπής θα υπάρχουν, επίσης, ρεπορτάζ για τους γιορτασμούς στις πόλεις της Κύπρου, συζητήσεις στο στούντιο και συνεχείς ανταποκρίσεις από τους απεσταλμένους του ΡΙΚ στην Αθήνα.

    Η τελετή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης και οι δημοσιογραφικές διασκέψεις θα μεταδοθούν επίσης απευθείας από το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [07] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με αφορμή την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης θα γίνουν σήμερα γιορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και πολλές κωμοπόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Επίκεντρο θα είναι η Λευκωσία, όπου ο Δήμος της πρωτεύουσας, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις.

    Κοινή ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδος, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στη Λευκωσία και του Δήμου της πρωτεύουσας αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις δύο και τριάντα, μετά το μεσημέρι, στο προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου. Από γιγαντο-οθόνη που έχει στηθεί στους κήπους του Δημαρχείου θα μεταδίδεται απευθείας η τελετή υπογραφής απο την Στοά του Αττάλου στην Αθήνα.

    Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαικής Ενωσης. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Ρικ-Δύο.

    Απο τις τέσσερις μέχρι τις έξι το απόγευμα θα δοθεί δεξίωση στους κήπους του Δημοτικού Μεγάρου, ενώ απο τις έξι μέχρι τις δέκα το βράδυ θα εκτελείται καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την ρίψη πυροτεχνημάτων.

    [08] ΠΡΟΝΤΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγα χρόνια η επανένωση της Κύπρου θα είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, ανεξάρτητα από κυβερνητικές αποφάσεις. Σε συνέντευξη στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ενόψει της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κύριος Πρόντι είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος γιατί, μια ενωμένη Κύπρος είναι κάτι που όλοι επιζητούν. Ο κόσμος, πρόσθεσε, είναι πεπεισμένος ότι μόνο αυτό αποτελεί το μέλλον του νησιού και μόνο αυτό εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία του.

    [09] ΗΠΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι επωφελής και για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζουν σε κοινή επιστολή τους οι πρεσβευτές των 15 χωρών- μελών και των 10 υπό ένταξη χωρών στην Ουάσιγκτων. Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, οι 25 διπλωμάτες καλούν επίσης την Ουάσιγκτον να μην δυσπιστεί έναντι της ευρωπαϊκής επιθυμίας για ενίσχυση της ενότητας και της κοινής πολιτικής και διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν θα γίνει προς ζημια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ, ενώ το απόγευμα δυνατόν να φθάσουν στα πέντε μποφόρ στα νότια παράλια. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη, ενώ το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 13 στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 16 April 2003 - 20:04:21 UTC