Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΛΟΣΥΝΕΣ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΙΠΕ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [06] ΑΤΥΠΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [07] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
  • [08] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [10] ΦΩΤΙΑ ΤΥΧΑΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα αναλαμβάνει η κυβέρνηση για ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και των Ηνωμένων Εθνών, επί των τελευταίων εξελίξεων και των θέσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις στο Τρίτο, ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργού Εξωτερικών καί Διπλωματικής Υπηρεσίας με στόχο να εξηγηθούν τα όσα έγιναν τελευταία, οι τροποποιήσεις που ζητεί η πλευρά μας επί του σχεδίου Ανάν, και οι πρόνοιές του που επιβάλλεται να διαφοροποιηθούν λόγω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι θα προηγηθούν οι επαφές με ηγέτες χωρών της ευρωπαϊκής Ενωσης καί θα ακολουθήσουν οι επαφές με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε ότι δεν αμφισβητείται η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, αλλά θα πρέπει να επανεξετασθούν καί να αλλάξουν κάποιες πρόνοιές του.

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα τακτικής καί πολιτικής να τεθούν εκ των προτέρων προϋποθέσεις και αξιώσεις για τροποποιήσεις. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ετοιμότητα της πλευράς μας για διαπραγματεύσεις όποτε κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο Πρόεδρος του Δησύ εξέφρασε ικανοποίηση από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν καί εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργασθεί πρός αυτή την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συγκληθεί το εθνικό Συμβούλιο για να γίνει σε βάθος συζήτηση του θέματος. Τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι τα μέτρα καί τα ημίμετρα δεν υποκαθιστούν τη λύση, και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΛΟΣΥΝΕΣ

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε νέες προκλητικές δηλώσεις είπε ότι θα προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για να μπορέσουν όσοι Ελληνοκύπριοι το επιθυμούν να καταχωρήσουν αγωγές στα λεγόμενα δικαστήρια του ψευδοκράτους για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δέν είχαν στο παρελθόν την ευκαιρία να περάσουν στα κατεχόμενα και έτσι δεν μπορούσαν να αποταθούν στα δικαστήρια του ψευδοκράτους.

    Είπε επίσης ότι με το άνοιγμα των διόδων απο και πρός τα κατεχόμενα δέν χρειάζεται πλέον οι Ελληνοκύπριοι να καταχωρούν αγωγές στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού, κατα την έκφραση του, υπάρχουν τα δικαστήρια του ψευδοκράτους.

    Ο Ντενκτάς κατηγόρησε τον Κόφι Ανάν και τον Αλβαρο Ντε Σότο για άνιση μεταχείριση των δύο πλευρών, αφού, όπως υποστήριξε, βάση του σχεδίου ισχύουν μόνο οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων και όχι των Τουρκοκυπρίων.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΙΠΕ

    Εξάλλου ο Ντενκτάς δήλωσε ότι απογοητεύτηκαν όσοι πίστευαν ότι ο Ερντογαν κατα την επίσκεψη του στην Κύπρο θα τον πίεζε να εφαρμόσει την πολιτική "δώσε και ξεμπέρδευε", θέτοντας εκβιαστικά, κατά την έκφρασή του, στο τραπέζι των συνομιλιών το σχέδιο Αναν.

    Το σχέδιο Ανάν, είπε ο Ντενκτάς, δεν πρόκειται να συζητηθεί ξανά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τρόπος αυτός περιέχεται στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα και τα άλλα μέτρα του ψευδοκράτους.

    Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε εξάλλου την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση για προδοσία.

    Πρόκειται είπε για ηγέτες-προδότες, είπε, οι οποίοι με την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού θα προχωρούσαν σε πραξικόπημα.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθούν τα πρώτα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκοκύπριους, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μετά τις 23 Απριλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, σε δηλώσεις στο Τρίτο, ανέφερε ότι είχαν εκδοθεί αρκετά διαβατήρια σε τουρκοκυπρίους, αλλά μετα τις 23 Απριλίου οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα υπάρχουν καί αυξημένες αιτήσεις από ελληνοκυπρίους για έκδοση διαβατηρίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας στο αρμόδιο τμήμα. Ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι για αντιμετώπιση της κατάστασης έχει τριαπλασιαστεί το προσωπικό.

    [06] ΑΤΥΠΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Νέα μέτρα πρόληψης της άτυπης πνευμονίας αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη αξιωματούχων των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας με τη συμμετοχή διευθυντών κολλεγίων. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα η αναστολή της εγγραφής φοιτητών που προέρχονται από τις χώρες υψηλού κινδύνου, και η σύσταση στους φοιτητές που βρίσκονται ήδη στη Κύπρο να μην μεταβούν στις χώρες τους το καλοκαίρι εάν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίστηκε, οι φοιτητές θα υποβάλλονται ξανά με την επιστροφή τους στη Κύπρο στις ίδιες εξετάσεις που υποβάλλονται οι φοιτητές που φθάνουν για πρώτη φορά στο νησί.

    [07] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

    Νέα εμπλοκή στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, λίγες μόνο ώρες μετά την εξαγγελία μέτρων υπέρ των Παλαιστινίων, ως χειρονομία καλής θέλησης, προχώρησε σε νέους αποκλεισμούς. Επικαλούμενο λόγους ασφάλειας, απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας. Από τα ξημερώματα απαγορεύεται σε Παλαιστίνιους και ξένους πολίτες να εξέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, με μοναδική εξαίρεση τους διπλωμάτες και τα μέλη των αποστολών που εκτελούν ανθρωπιστικό έργο. Το μέτρο πλήττει περισσότερους από 15 χιλιάδες Παλαιστινίους εργαζομένους, οι οποίοι είχαν από χθες λάβει άδεια να επιστρέψουν στο Ισραήλ, για να εργαστούν.

    [08] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν το πρωί δεκαεφτάχρονο Παλαιστίνιο στην κοινότητα Χαν Γιούνες στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ενωρίτερα δύο παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια εισβολής ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη Ράφα.

    Οπως ανακοινώθηκε, καί τα δύο θύματα ήταν στελέχη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλης ομάδας που συνδέεται με το κίνημα Φάταχ του Γιάσερ Αραφατ.

    Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν απο τα ισραηλινά πυρα στη διάρκεια επιχειρησης κατεδάφισης των κατοικιών τους τα ξημερώματα.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ράφα χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού.

    [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Στη Τσετσενία τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε όταν φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά κτύπησε σε κτίριο. Το περιστατικό συνέβη στη πόλη Ζναμένσκογια βόρεια του Γκρόζνι. Στο κτίριο στεγάζονταν τα γραφεία της περιφερειακής διοίκησης και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

    [10] ΦΩΤΙΑ ΤΥΧΑΙΑ

    Σε τυχαίο γεγονός οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην οικία του δικηγόρου Γεώργιου Χλωρακιώτη στην Πάφο. Η φωτιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκε μάλλον από αναμμένο καντήλι. Πάντως από τις πρώτες έρευνες έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικές νεφώσεις που θα σχηματιστούν στα ορεινά, δυνατό να φέρουν μεμονωμένες βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Στα δυτικά παράλια θα πνέουν δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι έως λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 17 στα δυτικά και υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 12 May 2003 - 13:48:50 UTC