Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΛΟ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [06] ΒΟΥΝΟ ΑΦΙΣΕΣ
  • [07] ΜΕΣΗ ΒΟΜΒΕΣ
  • [08] ΜΕΣΗ ΑΡΑΦΑΤ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΑΚΤΕΡ
  • [10] ΑΕΡΟΔΟΜΙΟ ΟΜΙΧΛΗ
  • [11] ΑΝΑΒΑΤΕΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Θα συνεχισθεί η επίδειξη διαβατηρίων στα σημεία ελέγχου προς τα κατεχόμενα, μέχρις ότου αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του, δηλώνει προκλητικά ο Ραούφ Ντενκτάς. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα Πολίτης ο Ραούφ Ντενκτάς, υποστηρίζει ότι στο ψευδοκράτος του υπάρχει κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. Υποστηρίζει ακόμη ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν δικές του αποφάσεις και δεν του επιβλήθηκαν από την Αγκυρα. Κάλεσε εξάλλου τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσουν να αναγνωρίζουν μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, για να αρχίσουν συνομιλίες οι δύο πλευρές ισότιμα.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αξίωσε από την Ελλάδα να δέχεται την είσοδο Τουρκοκυπρίων με τα διαβατήρια του ψευδοκράτους του ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στους Ελληνοκυπρίους. Η Ελλάδα, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, πρέπει να εγκαταλείψει τα παιδαριώδη και περιττά αυτά μέτρα και να συμπεριφέρεται ισότιμα προς τις δύο πλευρές. Απέρριψε επίσης αξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χρησιμοποιούνται μόνο έγγραφα και σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΑΘΗΝΑ

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τον κύριο Σημίτη για τις πρωτοβουλιες που αναλαμβάνει η Λευκωσία για το Κυπριακό, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στα Ηνωμένα Εθνη, μέχρι την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004. Θα γίνει επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων, μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει το βράδυ της Δευτέρας.

    [04] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΛΟ

    Σχεδόν δέκα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εισήλθαν χθες στις ελεύθερες περιοχές και σχεδόν δεκατέσσερις χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα. Από τις είκοσι-τρεις Απριλίου που το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στη μερική άρση των απαγορεύσεων στη ελεύθερη διακίνηση, έως χθες, έγιναν περισσότερες από εκατόν τριάντα τρεις χιλιάδες διελεύσεις Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα διαγραφή των αγνοουμένων, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι είναι νεκροί και μετά να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης των λειψάνων τους. Πρωτεύει, σύμφωνα με τον Ντενκτάς, η σύντμηση του καταλόγου των ονομάτων των αγνοουμένων και ύστερα να ακολουθήσει η ανακάλυψη των λειψάνων. Κατά το Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης, επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη των Ελληνοκυπρίων που συνελήφθησαν το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα και παραπέμπει τους συγγενείς τους στην Διερευνητική Επιτροπή.

    [06] ΒΟΥΝΟ ΑΦΙΣΕΣ

    Αφίσες μίσους τοιχοκολλήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, της επαρχίας Κερύνειας, με τις οποίες καλούνται οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να μην το επισκέπτονται. Οι αφίσες, με φωτογραφίες νεκρών στις μάχες που διεξήχθησαν στο χωριό Τόχνη κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, γράφουν στην Ελληνική και Τουρκική: "Μην έρχεστε στα σπίτια μας, μην ξύνετε τις πληγές μας". Στις αφίσες γίνεται αναφορά στις μάχες που έγιναν στις 14 Αυγούστου, 1974 στην Τόχνη και προβάλλεται η γραμμή του Ντενκτάς για εγκατάλειψη του στόχου της επιστροφής των προσφύγων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Μην έρχεστε για επισκέψεις στα σπίτια μας. Αν θέλετε σπίτια, μπορείτε να πάτε στα σπίτια που αφήσαμε στην Τόχνη. Εδώ είναι η πατρίδα μας. Εδώ είναι το σπίτι μας. Ας γίνουμε καλοί γείτονες".

    [07] ΜΕΣΗ ΒΟΜΒΕΣ

    Παλαιστίνιος καμικάζι διενέργησε το πρωί νέα επίθεση αυτοκτονίας, τη φορά αυτή στην Λωρίδα της Γάζας. Ο παλαιστίνιος βομβιστής, ο οποίος επέβαινε ποδηλάτου πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος δίπλα από ισραηλινή στρατιωτική περίπολο, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις στρατιώτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς, η οποία με ανακοίνωσή της ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις τρείς επιθέσεις αυτοκτονίας που διενεργήθηκαν το τελευταίο σαρανταοκτάωρο. Η Χαμάς προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σήμερα στην κατεδάφιση του σπιτιού του παλιστίνιου καμικάζι που σκότωσε ένα εβραίο έποικο και την έγκυο γυναίκα του, το Σάββατο στην Χεβρώνα. Χθες, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκατριάχρονο, στην διάρκεια συγκρούσεων, βόρεια της Γάζας.

    [08] ΜΕΣΗ ΑΡΑΦΑΤ

    Σκληρά μέτρα λαμβάνει και πάλι το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων και ιδιαίτερα του Γιασσέρ Αραφάτ ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Κυβερνητικές πηγές στα Ιεροσόλυμα δήλωσαν ότι ότι το Ισραήλ θα επιμείνει στις συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούτ Αμπας αλλά θα αρνείται να φιλοξενεί οποιονδήποτε ξένο ηγέτη που θα συναντάται με τον Γιάσσερ Αραφατ.

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΑΚΤΕΡ

    Γεωργός από τα Μέσανα της Πάφου, βρήκε τραγικό θάνατο χθες το απόγευμα, όταν καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα που οδηγούσε κατευθυνόμενος προς το χωράφι του για καλλιέργεια. Πρόκειται για τον Κώστα Ιωάννου Ράφτη, εβδομηνταπέντε χρόνων, από τα Μέσανα, κάτοικο Λεμεσού. Τον Ράφτη βρήκε στο δρόμο, καταπλακωμένο από τον ελκυστήρα, συγγενής του, γύρω στις επτά το βράδυ.

    [10] ΑΕΡΟΔΟΜΙΟ ΟΜΙΧΛΗ

    Για τρεις και πλέον ώρες το αεροδρόμιο Λάρνακας παρέμεινε κλειστό την αυγή λόγω πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή με ορατότητα μηδέν. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε από τη μία και τριάντα μετά τα μεσάνυκτα, αλλά οριστικά το αεροδρόμιο έκλεισε στις τρεις την αυγή. Ολες οι πτήσεις κατευθύνθηκαν προς την Πάφο, εκτός από μία που κατέληξε στο Ρόδο. Συνολικά επηρεάσθηκαν 13 πτήσεις.

    [11] ΑΝΑΒΑΤΕΣ

    Τρεις αναβάτες τραυματίστηκαν σε ατύχημα στη χθεσινή ιπποδρομιακή συνάντηση. Το ατύχημα συνέβη όταν το άλογο του εικοσιεξάχρονου αναβάτη Νίκου Νικολάου υπέστη σοβαρή χωλότητα και ανετράπη, ρίχνοντας τον αναβάτη στο έδαφος. Αλογο που ακολουθούσε με αναβάτη τον 30χρονο Τσιετίν Ερτύλ κτύπησε το άλογο του Νικολάου με αποτέλεσμα να ανατραπεί και αυτό και να τον ρίξει στο έδαφος. Τρίτο άλογο με αναβάτη των Ρένο Τσιακκούρα, 22 ετών, κτύπησε το άλογο του Ερτύλ με αποτέλεσμα να ανατραπεί, και ο αναβάτης του να πέσει στο έδαφος και να ποδοπατηθεί από τέταρτο άλογο που ακολουθούσε. Και οι τρεις αναβάτες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα με λίγες νεφώσεις, που πιθανόν να φέρουν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα, στο εσωτερικό και τα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, ενώ στις προσήνεμες περιοχές θα πνέουν παροδικά ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά και βόρεια και στους 24 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2003 - 15:58:52 UTC