Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΕΔΥ
  • [03] ΧΡΥΣΟ ΕΔΥ
  • [04] ΔΗΚΟ ΔΗΣΥ
  • [05] ΚΙΣΟΣ ΔΗΣΥ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
  • [07] ΓΚΙΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΣΙΛΒΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [09] ΒΗΘΛΕΕΜ ΙΣΡΑΗΛ
  • [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [11] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΞΙΚ
  • [12] ΛΕΥΚΑ ΕΙΡΗΝΗ
  • [13] ΣΜΥΡΛΗΣ ΕΥΓΕ
  • [14] ΧΑΚ
  • [15] ΕΛΛΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [16] ΟΚΚΑΣ ΑΕΚ
  • [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [18] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/07/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης για το διορισμό των μελών της Εδύ. -Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ενήργησε ως κομματάρχης. -Ορθά άσκησε το δικαίωμά του ο Πρόεδρος δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από Βρετανούς Βουλευτές να συμβάλουν ώστε η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του Κυπριακού

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο όπου αύριο θα συζητήσει το κυπριακό με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο

    Ο Ισραηλινός στρατός παραδίδει σήμερα τον έλεγχο της Βηθλεέμ στους Παλαιστινίους

    Ο Γιαννάκης Οκκάς υπέγραψε στην Αεκ

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΕΔΥ

    Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης γύρω από το θέμα του διορισμού της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στο θέμα των διορισμών των μελών της ΕΔΥ ενήργησε ως κομματάρχης καί όχι ως πρόεδρος της κοινωνίας των πολιτών και ότι αντί χρήση, έκαμε κατάχρηση του δικαιώματός του. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χειρίστηκε το θέμα ως να ήταν προσωπική του υπόθεση διορίζοντας στελέχη κομμάτων και διερωτήθηκε πού θα ελπίζουν εκείνοι οι οποίοι δεν ανήκουν στην συγκυβέρνηση ή είναι ανέντακτοι. Είπε επίσης ότι ο Δησύ ανέμενε από τον Πρόεδρο να εφαρμόσει την αξιοκρατία και ότι αυτό που είδε τελικά ήταν γελοιοποίηση. Αναφερόμενος στο διορισμό Σοφοκλη Χατζηγιάννη ο Πρόεδρος του Δησύ διευκρίνισε ότι οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εκείνοι που τον διόρισαν έκαναν πονηρές σκέψεις καί δεν ενημέρωσαν προηγουμένως την ηγεσία του Δησύ.

    [03] ΧΡΥΣΟ ΕΔΥ

    Ο κυβερνητικός Επρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέρριψε τις κατηγορίες του Νίκου Αναστασιάδη καί τόνισε ότι το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκήθηκε σωστά. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος επεδίωξε ώστε κανένα κόμμα να μην έχει πλειοψηφία στην ΕΔΥ. Σε παρέμβαση στο Τρίτο ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ΕΔΥ δεν κομματοκρατείται και πρόσθεσε ότι οι διορισμοί έγιναν με κριτήρια την καταλληλότητα, την αξιοκρατία, την επάρκεια και την πείρα. Είπε επίσης ότι οι διορισθέντες ανέλαβαν δέσμευση ενώπιον του Προέδρου να ασκήσουν με αμεροληψία το έργο τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το πράξουν. Ο κύριος Χρυσοστομίδης μίλησε για αμηχανία της αντιπολίτευσης σε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αλλαγής. Αναφερόμενος στο διορισμό του Σοφοκλή Χατζηγιάννη ο εκπρόσωπος είπε ότι επειδή ο Δησύ δεν θα υπέβαλε κατάλογο ονομάτων, ο Πρόεδρος επέλεξε μια προσωπικότητα από το χώρο αυτό.

    [04] ΔΗΚΟ ΔΗΣΥ

    Το Δήκο επέκρινε τον Δησύ, για το ύφος, τους τόνους και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί στις αρνητικές αντιδράσεις του προς τις επιλογές και ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Σε γραπτή ανακοίνωση το Δήκο αναφέρει ότι ο Δησύ, παρά τη σχετική συνθηματολογία του περί εκσυγχρονισμού, αδυνατεί να κατανοήσει και να λειτουργήσει με πολιτική κουλτούρα και πολιτικές πρακτικές της νέας εποχής. Οταν ο Δησύ απελευθερωθεί από προκαταλήψεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα κατορθώσει να καταστεί υπεύθυνη αντιπολίτευση.

    [05] ΚΙΣΟΣ ΔΗΣΥ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ απέρριψε τις κατηγορίες του Δησύ για την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας καταγγέλλοντάς τις ως αδικαιολόγητες και αβάσιμες. Σε γραπτή ανακοίνωση του Κινήματος, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος άσκησε το συνταγματικό του προνόμιο κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η κομματική ποδηγέτηση της Εδύ. Το Κίνημα, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχει την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εδύ θα ασκήσουν τις εξουσίες που τους παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι κατά τρόπο αντικειμενικό, αξιοκρατικό και απολύτως αμερόληπτο, θεμελιώνοντας έτσι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους Βρετανούς Βουλευτές να συμβάλουν στην άσκηση της αναγκαίας επιρροής προς την Τουρκία, ώστε να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του Κυπριακού. Ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε σε αίθουσα της Βρετανικής Βουλής, ενώπιον τριάντα περίπου Βουλευτών και του Υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντένης Μακσέην. Εξάλλου ο κύριος Μακσέην ανέφερε ότι η Βρετανία επιθυμεί την ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου, τον Μάιο του 2004 και θα κάμει ότι είναι δυνατό για να το επιτύχει. Το σχέδιο Ανάν, είπε, βρίσκεται στο τραπέζι. Πριν από την συγκέντρωση ο κύριος Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βρετανικής Βουλής Μαίκολ Μάρτιν, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βρετανική Βουλή, πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων.

    [07] ΓΚΙΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο όπου αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο με τον οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα εξηγήσει επίσης τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του σε σημαντικά θέματα σε συνάντηση που οργανώνει το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.

    [08] ΣΙΛΒΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Ευρωβουλευτές των Πρασίνων ανάγκασαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διακόψει για λίγο την ομιλία του το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ύψωσαν πανώ με τη φράση "όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου", στιγματίζοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση του απέναντι στην ιταλική δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων ύψωσαν τα πανώ όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός άρχιζε την ομιλία του με την υπενθύμιση ότι η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανακλήθηκαν, όμως, στην τάξη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέχισε την ομιλία του χωρίς άλλη διακοπή. Στην ομιλία του ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εργασθεί για σύγκληση ευρύτερης ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις ευρύτερης εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσει παράλληλα σχέδια για ανοικοδόμηση της οικονομίας των Παλαιστινίων.

    [09] ΒΗΘΛΕΕΜ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο Ισραηλινός στρατός παραδίδει σήμερα τον έλεγχο της Βηθλεέμ στους Παλαιστινίους, προχωρώντας ακόμη ένα βήμα στον οδικό χάρτη ειρήνευσης για το Μεσανατολικό. Οπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ένοπλα μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας θα αναπτυχθούν στη Βηθλεέμ, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα τερματίσει τις συλλήψεις στην πόλη. Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς σε χθεσινή συνάντηση τους συζήτησαν σειρά πρωτοβουλιών για εφαρμογή του οδικού χάρτη για την ειρήνη. Συζήτησαν επίσης, την άρση των περιορισμών για μετακίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασσέρ Αραφάτ, στη Γάζα και την πιθανή απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

    [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Στη Βαυαρία, ένας μαθητής, 16 ετών, πυροβόλησε και τραυμάτισε τη δασκάλα του στα πόδια και στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του. Η δασκάλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια που ώθησαν το νεαρό σε αυτή την πράξη.

    [11] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΞΙΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει όσο μπορεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου για να το καταστήσει, όπως σχεδιάστηκε, προμετωπίδα της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης για την τουριστική μας βιομηχανία. Σε χαιρετισμό του στην τελετή Αποφοίτησης του Αξίκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, κόσμημα για την Κύπρο, τονίζοντας ότι όταν ιδρύθηκε είχε αναληφθεί η ευθύνη να μετατραπεί σε κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης για όλη τη Μέση Ανατολή και για ξένες χώρες. Η Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, θα τηρήσει, αυτή τη δέσμευση. Αναφερόμενος στο Ξενοδοχείο Φιλοξενία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε την κατάρρευσή του σε λάθη, παραλείψεις, έλλειψη φαντασίας και στενούς οικονομικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η Κύπρος δεν μπορεί να εργάζεται με ξενοδοχείο κυβερνητικό και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ξενοδόχος. Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι το Φιλοξενία ιδρύθηκε ως αναγκαίο συμπλήρωμα της πρακτικής εκπαίδευσης που δίνεται στους φοιτητές, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του ήταν να αναθέσει σε Υπουργική Επιτροπή να μελετήσει τη δυνατότητα να δοθεί το Φιλοξενία πίσω στο ΑΞΙΚ. Η πρώτη προτεραιότητα, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι να επαναλειτουργήσει για το σκοπό που ιδρύθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να καταστεί δυνατό, χωρίς όμως, όπως είπε, να μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα είναι η τελική κατάληξη.

    [12] ΛΕΥΚΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Στην κατεχόμενη Λεύκα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη συλλαλητήριο ειρήνης. Η οργανωτική επιτροπή με στόχο να στείλει το μήνυμα για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και επανένωσης του νησιού, προσεκάλεσε στο συλλαλητήριο, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Η επιτροπή, υπενθυμίζει παράλληλα ότι πριν από 55 χρόνια, έγινε στη Λεύκα η πρώτη κοινή εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μεταλλωρύχων.

    [13] ΣΜΥΡΛΗΣ ΕΥΓΕ

    Εκατόν είκοσι εννέα ξυστά λαχεία της μίας λίρας, βρήκε στο δρόμο ο Ανδρέας Σμυρλής, από τη Λεμεσό και τα παρέδωσε στην αστυνομία. Ο Σμυρλής, περπατούσε στην οδό Νίκου Παττίχη γύρω στις οκτώ και τριάντα το βράδυ όταν αντελήφθη τις δέσμες με τα λαχεία στο πεζοδρόμιο και τα παρέδωσε στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Ιωάννη Λεμεσού για να δοθούν στον ιδιοκτήτη τους.

    [14] ΧΑΚ

    Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρία. Ο Δείκτης έκλεισε στις 84 κόμμα 79 μονάδες καταγράφοντας άνοδο μηδέν κόμμα 18 τοις εκατόν. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 136 χιλιάδες λίρες.

    [15] ΕΛΛΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία στην Ελλάδα με τον υδράργυρο στην Αθήνα να αγγίζει τους τριανταεννέα βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά της Ηπειρωτικής Ελλάδας δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να φθάσει και στους σαράντα βαθμούς. Πιο καυτό προβλέπεται ότι θα είναι το επόμενο διήμερο με τη θερμοκρασία να φθάνει στους σαρανταδύο βαθμούς, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Στην Κύπρο, ο υδράργυρος αγγίζει σήμερα τους 38 βαθμούς.

    [16] ΟΚΚΑΣ ΑΕΚ

    Η Αεκ κέρδισε τελικά τον Κύπριο διεθνή επιθετικό, Γιαννάκη Οκκά. Ο Οκκάς υπέγραψε τα μεσάνυχτα στην Αεκ και σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες πήρε μεγάλη προκαταβολή, ενώ οι ετήσιες απολαβές του θα αγγίζουν τις 400 χιλιάδες λίρες. Ο κύπριος επιθετικός αναμένεται σήμερα ή αύριο στην Κύπρο και το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στην Αυστρία για να ενσωματωθεί στην ομάδα στο πλαίσιο της βασικής προετοιμασίας της.

    [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης για το διορισμό των μελών της Εδύ. -Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ενήργησε ως κομματάρχης. -Ορθά άσκησε το δικαίωμά του ο Πρόεδρος δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από Βρετανούς Βουλευτές να συμβάλουν ώστε η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του Κυπριακού

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο όπου αύριο θα συζητήσει το κυπριακό με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο

    Ο Ισραηλινός στρατός παραδίδει σήμερα τον έλεγχο της Βηθλεέμ στους Παλαιστινίους

    Ο Γιαννάκης Οκκάς υπέγραψε στην Αεκ

    [18] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια, στους 31 στα δυτικά και στους 29 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Τοπικά όμως θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά και στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 2 July 2003 - 22:28:27 UTC