Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΙΑΜΑΙΕΣ ΤΕΛΟΣ
  • [03] ΑΕΡΟΠΤΩΣΗ
  • [04] ΞΕΝΟΔΟΧΟΣΥΣΚΕΨΗ
  • [05] ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [06] ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ
  • [07] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΔΕΟΚ ΠΑΣΥΞΕ
  • [09] ΒΟΥΛΗ ΠΑΣΥΞΕ
  • [10] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΠΑΦΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
  • [12] ΠΑΦΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙ
  • [13] ΚΑΤΣΑΒ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΜΠΟΥΣ ΣΕΝΕΓΑΛΗ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 8/7/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Μοιραίος απέβη τελικά ο διαχωρισμός των Ιρανών σιαμαίων αδελφών Μπιτζανί. Εχασαν διαδοχικά τη ζωή τους και οι δύο.

    Αεροπορική τραγωδία στο Σουδάν, όπου εκατόν δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους των κρατικών αερογραμμών. Επέζησε μόνο ένα παιδάκι δύο ετών.

    Κρίσιμη για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία συνάντηση πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο του Πασυξέ, εν μέσω προειδοποιήσεων των συντεχνιών για απεργιακά μέτρα αν οι ξενοδόχοι δεν υπογράψουν τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    Θέματα που αφορούν το ενιαίο αμυντικό δόγμα θα συζητήσει στην Αθήνα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος μετέβη το πρωί για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα.

    [02] ΣΙΑΜΑΙΕΣ ΤΕΛΟΣ

    Μοιραίος απέβη τελικά ο διαχωρισμός των δύο Ιρανών σιαμαίων αδελφών Μπιτζανί, εικοσιεννιά χρόνων, που ολοκληρώθηκε το πρωί σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Πρώτη έχασε τη μάχη για τη ζωή, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας, η Λάνταν Μπιτζανί, λίγο μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε και η αδελφή της Λάλεχ. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία ήταν η πρώτη αυτού του τύπου στον κόσμο, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε μετά από πενήντα ώρες, κατά την τρίτη ημέρα της.

    [03] ΑΕΡΟΠΤΩΣΗ

    Εκατόν δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε συντριβή ενός αεροσκάφους Μπόινγκ 737 των κρατικών αερογραμμών του Σουδάν. Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Χαρτούμ. Σύμφωνα με τη σουδανική τηλεόραση, από την αεροπορική τραγωδία επέζησε μόνο ένα παιδί δύο ετών. Ο πιλότος είχε αντιληφθεί πρόβλημα κατά την απογείωση και είχε ζητήσει άδεια επιστροφής στο αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν. Το αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διαδικασία επιστροφής στο αεροδρόμιο.

    [04] ΞΕΝΟΔΟΧΟΣΥΣΚΕΨΗ

    Κρίσιμη καί καθοριστική για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία χαρακτηρίζεται η συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός με το διοικητικό συμβούλιο του Πασυξέ. Απο τη συνάντηση θα διαφανεί κατα πόσον ο Πασυξέ θα υπογράψει τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιοομηχανία. Δεν έχει γνωσθεί μέχρι στιγμής αν μετα τη συνάντηση με τους ξενοδόχους ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση και με τις συντεχνίες. Πάντως οι συντεχνίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, δίνοντας πίστωση χρόνου στον Πασυξέ να αναθεωρήσει την απόφασή του καί να υπογράψει τελικά τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ώστε να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία. Οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν θέσει υπό κατάσταση απεργίας όλα τα ξενοδοχεία-μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, μετα την απόφαση του συνδέσμου να μην υπογράψει τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί απεργία σε κανένα ξενοδοχείο. Ο ΠΑΣΥΞΕ δεν δέχεται συμμετοχή του ΣΤΕΚ στα ταμεία ευημερίας και προνοίας των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ταυτόχρονα αποδέσμευσε τα μέλη του να αποφασίσουν το καθένα ξεχωριστά κατα πόσο θα αποδεχθούν τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

    [05] ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας της ΣΕΚ Νίκος Επιστηθίου, σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ κατηγόρησε τον Πασυξέ ότι τηρεί ετσιθελική στάση και ότι τορπιλλίζει κάθε προσπάθεια για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Είπε επίσης ότι οι συντεχνίες θα έχουν σήμερα κοινές συναντήσεις με τα ξενοδοχεία μέλη του Πασυξέ και ξεκαθάρισε ότι όσα ξενοδοχεία δεν αποδεχθούν την πρόταση, θα βρίσκονται υπό κατάσταση απεργίας. Ο κύριος Επιστηθίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσει από σήμερα η εφαρμογή απεργιακών μέτρων σε όσα ξενοδοχεία δεν αποδεχθούν την πρόταση.

    [06] ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ

    Ο Γενικός Διευθυντής του Πασυξέ Ζαχαρίας Ιωαννίδης απέρριψε τις επικρίσεις για αναξιοπιστία καί τόνισε ότι Σύνδεσμος σέβεται καί την υπογραφή του καί τους θεσμούς. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Ιωαννίδης ανέφερε ότι είχαν δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις ότι ο Στέκ δεν θα ήταν συμβαλλόμενο μέλος στη διαχείριση των ταμείων προνοίας καί Ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είπε επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις ζητήθηκαν καί γραπτώς αλλά δεν δόθηκαν. Αντίθετα, πρόσθεσε, στο κείμενο που δόθηκε για υπογραφή, αναφέρεται ότι θα συμμετέχει καί ο Στέκ, κάτι που ο Πασυξέ δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Ο κύριος Ιωαννίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα δοθούν καί γραπτώς οι διαβεβαιώσεις, και να αποτραπεί μιά νέα κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    [07] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για τα εργατικά θέσμια τη στάση του Πασυξέ, και μίλησε για εξευτελισμό των θεσμών. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Κεραυνός χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις το επιχείρημα του ΠΑΣΥΞΕ για τη συμμετοχή του ΣΤΕΚ στη διαχείριση των ταμείων προνοίας και ευημερίας, και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία. Επέκρινε επίσης τον Πασυξέ ότι προβάλλει συνεχώς νέα θεματα καί δεν υπογράφει τη συμφωνία. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έχει κάποιες σκέψεις καί ότι σήμερα θα προβεί σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί νέα κρίση στην τουριστική βιομηχανία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα περιθώρια που απομένουν είναι ελάχιστα.

    [08] ΔΕΟΚ ΠΑΣΥΞΕ

    Λύπη και αγανάκτηση για την στάση της ηγεσίας και των μελών του ΠΑΣΥΞΕ εκφράζει η Συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων "Αλλαγή" - ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η ξενοδοχειακή βιομηχανία οδηγείται σε βαθύτερη κρίση και η οικονομία σε επικίνδυνη κατεύθυνση. Το Γενικό Συμβούλιο της Συντεχνίας, καλεί τα μέλη της ξενοδοχο-υπάλληλους να συμμετάσχουν αποφασιστικά και με δυναμισμό στα απεργιακά μέτρα μαζί με τους συναδέλφους τους της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, σε όσα ξενοδοχεία απαιτείται να παρθούν τέτοια μέτρα.

    [09] ΒΟΥΛΗ ΠΑΣΥΞΕ

    Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου εναντίον του ΠΑΣΥΞΕ για την άρνησή του να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση. Ο κύριος Χριστοφόρου απέδωσε ακεραία την ευθύνη στον Πασυξέ για την κρίση στα ξενοδοχεία λέγοντας ότι ο σύνδεσμος επαναφέρει ξεπερασμένες μεθόδους στις εργασιακές σχέσεις. Ο Πασυξέ, πρόσθεσε, δεν λαμβάνει υπόψιν ούτε την κυβέρνηση ούτε τη βουλή ούτε την οικονομία του τόπου.

    [10] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΗΝΑ

    Θέματα που αφορούν το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τη διατήρηση της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς θα συζητήσει στην Αθήνα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος μετέβη το πρωί για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του ο κύριος Μαυρονικόλας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου θα υπάρξει μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε όλα τα προγράμματα και εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψή του θα καταλήξει σε αποτελέσματα θετικά και για την πορεία του κυπριακού προβλήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κύριος Μαυρονικόλας είπε ότι το υπουργείο του δεν έχει πληροφορίες για αποχώρηση δέκα χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στατευμάτων. Σχετικά με δημοσίευμα ότι αναζητούνται τρόποι για επίλυση του θέματος που δημιουργήθηκε με τα αμερικανικά όπλα, ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τρόποι επίλυσης των διαφορών θα βρεθούν. Προτεραιότητα, τόνισε, είναι η Εθνική Φρουρά να διατηρήσει την ισχύ της, διότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στα κατεχόμενα σε όλη του τη δύναμη και με πλήρη οπλικά συστήματα.

    [11] ΠΑΦΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι η αρμόδια αρχή να αποφασίσει για το τι είναι ορθόν και ωφέλιμο για την Μονή Αποστόλου Ανδρέα, μακριά από συναισθηματισμούς και υποκειμενικές κρίσεις. Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Καρπασίας έχουν υπερβεί τα όρια με τις αντιδράσεις τους περί προσφυγής στα δικαστήρια και καλό θα ήταν, πρόσθεσε, να αφήσουν τα αρμόδια όργανα να εργαστούν ως πρέπει. Ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε ακόμα ότι ο μηχανικός που έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για να αναλάβει την αναστήλωση της Μονής, είναι προσωπικότητα παγκοσμίου φήμης. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρία να εγκρίνει την κατεδάφιση των δωματίων που βρίσκονται στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα, αποδεχόμενη εισηγήσεις των αρχιτεκτόνων.

    [12] ΠΑΦΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙ

    Η ελεγκτική επιτροπή που ορίστηκε χθες από την Ιερά Σύνοδο για να διερευνήσει τις οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή, θα έχει στη διάθεσή της ένα μήνα και θα διερευνήσει πρωτίστως το θέμα των 33 εκατομμυρίων λιρών που φέρονται κάποιοι να χρωστούν στην Αρχιεπισκοπή. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι στόχος είναι όπως στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, παρουσιασθεί το σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα θα αφορά εκτός από την υπόθεση των 33 εκατομμυρίων, τις δραστηριότητες των εταιρειών Εμέ, Κεό, Τσιμεντοποιείο, Ελληνική Τράπεζα καθώς και των θυγατρικών τους εταιρειών. Ο Πάφου Χρυσόστομος, δήλωσε ότι στην επιτροπή αυτή ο ίδιος θα λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής ταυτόχρονα.

    [13] ΚΑΤΣΑΒ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Μοσιέ Κατσάβ μετέβη σήμερα στην Αγκυρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη με στόχο την προαγωγή των διμερών σχέσεων. Ο Πρόεδρος Κατσάβ θα έχει επαφές με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν. Η Τουρκία και το Ισραήλ υπέγραψαν το 1996 συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία είχε προκαλέσει οργή στις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ιράν.

    [14] ΜΠΟΥΣ ΣΕΝΕΓΑΛΗ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους μετέβη το πρωί στη Ντακάρ, πρωτεύουσα της Σενεγάλης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικές χώρες. Ο Πρόεδρος Μπους θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για το μέλλον της Αφρικανικής ηπείρου. Πάντως οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος να επέμβει στέλνοντας ειρηνευτικά στρατεύματα στην Λιβερία, αναμένεται να επισκιάσει την περιοδεία Μπους στην Αφρική. Μετά τη Σενεγάλη ο Τζωρτζ Μπους θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγάνδα και τη Νιγηρία.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο τοπικές νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων και τοπικά πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 27 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά όμως θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2003 - 20:43:14 UTC