Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-08-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΒΡΕΦΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
  • [03] ΠΑΦΟΥ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΠΕΥΚΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓ
  • [05] ΤΑΛΑΤ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [06] ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ ΛΥΣΗ
  • [07] ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  • [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΦΟΝΟΣ
  • [09] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Τ/ΚΥΠΡΙΑ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [11] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
  • [12] ΚΗΔΕΙΑ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗ
  • [13] ΗΠΑ ΚΟΣΤΟΣ
  • [14] ΣΚΥΛΟΣ ΓΥΝ ΑΙΚΑ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 19/08/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε το πρωί εγκαταλειμμένο σε πεζοδρόμιο της Λευκωσίας. Ηταν τυλιγμένο σε κουβέρτα, μέσα σε κλειστή σχολική σάκα.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και δύο μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος η Εκκλησία.

    Αναμένεται σήμερα γραπτή απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διάθεση των επτακοσίων σαρανταδύο θέσεων στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

    Στα κατεχόμενα το εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό επιθυμεί λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτα λύση κι ύστερα εκλογές, υποστηρίζει ο Αλπάϋ Ντουρντουράν

    Καταφύγιο εγκληματιών, τα κατεχόμενα, γράφει τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

    Σκύλος επετέθη και τραυμάτισε πενηνταεξάχρονη, στο Παλαιομέτοχο.

    [02] ΒΡΕΦΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

    Νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε στις εννέα το πρωί εγκαταλειμμένο σε πεζοδρόμιο στην οδό Ναυπάκτου, κοντά στην αγορά του Αγίου Αντωνίου, στη Λευκωσία. Ηταν τυλιγμένο σε κουβέρτα, μέσα σε κλειστή σχολική σάκα. Το βρέφος εντόπισε ο Γιαννάκης Τριφταρίδης, ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων όταν είδε κάτι να κινείται μέσα στη σάκα. Ειδοποίησε την αστυνομία η οποία παρέλαβε το βρέφος και το μετέφερε στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Οι γιατροί διεπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του. Το κοριτσάκι είναι λευκού χρώματος, έχει βάρος τρία κιλά, αλλά ο ομφάλιος λώρος του φαίνεται να είναι πρόχειρα κομμένος. Η αστυνομία ειδοποίησε το γραφείο ευημερίας και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής τέσσερα ζευγάρια έχουν εκδηλώσει ανδιαφέρον να το υιοθετήσουν. Από την πλευρά της η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να εντοπίσει το άτομο που εγκατέλειψε το βρέφος.

    [03] ΠΑΦΟΥ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και δύο μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος η Εκκλησία, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για ατασθαλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρικ, το αίτημα περιλαμβάνεται σε προκαταρκτικό πόρισμα το οποίο ο Μητροπολίτης Πάφου έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει τον ερχόμενο μήνα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου από την οποία θα ζητήσει να πάρει αποφάσεις. Ο Μητροπολίτης Πάφου διεξάγει από το πρωί επαφές με στελέχη των εν λόγω εταιρειών. Το πρωί είχε συνάντηση με τον Κωνταντίνο Λοϊζίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών. Στην Μητρόπολη πήγαν το πρωί ένα μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της Αρχιεπισκοπής καθώς και επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να πώλησε παραλιακή έκταση στην Εκκλησία πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή όπου βρίσκεται το πλοιάριο του Γρίβα Διγενή στη Χλώρακα.

    [04] ΠΕΥΚΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓ

    Γραπτώς θα δοθει η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας για τροποποίηση του νόμου που διέπει τις εισαγωγικές εξετάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των επτακοσίων σαρανταδύο θέσεων στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Το πρωι ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι θα ειχε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να συζητήσει μαζί του τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Στη συνέχεια ωστόσο έγινε γνωστο οτι η θεση του Γενικου Εισγγελέα θα δοθεί γραπτώς εντός της ημέρας .

    Με το όλο θέμα θα ασχοληθεί αύριο η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

    [05] ΤΑΛΑΤ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα δείχνουν ότι το εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου στις λεγόμενες εκλογές, επιθυμεί λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αυτοί που κάποτε ψήφιζαν το κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, έχουν απογοητευτεί. Ο λαός, τόνισε έχει πιστέψει στην λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει διαγράψει πλέον τα παλιά και στοχεύει σε μια νέα Κύπρο. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ταλάτ επέκρινε τον Ντενκτάς ότι πάει σε μνημόσυνα και κάνει προεκλογική εκστρατεία και επίθεση στην αντιπολίτευση.

    [06] ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ ΛΥΣΗ

    Δεν έχουν οποιαδήποτε σημασία οι λεγόμενες έκλογές στα κατεχόμενα, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί λύση και συνεχισθεί το σημερινό καθεστώς, λόγω της δημογραφικής δομής που υπάρχει σήμερα. Αυτή είναι η θέση του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας του Αλπάϋ Ντουρντουράν ο οποίος κάλεσε τα κόμματα που αντιπολιτεύονται το καθεστώς Ντενκτάς να εγκαταλείψουν την διαμάχη για τον θώκο και να συνεργαστούν στον κοινό αγώνα. Ο κύριος Ντουρντουράν κάλεσε την Τουρκία να ειναι ειλικρινής με το θέμα της λύσης του κυπριακού.

    [07] ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

    Το κατοχικό καθεστώς δεν δέχθηκε την προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε χθες στην περιοχή Πενταδάκτυλου.

    Οπως δήλωσε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Διαφώτισης της Πυροσβεστικής Στέλιος Στυλιανού, η προσφορά διαβιβάστηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις δύο το απόγευμα και κατασβέστηκε στις τέσσερις. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι η πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση εκατό στρεμμάτων που είχε δενδροφυτευτεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1995.

    [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΦΟΝΟΣ

    Καταζητούμενος από την Βρετανική αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών ήταν ο βρετανός Στάνλεϋ Ράνκιν ο οποίος βρέθηκε προχθές δολοφονημένος στον Αγιο Γεώργιο Κερύνειας. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ράνκιν είχε απελαθεί από το ψευδοκράτος το 2001 αλλά σε διάστημα 5 με 6 μηνών επανήλθε. Η εφημερίδα Χαλκίν Σεσί διερωτάται με ποιο τρόπο εισήλθε και πάλι στα κατεχόμενα, ποιοι τον βοήθησαν, αν εισήλθε με διαφορετικά στοιχεία, αν οι κατοχικές αρχές δεν γνωριζαν για τον βίο και πολιτεία του και αν το ψευδοκράτος δεν εκτίθεται με το να παρέχει προστασία σε κάποιον που καταζητείται.

    [09] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Τ/ΚΥΠΡΙΑ

    Στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 27 Αυγούστου, θα συζητηθεί το πόρισμα της έρευνας για την υπόθεση της Τουρκοκύπριας στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ είχε θεώρηση διαβατηρίου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε δηλώσεις στο Τρίτο, απέρριψε επικρίσεις ότι καθυστέρησε η ετοιμασία του πορίσματος, και ότι επιδιώκεται η υπόθεση να πέσει στα μαλακά.

    Αντίθετα, είπε, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τον ερευνώντα λειτουργό, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Συμεών Μάτση, ώστε να καταγραφούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

    Επισήμανε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να αποδίδεται υπερβολική σημασία σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, και να δημιουργείται λανθασμένη εικόνα για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των τουρκοκυπρίων.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Το δέκατο τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη Λευκωσία. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Γιώτης και ο Υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης. Στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και θέματα σχετικά με τη διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων, της επικοινωνίας με τις παροικίες και της λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου θα συνεδριάσει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα για να συζητήσει μεταξύ άλλων τους στόχους και το σχέδιο δράσης για τη νέα περίοδο. Στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χρισόφιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα με τα νέα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα παραμείνουν θετικές οι προβλέψεις και για το φθινόπωρο. Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος, όπως παρατήρησε σε περιόδους κρίσης μπορεί να κρατήσει ζωντανή την τουριστική βιομηχανία. Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ άλλων μελετώνται κίνητρα για την ενίσχυση του τουρισμού, δημιουργία ακαδημίας τουρισμού και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι εκτός συζήτησης, επί του παρόντος, η κατάργηση του τρία τοις εκατό υπέρ του ΚΟΤ, καθώς το κράτος έχει διαθέσει φέτος τεράστια κονδύλια για να στηρίξει τον τουρισμό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μελετάται η απλοποίηση της διαδικασίας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αυγερινός Νικήτας, μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα είπε ότι παραμένει το αίτημα των ξενοδόχων για κατάργηση του τρία τοις εκατόν, το οποίο ο Σύνδεσμος θεωρεί άδικο και υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.

    [12] ΚΗΔΕΙΑ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗ

    Στη Χεβρώνα μεταφέρεται για να κηδευτεί ο εικονολήπτης Μάζεν Ντάνα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από Αμερικανούς στρατιώτες την περασμένη Κυριακή. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο να είχε εκληφθεί η κάμερά του Ντάνα ως εκτοξευτήρας χειροβομβίδων. Από τον περασμένο Μάρτιο, δεκαεπτά άτομα με δημοσιογραφική ιδιότητα έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, χθες, ακόμα ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας στους εξηνταένα το συνολικό αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

    [13] ΗΠΑ ΚΟΣΤΟΣ

    Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοίχισε στον Δήμο Νέας Υόρκης το μπλακ άουτ της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχης περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια ήταν οι ζημιές στις επιχειρήσεις και 250 εκατομμύρια κόστισαν τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αναγκάστηκαν να πετάξουν οι κάτοικοι και τα σουπερ μάρκετ καθώς έμειναν εκτός ψυγείων επί 29 ώρες που κράτησε η διακοπή του ρεύματος. Οι αρχές εκτιμούν ότι κάθε ώρα του μπλακ άουτ στοίχιζε στην οικονομία της Νέας Υόρκης 36 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν να καταβάλουν οι αρχές μόνο για υπερωρίες στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες στη διάρκεια του μπλακ άουτ.

    [14] ΣΚΥΛΟΣ ΓΥΝ ΑΙΚΑ

    Στο Παλαιομέτοχο, γυναίκα πενηνταέξη ετών δέχθηκε επίθεση από σκύλο ενώ περπατούσε σε περιοχή του χωριού. Ο σκύλος όρμηξε επάνω της και τη δάγκωσε στο αριστερό της πλευρό. Πρόκειται για την Ελένη Δίπλαρου, η οποία από την επίθεση έχασε την ισορροπία της, έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε το πρωί εγκαταλειμμένο σε πεζοδρόμιο της Λευκωσίας. Ηταν τυλιγμένο σε κουβέρτα, μέσα σε κλειστή σχολική σάκα.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και δύο μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος η Εκκλησία.

    Αναμένεται σήμερα γραπτή απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διάθεση των επτακοσίων σαρανταδύο θέσεων στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

    Στα κατεχόμενα το εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό επιθυμεί λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτα λύση κι ύστερα εκλογές, υποστηρίζει ο Αλπάϋ Ντουρντουράν

    Καταφύγιο εγκληματιών, τα κατεχόμενα, γράφει τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

    Σκύλος επετέθη και τραυμάτισε πενηνταεξάχρονη, στο Παλαιομέτοχο.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρος θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι, μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 31 στα δυτικά και βόρεια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

    Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί και αργότερα βορειοδυτικοί, ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια παράλια, στους 21 στα δυτικά και στους 22 στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 19 August 2003 - 21:19:00 UTC