Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-08-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΣΓΓΕΛΙΔΗΣ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [04] ΚΟΥΛΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  • [05] ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ
  • [06] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
  • [07] ΕΔΕΚ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΣΕΡΤΑΡ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΕΡΕΛ ΔΗΜΟΣΚΟ
  • [10] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [11] Τ/ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [12] ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • [13] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ
  • [14] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [15] ΠΥΡ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 28/08/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Πρόταση για ποινοικοποίηση των προσφυγών σε όργανα του ψευδοκράτους υποβάλλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχει ήδη το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών.

    Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναβολής της άσκησης Νικηφόρος. Εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώνει ο Υπουργός Αμυνας

    Η ΕΔΕΚ διαπιστώνει προβλήματα στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα στις ευρωεκλογές.

    Αν η Τουρκία υποχωρήσει στο Κυπριακό θα αναγκασθεί να προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις, δηλώνει ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο Τόνυ Μπλερ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της σταδιοδρομίας του. Αρχισε να καταθέτει στη δικαστική ανάκριση για το θάνατο του Ντέιβιτ Κέλι.

    [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΣΓΓΕΛΙΔΗΣ

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε αντίθεση στην πρόταση και υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται ειδική νομοθεσία για απαγόρευση συναλλαγών με όργανα του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται ήδη ότι η άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπονομεύει ή να καταργεί τη συνταγματική τάξη. Ο κύριος Αγγελίδης είπε ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο και μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατό να βρεθούν διατάξεις, εφ΄όσον υπάρχει η βούληση. Υποστήριξε επίσης ότι το ισχυρότερο όπλο για αντιμετώπιση του ενδεχομένου προσφυγών στα όργανα του ψευδοκράτους είναι η αντίδραση του λαού, που θα πρέπει να ενημερωθεί σαφώς.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αντίθεση στην πρόταση του ΔΗΣΥ εξέφρσε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κύριος Ομήρου δήλωσε ότι το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας παρέχουν αρκετά όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγές Ελληνοκυπρίων στα ψευδοδικαστήρια για τις περιουσίες τους. Ωστόλσο, ο κύριος Ομήρου είπε ότι το κόμμα του θα μελετήσει το περιεχόμενο της πρότασης του ΔΗΣΥ, όταν αυτή κατατεθεί. Επανέλαβε δε πως είναι αδιανόητο πολίτες της Δημοκρατίας να υπονομεύουν και να υποσκάπτουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] ΚΟΥΛΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναβολής της άσκησης Νικηφόρος. Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η διεξαγωγή της στρατιωτικής ασκησης εξαρτάται από τις εξελίξεις στο κυπριακό. Πρέπει, είπε, οι ενέργειες και οι πράξεις μας να δίνουν το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και να λύσουμε το Κυπριακό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε η άσκηση θα πρέπει να διεξαχθεί. Πρόσθεσε, όμως, πως η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή της ανήκει στην κυβέρνηση και όχι αποκλειστικά στο Υπουργείο Αμυνας. Ο Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς παραμένει ύψιστη προτεραιότητά και ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της άσκησης. Είπε, επίσης, ότι οι ασκήσεις μικρότερης εμβέλειας συνεχίζονται σε όλα τα στρατόπεδα και σε όλα τα επίπεδα.

    [05] ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ

    Εγινε το πρωί στο Στρατόπεδο Πυροβολικού στην Αθαλάσσα, η τελετή διαβεβαίωσης των επιλεγέντων στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας. Σε ομιλία του ο υπουργός Αμυνας, είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός έχει υψιστο καθήκον να προετοιμάζει και να ενισχύει την άμυνα του, έτσι ώστε, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, να μπορέσει να δώσει τη μάχη για προστασία της ελευθερίας του με την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας.

    [06] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου θα βρίσκεται στην Κύπρο την πρώτη Οκτωβρίου για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, κατά την επίσκεψή του ο κύριος Παπαντωνίου θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

    [07] ΕΔΕΚ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Το Κίνημα Σοσιαλδμοκρατών ΕΔΕΚ θεωρεί αυτονόητη τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές στις Ευρωεκλογές, αλλά διαπιστώνει σειρά πρακτικών δυσκολιών για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους Τουρκοκυπρίους που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Το θέμα απασχόλησε το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος, το οποίο ανέθεσε σε υποεπιτροπή να ασχοληθεί με όλες τις πτυχές του θέματος, καθώς και την προετοιμασία της ΕΔΕΚ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Το Κίνημα θα συμμετάσχει στους συνδυασμούς του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ως προς τους Τουρκοκυπρίους στα κατεχόμενα, το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι δυσκολίες συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές προκύπτει από τη Συνθήκη Προσχώρησης, που αναστέλλει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεχόμενη Κύπρο. Το Κίνημα αποφάσισε να επιδιώξει επαφές με τα Τουρκοκυπριακά κόμματα για να διαπιστώσει τις απόψεις τους. Εξ άλλου, το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος πήρε αποφάσεις για πρεοτοιμασία των επαρχιακών συνδιασκέψεων που θα γίνουν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Επίσης αποφάσισε τη διοργάνωση θρησκευτικού Μνημοσύνου του Γιάννου Κρανιδιώτη στις δεκατέσσερις Σεπτεμβρίου, στο Μετόχι Κύκκου στη Λευκωσία, με ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Μαγκριώτη.

    [08] ΣΕΡΤΑΡ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε πως αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό, τότε θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις και σε άλλα θέματα. Η Κύπρος, είπε, αποτελεί θέμα κύρους για την Τουρκία. Ο Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε, εξ άλλου, ότι το καθεστός θέλει να προετοιμάσει την περιοχή των Βαρωσίων για οικονομικές δραστηριότητες και κάλεσε τους Τούρκους Επιχειρηματίες να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι και οι κύριοι στόχοι της κατοχικού καθεστώτος είναι η λεγόμενη ισότιμη κυριαρχία, η δικοινοτική διοίκηση και η εγγύηση της Τουρκίας. Ο Σερτάρ Ντενκτάς μιλούσε στην πόλη Ουσάκ στην Τουρκία, όπου τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών της πόλης με το "Βραβείο του πολιτικού της χρονιάς".

    [09] ΕΡΕΛ ΔΗΜΟΣΚΟ

    Νέα Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα κατεχόμενα για λογαριασμό του Προέδρου του κόμματος Λύση και Ευρωπαική Ενωση Αλί Ερέλ, φέρει πρώτο κόμμα το Τουρκικό Ρεπουπλικανικό του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, με εικοσιεπτά τοις εκατό. Ακολουθεί το Κίνημα Ειρήνης-Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί με εικοσιτρία τοις εκατό και τρίτο το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, με δεκαεπτά τοις εκατό. Δεκαεπτά τοις εκατό των ψηφοφόρων υποστηρίζει του Σερτάρ Ντενκτάς και το οκτώ τοις εκατό το Κόμμα του Αλί Ερέλ. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο δεκαπέντε τοις εκατό. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δημοσιεύει η εφημερίδα Αφρίκα.

    [10] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Ο Αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης-Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί εξαπέλυσε επίθεση εναντιον της ψευδοκυβέρνησης, λέγοντας ότι οι οπαδοί του Στάτους Κβο κάνουν ότι μπορούν για να κρατηθούν και είναι πολύ πιθανόν ότι θα παρεμβάλουν εμπόδια στην επιδιωκόμενη αλλαγή. Ο κύριος Ακκιντζί επέκρινε κυρίως την παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας, για την απόκτηση της οποίας, όπως είπε, ο χρόνος διατυπώσεων μειώθηκε από μισή ώρα σε δέκα μόνο λεπτά. Τις ενέργειες της ψευδοκυβέρνησης καταδίκασε και ο Αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι τα κόμματα της ψευδοκυβέρνησης δεν έχουν τι να προσφέρουν στον λαό και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις προσλήψεις. Ο Συντονιστής του Κινήματος Ειρήνης-Δημοκρατίας Ιζέτ Ιζτζάν τόνισε την ανάγκη για συνεργασία των δυνάμεων που επιθυμούν την ειρήνη και την ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, καλώντας τις να υπογράψουν για το σκοπό αυτό, κοινή ανακοίνωση την πρώτη Σεπτεμβρίου, ημέρα της Ειρήνης. Ο Πρόεδρος των Οργανωμένων Εποίκων Νουρί Τσεβίκελ δήλωσε ότι οι έποικοι θα υποστηριξουν τις δυνάμεις εκείνες που στοχεύουν στην επίλυση του κυπριακού στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

    [11] Τ/ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Από την πρώτη Σεπτεμβρίου, αρχίζει τη λειτουργία του στα κατεχόμενα, το γραφείο που θα ασχολείται με τις προσφυγές των τουρκοκυπρίων στα δικαστήρια της Δημοκρατίας για αποζημιώσεις της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία απαλλοτριώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, οι τουρκοκύπριοι θα μπορούν να αποτείνονται στο γραφείο αυτό από τις τρείς Σεπτεμβρίου. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η δικηγορική αμοιβή και τα δικαστικά έξοδα θα καλυφθούν από το ψευδοκράτος.

    [12] ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη δοκιμασία της εξάχρονης θητείας του, καθώς άρχισε να καταθέτει στη δικαστική ανάκριση για τις συνθήκες θανάτου του συμβούλου της Βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι και το φάκελο του Ιράκ. Πρόκειται για τη δεύτερη μόνο φορά κατά την οποία Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζεται σε δικαστική ανάκριση. Η εμφάνισή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χθες ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, στην κατάθεσή του άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του πρωθυπουργικού γραφείου. Πριν την κατάθεσή του φαινόταν ότι ο κύριος Χουν θα αναλάμβανε την ευθύνη, αλλά τελικά υποστήριξεότι ο ίδιος δεν αναμείχθηκε στο θέμα.

    [13] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο Ιράκ, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δεύτερος τραυματίστηκε από επίθεση Ιρακινών με χειροβομβίδες εναντίον βρετανικής περιπόλου κοντά στην πόλη Αμάρα. Οπως δήλωσε στρατωτικός εκπρόσωπος, η περίπολος δέχθηκε την επίθεση χθές το απόγευμα καθ'ον χρόνο επέστρεφε στην βάση της. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, σκοτώθηκαν 50 βρετανοί στρατιώτες. Χθές είχαν επίσης σκοτωθεί σε χωριστές επιθέσεις στο Ιράκ, άλλοι δύο αμερικανοί στρατιώτες.

    [14] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Ταξιδιωτική οδηγία για όσους Αυστραλούς επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και την Γερμανία εξέδωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Την οδηγία εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας και σε αυτή δίδονται συντάσεις και προειδοποιήσεις στους Αυστραλούς πολίτες για θέματα που αφορούν την προσωπική τους ασφάλεια. Είναι η πρώτη φορά που η εκδίδει ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα ή την Γερμανία.

    [15] ΠΥΡ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε Διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον του Χρίστου Χατζημάρκου, 32 ετών από την Λευκωσία σε σχέση με υποθέσεις διαρρήξεων και εμπρησμών στην Εγκωμη. Ο Χατζημάρκου είχε συλληφθεί χθες για την διάρρηξη και τον εμπρησμό του τυπογραφείου Καϊλας Πρίντερ στην βιομηχανική περιοχή Εγκωμης. Ανακρινόμενος ο Χατζημάρκου, φέρεται να παραδέχθηκε και δεύτερο εμπρησμό, αυτό της αποθήκης Λε Πάουντ Σιόπ στην Εγκωμη που διαπράχθηκε στις 19 Αυγούστου 2003.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Πρόταση για ποινοικοποίηση των προσφυγών σε όργανα του ψευδοκράτους υποβάλλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχει ήδη το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών.

    Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναβολής της άσκησης Νικηφόρος. Εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώνει ο Υπουργός Αμυνας

    Η ΕΔΕΚ διαπιστώνει προβλήματα στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα στις ευρωεκλογές.

    Αν η Τουρκία υποχωρήσει στο Κυπριακό θα αναγκασθεί να προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις, δηλώνει ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο Τόνυ Μπλερ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της σταδιοδρομίας του. Αρχισε να καταθέτει στη δικαστική ανάκριση για το θάνατο του Ντέιβιτ Κέλι.

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές, ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 28 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί αρχικά ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και σταδιακά θα εξασθενήσουν στα δύο με τρία μποφόρ.

    Η θάλασσα σταδιακά θα καταστεί ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιένα βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια, στους εικοσιτρείς στα νότια και στους 20 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2003 - 19:46:37 UTC