Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-09-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΛΙΝΤ ΤΕΛΟΣ ΝΕΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΙΝΤ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΛΙΝΤ
  • [05] ΕΔΕΚ ΛΙΝΤ
  • [06] ΠΑΠΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [07] ΑΡΧΗΓΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [08] ΠΑΠΑ ΑΡΧΗΓΟΙ
  • [09] ΠΑΠΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [10] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ
  • [11] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ
  • [12] ΔΕΙΠΝΟ ΤΑΣΣΟΣ
  • [13] ΓΚΙΟΥΛ ΑΝΑΝ
  • [14] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [15] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ
  • [17] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [18] ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [19] ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
  • [20] ΕΚΡΗΞΗ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [21] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [22] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 11/09/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Πέθανε το πρωί σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ από τραύματα που υπέστη ύστερα από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο

    Θλίψη για το θάνατο της Λιντ που θεωρείτο θερμός υποστηρικτής της Κύπρου εξέφρασαν οι κηβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας

    Νέα δυναμική στο Κυπρικό διαπιστώνει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και ηγέτες των Κομμάτων

    Στο θέμα του Βαρωσιού θα επικεντρώνονται οι εκπλήξεις που διατείνεται ότι θα κάμει ο Ντενκτάς, εκτιμά ο Γιώργος Ιακώβου

    Αναβλήθηκε το Παγκύπριο συνέδριο του Δήκο

    Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στη Νέα Υόρκη για τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος στους δίδυμους πύργους πριν από δύο χρόνια.

    [02] ΛΙΝΤ ΤΕΛΟΣ ΝΕΟ

    Πέθανε το πρωί σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ από τραύματα που υπέστη χθες στο στήθος, το στομάχι και τα χέρια, ύστερα από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο, ενώ ψώνιζε σε πολυκατάστημα της σουηδικής πρωτεύουσας. Ο θάνατός της Αννα Λιντ, 46 χρόνων επήλθε γύρω στις έξι και τριάντα σε νοσοκομείο της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου είχε υποβληθεί σε πολύωρη επέμβαση λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γιέραν Πέρσον ανακοινώνοντας το θάνατό της, φανερά συγκλονισμένος είπε ότι η χώρα έχασε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πολιτικού της κόσμου. Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι η Αννα Λιντ υπέκυψε ύστερα από ακατάσχετη αιμορραγία από τα κτυπήματα που δέχθηκε στο ήπαρ και τις αρτηρίες. Τα κίνητρα της δολοφονίας αποτελούν μυστήριο για την αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για σύλληψη του δράστη, που πιστεύεται ότι είναι Σουηδός.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΙΝΤ

    Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς την οικογένεια της Αννας Λιντ, την κυβέρνηση και το λαό της Σουηδίας. Ο κύριος Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι η τέως υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας υποστήριξε με θέρμη τόσο την ένταξη της Κύπρου όσο και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν, σημείωσε, φίλη της Κύπρου, τασσόταν πάντοτε υπέρ της σωστής λύσης του Κυπριακού και ήταν ιδιαίτερα κριτική για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΛΙΝΤ

    Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πληροφορήθηκε το θάνατο της Αννα Λιντ ενώ βρισκόταν στο Δημαρχείο Στροβόλου, κάλεσε όλους σε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη της. Ο κύριος Παπανδρέου χαρακτήρισε την Αννα Λιντ πολύ καλή φίλη που έχει παλέψει για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

    [05] ΕΔΕΚ ΛΙΝΤ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με τηλεγράφημά του προς τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας και την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του κινήματος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ. Η Κύπρος, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, χάνει ένα πολύτιμο φίλο και συμπαραστάτη στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    [06] ΠΑΠΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα φέρουν σύντομα ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό, εν όψει και του Δεκεμβρίου του 2004 όταν θα αποφασισθεί κατά πόσον η Τουρκία θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κύριος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική, που είναι αποτέλεσμα και της στενής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και έκαμε ιδιαίτερη μνεία στον κύριο Χριστόφια, ο οποίος, όπως είπε, ήταν πρωτοπόρος. Ο κύριος Χριστόφιας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική και αδελφική και εξήρε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού και την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Τόνισε, ωστόσο, ότι η λύση εξαρτάται από την αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς και σε κάποιο βαθμό από αλλαγές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    [07] ΑΡΧΗΓΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κοινή πορεία θα συνεχισθεί, έτσι που στο τέλος Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να βρουν τελικά δικαίωση σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και εγκάρδια, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις και πρακτικές ιδέες για την προώθηση των κοινών θέσεων στο Κυπριακό και στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Σε ερώτηση εάν διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, ο κύριος Κατσουρίδης είπε ότι ότι υπάρχει συναντίληψη στα θέματα που έχουν συζητηθεί.

    [08] ΠΑΠΑ ΑΡΧΗΓΟΙ

    Αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης στο Κυπριακό, ενόψει και των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται για λύση του προβλήματος και τη δυνατότητα της Κύπρου να διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έγινε σε συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Ο κύριος Παπανδρέου συναντήθηκε κατά σειρά με τις αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των ΕΔΗ και των Νέων Οριζόντων. Αυτή την ώρα συναντάται με το ΑΔΗΚ και θα ακολουθήσει συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [09] ΠΑΠΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επίσης συνάντηση 35 λεπτών με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Γιώργο Παπανδρέου για τη συμβολή τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου τίμησε τον Γιώργο Παπανδρέου με το μετάλλειο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού για την προσφορά του στους αγώνες της Κύπρου. Τον ανακήρυξε επίσης επίτιμο Δημότη Στροβόλου. Απονέμοντάς του το μετάλλειο ο Δήμαρχος Σάββας Ηλιοφώτου εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για όσα έκαμε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για όσα συνεχίζει να κάμνει. Ο κύριος Παπανδρέου στην αντιφώνησή του διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος προσωπικά και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί με συνάντηση το απόγευμα με εκπροσώπους των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου και της Επιτροπής της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει πριν από την αναχώρηση του, στις τέσσερις το απόγευμα, δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία θα μεταδίδεται απευθείας από το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι και το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    [11] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στη Λευκωσία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το άριστο των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας και η συναντίληψη για τους χειρισμούς που έγιναν καί θα γίνουν στο κυπριακό καί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε επίσης ότι βασική θέση των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας είναι η επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, με συγκεκριμένες αλλαγές, ώστε να συνάδει με τις εξελίξεις που παρουσιάζονται καί να καταστεί πιο βιώσιμο καί πιο λειτουργικό. Ο κύριος Μπεγλίτης ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του σχεδίου και πρόσθεσε ότι αυτό τονίστηκε καί κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση με αρχηγούς τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    [12] ΔΕΙΠΝΟ ΤΑΣΣΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει παρακάθησαν χθες βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε στην οικία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στο δείπνο παρακάθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στο Ρικ ότι επρόκειτο για μια άτυπη καί φιλική συγκέντρωση στην οποία έγινε καί κάποια ανταλλαγή απόψεων.

    [13] ΓΚΙΟΥΛ ΑΝΑΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι δεν υπάρχει νέο σχέδιο για λύση του κυπριακού εκτός από εκείνο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Τούρκος Υπουργός σχολίαζε τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος ισχυρίστηκε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος επεξεργάζονται νέο σχέδιο το οποίο μάλιστα βρίσκεται στα τελευταία του στάδια. Σε δηλώσεις στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν των πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη σ αυτήν, στην Αγκυρα ο Αμπτουλλάχ Γκιουλ είπε επίσης ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, που υπεγράφη πρόσφατα, είναι κενή περιεχομένου και δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση. Η εφημερίδα Γενή Ντουζέν δημοσιεύει τις δηλώσεις Γκιουλ υπό τον τίτλο "Κενή περιεχομένου" και υπότιτλο "και άλλη δήλωση χαστούκι του Γκιούλ".

    [14] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμπτουλλάχ Γκιουλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε ανάλογη δήλωση και από τον Ραούφ Ντενκτάς. Για την ελληνική κυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδίωξη της είναι διαπραγμάτευση, στη βάση του, και επίλυση του Κυπριακού, πριν από την πρώτη Μαϊου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς σε διάφορες δηλώσεις τους, θεωρούσαν νεκρό το σχέδιο Ανάν. Οι αντιφατικές δηλώσεις τους, ανέφερε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας αυτή τη στιγμή.

    [15] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκπλήξεις, τις οποίες διατείνεται ότι θα κάμει ο Ραούφ Ντενκτάς θα επικεντρώνονται στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Ιακώβου απέδωσε τις ενέργειες του Ντενκτάς σε προεκλογικές σκοπιμότητες καί πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλει θα είναι εξ υπαρχής απαράδεκτες, αφού θα είναι εκτός σχεδίου Ανάν. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν χρειάζεται η υποβολή προτάσεων από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά να αποδεχθεί έναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι από τις επαφές που είχε με ομολόγους του Ευρωπαϊκών χωρών διαπίστωσε ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης, ενώ τατυτόχρονα αναπτύσσεται καί έντονο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [16] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων διαφάνηκε η αγωνία τους να δουν ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για λύση στη βάση του σχεδίου Αναν, και ότι οι προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ειλικρινείς. Εκφράστηκε επίσης η αποφασιστικότητα των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για διάλογο με στόχο την επίτευξη λύσης και αν είναι δυνατό της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την πρώτη Μαίου του 2004. Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των Ευρωεκλογών και συμφωνήθηκε όπως γίνουν συναντήσεις με ελληνοκυπριακά κόμματα για περαιτέρω συζήτηση.

    [17] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε σε ψεσινή της συνεδρία την αναβολή του Παγκυπρίου Συνεδρίου που είχε ορισθεί για τις 22 και 23 Νοεμβρίου. Στόχος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού του Κόμματος και η διαμόρφωση συνθηκών που θα δώσουν νέα δυναμική και προοπτική στο ΔΗΚΟ. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κύριο Κλεάνθους η ημερομηνία για διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου θα ορισθεί στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, στις 22 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο θα συζητηθεί επίσης και το επίμαχο θέμα του τρόπου εκλογής των αξιωματούχων του κόμματος.

    [18] ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Με εκδηλώσεις μνήμης η Νέα Υόρκη θα τιμήσει το απόγευμα τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος στους δίδυμους πύργους κατά τη σημερινή δεύτερη επέτειο. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο όπου ορθώνονταν οι πύργοι και θα διαρκέσει τέσσερις ώρες. Την ώρα που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις θα τηρηθεί μονόλεπτη σιγή και θα ηχήσουν οι καμπάνες για μια ώρα ενώ θα γίνει ανάγνωση των ονομάτων των δύο χιλιάδων επτακόσιων ενενήντα δύο θυμάτων από παιδιά μέλη των οικογενειών τους. Από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή θα ανάψουν δύο προβολείς στα ερείπια των πύργων. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων σε τελετή στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση οι πληγές από την τραγωδία παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Συγγενής θύματος δήλωσε ότι τα σχέδια για ανοικοδόμηση των πύργων στο ίδιο σημείο είναι σαν να μην αφήνουν μια πληγή να κλείσει. Παράλληλα, η οργάνωση "Οικογένειες την ενδεκάτης Σεπτεμβρίου για ειρηνικό αύριο" τέλεσε χθες χωριστή τελετή στο ίδιο μέρος, γιατί, όπως ανακοίνωσε, η επέτειος έχει πολιτικοποιηθεί, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θύματα των πολέμων στο Αφχανιστάν και το Ιράκ.

    [19] ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Συνεχίζεται στα κατεχόμενα η κράτηση των τριών ελλαδιτών που απήχθησαν χθες από τις κατοχικές αρχές ενώ επέστρεφαν από την Κερύνεια. Οι απαχθέντες είναι ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Ρεθύμνης Γιάννης Χαιρέτης και τα μέλη της αποστολής του Δήμου Σοφοκλής Χαιρέτης και Μανώλης Σκανδάλης. Ο τουρκοκυπριακός τύπος ισχυρίζεται σήμερα ότι οι τρεις Ελλαδίτες συνελήφθησαν, δήθεν, επ αυτοφόρω, να κινηματογραφούν στρατιωτικές περιοχές του ψευδοκράτους . Η εφημερίδα Αφρίκα γράφει ότι το γεγονός πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας δήμαρχος μπορεί να διασαλεύσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [20] ΕΚΡΗΞΗ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Εκρηξη σημειώθηκε γύρω στη μία και σαράντα το πρωί στη Λεμεσό. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μεταλλικό δοχείο στο οποίο τοποθετούνται μπάζα, έξω από την οικία της Γεωργίας Κωνσταντίνου, πενήντα οκτώ χρόνων και προκάλεσε ζημιές στο αυτοκίνητό της, το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα από το δοχείο. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις προκαταρκτικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η βόμβα ήταν αυτοσχέδια, τύπου υδροσωλήνα και περιείχε εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος.

    [21] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Πέθανε το πρωί σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ από τραύματα που υπέστη ύστερα από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο

    Θλίψη για το θάνατο της Λιντ που θεωρείτο θερμός υποστηρικτής της Κύπρου εξέφρασαν οι κηβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας

    Νέα δυναμική στο Κυπρικό διαπιστώνει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και ηγέτες των Κομμάτων

    Στο θέμα του Βαρωσιού θα επικεντρώνονται οι εκπλήξεις που διατείνεται ότι θα κάμει ο Ντενκτάς, εκτιμά ο Γιώργος Ιακώβου

    Αναβλήθηκε το Παγκύπριο συνέδριο του Δήκο

    Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στη Νέα Υόρκη για τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος στους δίδυμους πύργους πριν από δύο χρόνια.

    [22] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, οι οποίες πιθανόν να φέρουν πολύ μεμονωμένη βροχή στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά θαλάσσιοι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριαντα-τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά και τα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 11 September 2003 - 12:54:50 UTC