Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-09-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [03] ΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [04] ΑΒΕΡΩΦ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΝ
  • [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ
  • [09] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ
  • [10] ΙΤΑΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ
  • [11] ΙΡΑΚΙΝΗ ΤΕΛΟΣ
  • [12] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ NBC
  • [13] ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΚΡΟΙ
  • [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 25/9/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ανοικτό παραμένει το θέμα της αποστολής ανεπίσημων ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές.Εκτός συζήτησης η αποστολή εκπροσώπων κυβερνήσεων τονίζει ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ακελ και Δήκο επαναλαμβάνουν ότι η παρουσία παρατηρητών δεν θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών.Ο Δησύ υποστηρίζει ότι οι παρατηρητές θα βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνεί στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.Απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ η ομιλία του προέδρου.

    Υπέκυψε στα τραύματά της η Ακίλα αλ Χασίμι μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιρακ, η οποία είχε τραυματισθεί κρίσιμα από επίθεση ενόπλων έξω από την κατοικία της στη Βαγδάτη.

    Ενας νεκρός και δύο τραυματίες από νέα έκρηξη βόμβας το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέες επιδρομές του Ισραήλ το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

    [02] ΕΚΠΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Ανοιχτό παραμένει το θέμα αποστολής ανεπίσημων ξένων παρατηρητών στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε στο Κυπέ ότι εκείνο που συζητείται είναι κατά πόσο το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων μπορεί να γίνεται από δημοσιογράφους, ή από προσωπικό πρεσβειών ή ίσως άλλους παρατηρητές.

    Είναι εκτός συζήτησης πρόσθεσε, να σταλούν εκπρόσωποι κυβερνήσεων ως παρατηρητές.

    Αναφερόμενος στην εμμονή των ξένων μεσολαβητών σε ένα ανεπίσημο μηχανισμό παρατηρητών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

    Υπάρχει διαφωνία, αλλά, είπε ο εκπρόσωπος, δεν αξίζει να συζητηθεί λόγω του ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι ήδη νοθευμένες από την συμμετοχή των εποίκων.

    [03] ΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Η παρουσία παρατηρητών στα κατεχόμενα δεν θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των ψευδοεκλογών εκτιμά το Ακελ.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, επεσήμανε τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους με την αποστολή παρατηρητών στα κατεχόμενα.

    Ο κύριος Κυπριανού είπε οτι η νοθεία έχει ήδη συντελεστεί αφού ο Ντενκτάς κατόρθωσε με την άφιξη δεκάδων χιλιάδων εποίκων να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα στα κατεχόμενα.

    Κατήγγειλε επίσης ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι προσπαθώντας να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

    [04] ΑΒΕΡΩΦ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Η παρουσία παρατηρητών μή κυβερνητικών οργανώσεων στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα θα βοηθούσε τις προσπάθειες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμβατισμού από πλευράς Ντενκτάς. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ .

    Ο κύριος Νεοφύτου είπε μάλιστα ότι οι παρατηρητές θα μπορούσαν να σταλούν από τώρα και να καταγράφουν τις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος.

    Απέρριψε επίσης το επιχείρημα ότι η αποστολή παρατηρητών ενέχει τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Εναντίον της αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα τάχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις επίσης στο ΡΙΚ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως η παρανομία έχει ήδη συντελεστεί με την εγγραφή χιλιάδων εποίκων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΔΗΚΟ είναι η νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ώστε να σταλεί το μήνυμα οτι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τη λύση.

    Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν απο τις επιλογές της Αγκυρας.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΝ

    Την ετοιμότητά του να προσέλθει σε διάλογο με βάση το σχέδιο Αναν για το Κυπριακό θα επαναλάβει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου.

    Η ομιλία του θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ.

    Στις έξι και τριάντα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις επτά θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναπτύξει στον Γενικό Γραμματέα τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να σημειωθούν αλλαγές στο σχέδιό του και θα τονίσει την ετοιμότητά του για συνομιλίες οποτεδήποτε κληθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    [07] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Διερευνητικού χαρακτήρα ήταν οι συναντήσεις του προέδρου Παπαδόπουλου, με τους Τόμας Γουέστον και 'Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ο υπουργος Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη ο κύριος Ιακώβου είπε ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό δεν τέθηκαν τα σημεία του σχεδίου Ανάν επι των οποίων η ελληνική κυπριακή πλευρά επιθυμεί αλλαγές.

    Ο Τόμας Γουέστον, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε απλως να πληροφορηθεί ποιές θα είναι περίπου οι προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επαναλάβει την πρωτοβουλία του.

    Ο κύριος Ιακώβου είπε ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η επανέναρξη του διαλόγου αυτή την στιγμή δεν θα εξυπηρετούσε λόγω της αρνητικής στάσης του Ραούφ Ντενκτας και τοποθετούν την επανάληψη της πρωτοβουλίας μετά τις ψευδοεκλογές.

    Οι Αμερικανοί , πρόσθεσε, θεωρούν καταλυτική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, πιθανή νίκη της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.

    Ο Τόμας Γουέστον επανέλαβε στον πρόεδρο Παπαδόπουλο τη αμερικανική θέση για αποστολή παρατηρητών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα κατεχόμενα με στόχο να διασφαλισθεί το αδιάβλητο των εκλογών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τη θέση αυτή λέγοντας ότι η νοθεία στις εκλογές έχει ήδη γίνει με την παράνομη εγγραφή χιλιάδων εποίκων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Οι Αμερικανοί, είπε ο κύριος Ιακώβου διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο πως παρακολουθούν απο κοντά τις διαδικασίες στα κατεχόμενα κι αν παραστει ανάγκη θα παρέμβουν.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες της Αλγερίας, της Σενεγάλης και του Κουβέϊτ και ζήτησε τη βοήθειά τους ώστε να μην αναβαθμισθεί ο ρόλος του Ραούφ Ντενκτάς στην Ισλαμική Διάσκεψη, που θα γίνει στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

    Ζήτησε επίσης να μη αναβαθμισθεί το καθεστώς παρατηρητή που έχει η ψευδοβουλή στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στους ηγέτες της Αλγερίας, της Σενεγάλης και του Κουβέϊτ ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα θρησκευτικής αντιπαράθεσης, αλλά, πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η Αλγερία, η Σενεγάλη και το Κουβέϊτ είναι μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    [09] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ

    Το Κυπριακό είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνάντησή τους αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνων.

    Χθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα αποτελούν σημαντική εξέλιξη και ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [10] ΙΤΑΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

    Στην Ιταλία νεαρός Ιρακινός ο οποίος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά βρίσκεται αυτήν την ώρα στο κέντρο της Ρώμης και απειλεί να ανατιναχθεί.

    Ο ανταποκριτής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στην ιταλική πρωτεύουσα μετέδωσε ότι ο Ιρακινός είναι περικυκλωμένος από μέλη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της ιταλικής αστυνομίας τα οποία προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, αναφέρουν ότι ο Ιρακινός είναι για άτομο με ψυχικά προβλήματα και όχι τρομοκράτης.

    [11] ΙΡΑΚΙΝΗ ΤΕΛΟΣ

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σι- Εν- Εν μετέδωσε ότι υπέκυψε στα τραύματά της η Ακίλα αλ Χασίμι, μια από τις τρείς γυναίκες-μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ η οποία τραυματίστηκε κρίσιμα από επίθεση ενόπλων έξω από την κατοικία της στη Βαγδάτη στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Η Χασίμι είχε δεχθεί πολλές σφαίρες στο στήθος και τα πόδια και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [12] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ NBC

    Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί στη Βαγδάτη, σε ξενοδοχείο, όπου έχει την έδρα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτύο Εν- Μπι- Σι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σομαλός, που εκτελούσε χρέη φρουρού.

    Τραυματίστηκαν επίσης ελαφρά δύο άτομα.

    [13] ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΚΡΟΙ

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της Τζιχάντ στην πόλη Χεβρών, σκοτώθηκαν σε νέες επιδρομές που διενήργησε το πρωί ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

    Οι δύο, ένα στέλεχος της Τζιχάντ και ένα της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκαν στη διάρκεια άγριων συγκρούσεων κατά την επιδρομή των ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέιτζ, στη Γάζα.

    Ισραηλινά τεθωρακισμένα με την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν στον καταυλισμό για να συλλάβουν υψηλόβαθμο στέλεχος της Τζιχάντ.

    Αντιμετώπισαν όμως τη σθεναρή αντίσταση ενόπλων Παλαιστινίων, που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα εναντίον των ισραηλινών.

    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν έξι Παλαιστίνιοι και ισάριθμοι Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι μαχητές, εκ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ, σκοτώθηκαν στην πόλη Χεβρών σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό τους.

    Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιδρομές του εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών για σύλληψη στελεχών της Χαμάς και της Τζιχάντ μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, τον περασμένο μήνα στα Ιεροσόλυμα.

    [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Ανοικτό παραμένει το θέμα της αποστολής ανεπίσημων ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές.Εκτός συζήτησης η αποστολή εκπροσώπων κυβερνήσεων τονίζει ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ακελ και Δήκο επαναλαμβάνουν ότι η παρουσία παρατηρητών δεν θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών.Ο Δησύ υποστηρίζει ότι οι παρατηρητές θα βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνεί στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.Απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ η ομιλία του προέδρου.

    Υπέκυψε στα τραύματά της η Ακίλα αλ Χασίμι μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιρακ, η οποία είχε τραυματισθεί κρίσιμα από επίθεση ενόπλων έξω από την κατοικία της στη Βαγδάτη.

    Ενας νεκρός και δύο τραυματίες από νέα έκρηξη βόμβας το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέες επιδρομές του Ισραήλ το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα γενικά λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους 29 στα δυτικά και στους 21 στα υψηλότερα ορεινά.

    Αίθριος θα είναι κι απόψε ο καιρός.

    Οι άνεμοι θα μετατραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ως βορειανατολικούς, δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια και τ' ανατολικά και στους 14 στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2003 - 10:52:10 UTC