Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-12-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΣΧΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [02] ΙΡΑΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [03] ΑΦΡΙΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΣΕΝΕΡ ΕΠΑΦΕΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ
  • [08] ΤΣΕΡΙ ΒΟΜΒΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΜΟΣΧΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Επίθεση αυτοκτονίας διενεργήθηκε το πρωί στο κέντρο της Μόσχας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δέκα.

    Σύμφωνα το πρακτορείο Ιτάρ Τας την επίθεση πιθανόν να διενήργησε γυναίκα καμικάζι από την Τσετσενία, η οποία πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μπροστά από το ξενοδοχείο "Νασιονάλ".

    Η αστυνομία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε με τη χρησιμοποίηση παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    Ο ανταποκριτής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στη Μόσχα μετέδωσε ότι στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας επικρατεί αναστάτωση και διακόπηκε η κυκλοφορία στην κεντρική λεωφόρο.

    [02] ΙΡΑΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Τριάντα-ένας Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το πρωί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο στρατιωτικής βάσης των αμερικανικών δυνάμεων, δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιρακ.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε στην είσοδο της βάσης και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του με αποτέλεσμα το όχημα, που ήταν γεμάτο, εκρηκτικά να τιναχθεί στον αέρα.

    Φαίνεται, πρόσθεσε, να είναι επίθεση αυτοκτονίας.

    Λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη σε τέμενος Σουνιτών στη Βαγδάτη.

    Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    [03] ΑΦΡΙΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Το καθεστώς Ντενκτάς προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει και τον κατοχικό στρατό για να κερδίσει ψήφους στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα '' Αφρίκα '' ακυρώθηκαν για τις δεκατέσσερις Δεκεμβρίου, ημέρα των εκλογών, όλες οι άδειες των αξιωματικών και των στρατιωτών οι οποίοι θα υποχρεωθούν να ψηφίσουν στα πλησιέστερα στην μονάδα τους εκλογικά κέντρα.

    Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει η Αφρίκα, εγκυμονεί κινδύνους και περιορίζει την ελεύθερη βούληση.

    [04] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, λέγοντας πως δεν έχει συγκεκριμένη θέση να ανακοινώσει.

    Σε ερώτηση ποιά είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ψευδοεκλογές ο κύριος Μπάουτσερ απάντησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί οι Τουρκοκύπριοι να είναι σε θέση να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αποφασίζουν ποιά θα είναι η ηγεσία τους.

    Ο κύριος Μπάουτσερ ρωτήθηκε και για την επίσκεψη στην Αγκυρα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν και τα θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η επίσκεψη Γκρόσμαν εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Τουρκία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Θα συζητήσει, πρόσθεσε, το θέμα της οργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε διάφορες χώρες.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα θα υπάρξει κινητοποίηση για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν από την πρώτη Μαίου του 2004.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ήδη οι αμερικανοί άρχισαν να κινητοποιούνται και σημείωσε την αυριανή μετάβαση στην Τουρκία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν καί την περιοδεία που αρχίζει την Κυριακή στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα- Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καθόδου στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο κύριος Χριστόφιας υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο κύριος Ανάν προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί καί πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν φαίνεται να τηρούνται από την τουρκική πλευρά.

    [06] ΣΕΝΕΡ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είχε συναντήσεις με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου και τον Σερντάρ Ντενκτάς με τους οποίους συζήτησε οικονομικά θέματα.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα '' Αφρίκα '' έγραψε χθες ότι με την παράνομη αυτή επίσκεψη αναβίωσε η λεγόμενη συμφωνία τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Ο Αμπντουλατίφ Σενέρ κατέθεσε χθες το θεμέλιο λίθο τουριστικού συγκροτήματος στην κατεχόμενη Βοκολίδα το οποίο φαίνεται ότι είναι παράνομο.

    Διάφορα τουρκοκυπριακά επιμελητήρια, διαμαρτυρήθηκαν για την τελετή, γιατί όπως ανακοίνωσαν το υπό κατασκευή έργο δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας υπέγραψαν το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Αρμενίας Αρτούρ Μπαχντασαριάν.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι το πρωτόκολλο αναφέρεται σε κοινές πολιτικές θέσεις των δύο κοινοβουλίων και το χαρακτήρισε σταθμό στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Αρμενίας.

    Είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η σύσταση διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    Ο κύριος Μπαχντασαριάν απηύθυνε πρόσκληση προς τον κύριο Χριστόφια για να επισκεφθεί την Αρμενία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε την πρόσκληση και ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του 2004.

    [08] ΤΣΕΡΙ ΒΟΜΒΑ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις δύο μετά τα μεσάνυκτα στην είσοδο της οικίας του Χρήστου Καρατζιά, 48 ετών, που βρίσκεται στον συνοικισμό αυτοστέγασης Τσερίου.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε η είσοδος της κατοικίας, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στη βεράντα και το καθιστικό.

    Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη οφείλεται σε μηχανισμό υψηλής ισχύος που πυροδοτήθηκε με βραδύκαυστο φυτίλι.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους είκοσι-τρεις βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους δέκα στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 11:56:26 UTC