Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-01-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΜΠΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΛΟΣΟΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [05] ΤΕΡΖΟΥΜΑΝ ΟΡΟΙ
  • [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΕΙΣ
  • [09] ΟΧΗΜΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΘΕΣΗ

    Ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου τίθεται σήμερα έκθεση που ετοίμασε το Γραφείο Προγραμματισμού για το οικονομικό κόστος της λύσης σε συνάρτηση με την κατάσταση της οικονομίας στις κατεχόμενες περιοχές. Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις το πρωί στο τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ανέφερε ότι η ετοιμασία της έκθεσης άρχισε εδώ και αρκετό καιρό και ότι ήταν γνωστό ότι το κόστος της λύσης θα ήταν τεράστιο. Την έκθεση δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος η οποία γράφει ότι το κόστος της λύσης υπολογίζεται στα 16 κόμμα πέντε δισεκατομμυρία λίρες.

    [02] ΜΠΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν να "γράψει ιστορία", αποδεχόμενος το σχέδιο Ανάν και να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, μέχρι την πρώτη Μαίου ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είναι επιθυμία του να εορτάσει τη λύση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, μαζί με τους άλλους ηγέτες των χωρών- μελών του Νάτο στη σύνοδο της Ατλαντικής συμμαχίας τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. Το κειμενο της επιστολής του αμερικανού Προέδρου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες "Πολίτης" και "Ο Φιλελεύθερος".

    [03] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να λυθεί το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαίου, παρόλον ότι, όπως είπε, παραμένουν πολλά να γίνουν. Ο κύριος Γουέστον μιλούσε στις Βρυξέλλες όπου το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους οποίους θα συζητήσει το Κυπριακό.

    [04] ΚΛΟΣΟΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Δεν αληθεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν τη διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό αντί της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον. Κατέστησε επίσης σαφές ότι πρώτα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις κι ύστερα δημοψηφίσματα. Ο κύριος Κλόσον μιλούσε σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Πσέκα.

    [05] ΤΕΡΖΟΥΜΑΝ ΟΡΟΙ

    Ευθυγράμμιση των λεγόμενων συνόρων και περιορισμο όσων θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ή διεύρυνση του χρόνου επιστροφής τους αξιώνει η Αγκυρα στο σχέδιο Ανάν. Τις αλλαγές δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Τερζουμάν. Η τουρκική πλευρά σύμφωνα με την εφημερίδα θέτει τους εξής όρους: Πρώτο: Περιορισμός του ποσοστού του 21 τοις εκατό που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν, για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό που θα μετακινηθεί στο βόρειο τμήμα εντός δεκαπενταετίας ή επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος. Δεύτερο: Τροποποίηση των λεγόμενων συνόρων και ευθυγράμμιση της υφιστάμενης σήμερα τεθλασμένης γραμμής. Τρίτο: Αύξηση σε δεκατρείς των ψήφων των Τουρκοκυπρίων βουλευτών που θα συμμετέχουν στην Ομοσπονδιακή Γερουσία, η οποία θα ιδρυθεί μετά την ενοποίηση. Τέταρτο: Παράταση της περιόδου των 29 μηνών που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων σε έξη χιλιάδες άνδρες. Πέμπτο. Μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνουν στην Κύπρο 1000 τούρκοι στρατιώτες των οποίων η παρουσία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Εκτο: Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη πρώτη Μαίου, οι συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά από αυτή την ημερομηνία.

    [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σε συνδικαλιστές ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο στόχος για δημοψήφισμα και λύση του Κυπριακού πριν από τον Μάϊο θα προσφύγει και πάλι στις κάλπες. Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Βολκάν" γράφει ότι ότι ενόψει του ενδεχομένου αυτού γνωστά ονόματα του κόμματος δεν ανέλαβαν υπουργεία. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει επίσης ότι έποικοι που υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, έχουν ενοχληθεί από τη συνεργασία του με το Ρεπουπλικανικό και ετοιμάζονται να συγκροτήσουν το Κίνημα Αναγέννησης, το οποίο θα ασκεί αντιπολίτευση εντός τους κόμματος. Η νέα λεγόμενη βουλή είναι η δέκατη όγδοη από το 1976 αφού καμιά από τις ψευδοκυβερνήσεις δεν εξάντλησε την πενταετή θητεία της. Κατά μέσον όρο παραμένουν στην εξουσία των κατεχομένων κατά είκοσι μήνες.

    [07] ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο φυλάκιο Ερέζ, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που διενήργησε Παλαιστίνια καμικάζι. Η Παλαιστίνια ανατινάχθηκε σε σταθμό όπου Παλαιστίνιοι εργάτες υποβάλλονται σε έλεγχο από τον Ισραηλινό στρατό για να μεταβούν σε βιομηχανική μονάδα στο Ισραήλ, όπου εργάζονται. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι οργανώσεις φανατικών μουσουλμάνων, Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Αξα, με τηλεφώνημα εκπροσώπου τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ.

    [08] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν στο Ιράκ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Από την έκρηξη που έγινε έξω από τον αστυνομικό σταθμό στη πόλη Μπακούμπα σκοτώθηκαν δύο περαστικοί και ο οδηγός του οχήματος και τραυματίστηκαν δεκατέσσερις αστυνομικοί ενώ το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

    [09] ΟΧΗΜΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

    Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα αυτοκίνητο στην Αραδίππου. Το αυτοκίνητο που ανήκει σε εικοσιεπτάχρονο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικές νεφώσεις, που τοπικά όμως θα πυκνώνουν. Παροδικά ελαφρά βροχή δυνατόν να σημειωθεί, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και τοπικά τεσσάρων. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους επτά στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα καταστεί αρχικά κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, αλλά σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένεται να πέσουν ελαφρές βροχές, κατά τόπους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 2004 - 10:52:27 UTC