Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-01-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΠΑΦΟΥ ΑΔΕΛΦΟΣ
  • [05] ΠΑΦΟΥ ΝΑΠΑ
  • [06] ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΡΟΗ
  • [07] ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΟΥ ΤΕΛΟΣ
  • [08] ΑΡΙΣΤΟΙ ΕΑΚ
  • [09] ΡΙΚ ΣΙΓΗ ΤΕΛΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο, όπως δήλωσε, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις αντιφατικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη πληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογαν, μετά τη συνάντηση του με τον Κόφι Ανάν στο Νταβός. Απο την πλευρά του ο κύριος Γιούνκερ τόνισε ότι πρέπει να επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, υποδεικνύουν τη θέλησή τους για επίλυση του Κυπριακού.

    [02] ΧΡΙΣΤΟ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις καί στη δική μας πλευρά, για κλείσιμο του Κυπριακού. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι η διαδικασία άσκησης πιέσεων άρχισε με την επιστολή Μπούς στον Ελληνα Πρωθυπουργό καί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καί συνεχίστηκε με την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Ο κύριος Χριστόφιας απέδωσε τις αμερικανικές ενέργειες στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Μπούς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος επικρίνεται για τον πόλεμο στο Ιράκ, γι' αυτό καί θέλει να παρουσιαστεί ως ειρηνευτής, επιδιώκοντας κλείσιμο του Κυπριακού.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Αλληλοαναιρούμενες καί αλληλοσυγκρουόμενες χαρακτήρισε ο Δημήτρης Χριστόφιας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν για το Κυπριακό. Ο κύριος Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής της Αγκυρας, με επίκεντρο την αλλαγή της εικόνας της Τουρκίας, καί δεν πρόκειται για αλλαγή της φιλοσοφίας καί της στάσης της για επίλυση του κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε, κάνοντας διαπιστώσεις προτού μιλήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, δια στόματος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε ότι μετα την επιστροφή του στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε σε τάξη από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, παρουσία καί του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και ουσιαστικά ανέκρουσε πρύμναν, κατα την έκφρασή του. Τόνισε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καί ο αμερικανός Πρόεδρος να αξιολογήσουν σωστά αυτές τις αντιφατικές κινήσεις και τοποθετήσεις της Αγκυρας.

    [04] ΠΑΦΟΥ ΑΔΕΛΦΟΣ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου απέρριψε το ενδεχόμενο, η χθεσινή σύλληψη του αδελφού του για κατοχή αρχαίων αντικειμένων, να σχετίζεται με προσπάθεια ορισμένων να πληγεί το κύρος του. Ο αδελφός του Μητροπολίτη Πάφου, Αντώνης Δημητρίου, είχε συλληφθεί αργά χθες το απόγευμα, μετα την ανεύρεση, στο σπίτι του στην Εμπα, μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων. Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε ότι καλώς συνελήφθη ο αδελφός του, επειδή, όπως είπε, θα έπρεπε να είχε δηλώσει τα αρχαία αντικείμενα, έστω καί αν δεν ήταν μεγάλης αξίας. Ανέφερε επίσης ότι, όπως φαίνεται, κάποιοι είχαν καταγγείλει τον αδελφό του για ναρκωτικά, γι αυτό και διεξήχθη η έρευνα. Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ο αδελφός του να είναι αναμεμιγμένος σε υποθέσεις ναρκωτικών.

    [05] ΠΑΦΟΥ ΝΑΠΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου αποκάλυψε ότι διεξάγεται έρευνα για αγοραπωλησία γής στην Αγία Νάπα καί ότι στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται πολλοί επώνυμοι. Ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε ότι η τριμελής επιτροπή διερεύνησε το θέμα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ζήτησε τους φακέλους της υπόθεσης για να τους εξετάσει, μαζί με άλλο μέλος της Ιεράς Συνόδου, προτού η υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο. Διευκρίνισε επίσης ότι προέβη στην ενέργεια αυτή προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενος διασυρμός ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

    [06] ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΡΟΗ

    Ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το ογδόντα τοις εκατόν η συνολική ποσότητα νερού στα φράγματα, τα οποία υπερχειλίζουν το ένα μετά το άλλο. Σήμερα το πρωί υπερχείλισαν τα φράγματα Γερμασόγειας και Πολεμιδιών. Λόγω της υπερχείλισης του φράγματος Γερμασόγειας, η αστυνομία έχει κλείσει τις διόδους και έχει απαγορεύσει τη στάθμευση οχημάτων στην κοίτη του ποταμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική ποσότητα νερού στα φράγματα είχε φθάσει μέχρι το πρωί στα 219 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε σύγκριση με 119 εκατομμύρια κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική αποθηκευμένη ποσότητα έχει φθάσει στο 80,1 τοις εκατόν, σε σύγκριση με 43,6 τοις εκατόν που ήταν κατά την αντίστοιχη περίοδο. Στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, εκείνο του Κούρη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή ποσοστό εβδομήντα τρία τοις εκατόν της χωρητικότητάς του.

    [07] ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΟΥ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε τα ξημερώματα η γνωστή εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μάγδα Κιτρομηλίδου. Η Μάγδα Κιτρομηλίδου γεννήθηκε στη Πάφο το 1919 και σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στο Αναμορφωτικό Σχολείο Θηλέων Αθηνών από το 1943 έως το 1945 και σε αρκετά Γυμνάσια της Κύπρου, όπου υπηρέτησε επίσης ως διευθύντρια για δεκαοκτώ χρόνια. Μετά την συνταξιοδότησή της το 1981 ασχολήθηκε με ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Το 1998 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην παιδεία και στα γράμματα. Λεπτομέρειες για την ημέρα και ώρα της κηδείας της θα ανακοινωθούν αργότερα.

    [08] ΑΡΙΣΤΟΙ ΕΑΚ

    Στην παρουσία Ολυμπιονικών από την Ελλάδα, πραγματοποιείται απόψε στό Δημοτικο Μέγαρο Στροβόλου η γιορτή τών Αρίστων Αθλητών τού 2003, την οποία διοργανώνει η Ενωση Αθλητικών Συντακτών Κύπρου υπό τήν αιγίδα τού ΚΟΑ. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, Υπουργοί και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων. Η εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7 καί 30, θα μεταδίδεται απ ευθείας από το ΡΙΚ ΔΥΟ.

    [09] ΡΙΚ ΣΙΓΗ ΤΕΛΟΣ

    Λόγω βλάβης στην κεραία εκπομπής στο Τρόοδος, διεκόπη το πρωί για τρείς ώρες η μετάδοση όλων των ραδιοφωνικών προγραμμάτων του ΡΙΚ. Υστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του ιδρύματος, τα οποία εργάστηκαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, η βλάβη έχει επιδιορθωθεί καί η μετάδοση των προγραμμάτων αποκαταστάθηκε γύρω στις έντεκα και τριάντα.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση του καιρού.

    Το απόγευμα θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που αναμένεται να φέρουν τοπικές βροχές. Ωστόσο θα υπάρχουν και περίοδοι ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ, ενώ στις προσήνεμες περιοχές θα ενισχύονται παροδικά σε πολύ ισχυρούς, έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, ενώ στα δυτικά και νότια παράλια, κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στον ένα βαθμό υπό το μηδέν στο ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 26 January 2004 - 16:59:00 UTC